Απαλλαγή από τα θρησκευτικά: Πιο δύσκολη από όσο νομίζουμε

Απαλλαγή από τα θρησκευτικά: Πιο δύσκολη από όσο νομίζουμε

Σεπτέμβριος 16, 2016 - 12:34
1 σχόλια

Ένα ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε στο protagon.gr ο Κώστας Γιαννακίδης σχετικά με τις δυσκολίες που ενέχει η απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει ο συντάκτης, «οι περισσότεροι γονείς που ζητούν την απαλλαγή του παιδιού τους από το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεώνονται από την Πολιτεία να υπογράφουν ψευδή δήλωση. Αν έχουν βαφτίσει το παιδί τους, πώς θα δηλώσουν ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος;».

Απαιτούνται οι υπογραφές και των δύο γονέων για να λάβει το τέκνο τους απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και στην εγκύκλιό του το υπουργείο αναφέρει:

«Επειδή, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής από τα Θρησκευτικά για λόγους που δεν συνδέονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, επισημαίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη σοβαρότητα των σχετικών Υπεύθυνων Δηλώσεων και κατόπιν να προβαίνουν στη χορήγηση νόμιμης απαλλαγής του μαθητή, πάντοτε εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων».

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επισημάνουν στους γονείς τη σοβαρότητα των δηλώσεων που υπογράφουν και να τους εξηγήσουν τις νομικές συνέπειες που φέρει η κατάθεση ψευδών δηλώσεων. Τα περισσότερα σχολεία ζητούν από τους γονείς να δηλώσουν ότι το παιδί τους δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Αν το παιδί έχει βαφτιστεί, τότε, βάσει της ληξιαρχικής πράξης, η δήλωση τους είναι ψευδής. Και το γεγονός της βάπτισης θεωρείται ισχυρότερο από το τεκμήριο του αυτοπροσδιορισμού.

Το σχολείο μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει ομολογία πίστης αν ένας μαθητής είναι βαπτισμένος. Ίσως όλα τούτα είναι αρκετά για να υπενθυμίσουν στους γονείς ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και ότι δεν μπορούν άλλα να ισχυρίζονται και άλλα να πράττουν. Πιο έντιμο είναι, αν θέλουν το παιδί τους άθρησκο, να κάνουν μια ονοματοδοσία και να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα αργότερα στο σχολείο παρά να βαπτίζουν το παιδί τους για να χαρεί ο παππούς και η γιαγιά στην εκκλησία και ύστερα να δηλώνουν ψευδώς ότι είναι άθρησκο.

Δεν μπορείς να είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Ο νόμος δεν το επιτρέπει, τουλάχιστον.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ζητήματα που μασάνε οι φιλελεύθεροι βαρυστομαχιάζουν τις δυσκοίλιες αριστεράντζες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.