To αντίο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με αιχμές και αποκαλύψεις (vid)

To αντίο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με αιχμές και αποκαλύψεις (vid)

Δεκέμβριος 28, 2023 - 15:07
6 σχόλια

Την τελευταία του συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη.

Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλους τους τομείς στους οποίους έγιναν έργα στην περιφέρειά μας, αλλά και σε όλα όσα θα πρέπει να γίνουν, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει τις αιχμές του σε ό,τι αφορά στην κεντρική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε, μόνο με μία υπουργό είχε άριστη σχέση και συνεργασία, την κυρία Λίνα Μενδώνη, στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία των απορριμμάτων, καλύψαμε γρήγορα ένα πολύ μεγάλο κενό, δουλεύαμε με την απλή αναλογική και τις δυσκολίες. Σε γενικό επίπεδο προσπαθήσαμε στον πρωτογενή τομέα, που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δουλέψαμε στον τομέα της πρόνοιας, συνεργαστήκαμε με την κυρία Λινού, προσφέραμε γεύματα, δώσαμε πολλά εκατομμύρια ευρώ στην Υγεία, περισσότερα από το υπουργείο, βελτιώσαμε τις υποδομές, κάναμε κέντρα υγείας, στηρίξαμε τα νοσοκομεία, αγοράσαμε υλικό. Στην Πολιτική Προστασία κάναμε βήματα πολύ σημαντικά. Ο πολιτισμός είχε απόλυτη προτεραιότητα, είχαμε άριστη συνεργασία με την κυρία Μενδώνη, ήταν η υπουργός που είχαμε την καλύτερη συνεργασία».

Ειδικότερα σε κάθε νομό, υπήρξε βηματισμός από την αρχή, που τον θέσαμε εις γνώσιν του Πρωθυπουργού. Γεμίσαμε από χειροκροτήματα και χτυπήματα στην πλάτη...

Στη συνέχεια, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στα ποσά που έχουν δεσμευτεί για έργα στους Νομούς ξεχωριστά, για διάφορα έργα, όπως για μαρίνες, για το τρένο κ.ά. Για την Αρκαδία τα σημαντικά έργα που έγιναν, είναι ο δρόμος προς το Άστρος και η γέφυρα στα Δολιανά, η πανεπιστημιακή σχολή στο Ελληνικό για τη νοσηλευτική, με εκπαίδευση στα αγγλικά,

Ακολούθως, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στα χρήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα ταμεία της Περιφέρειας, αναφερόμενος και στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς που βρίσκονται «σε άριστη κατάσταση», όπως είπε.

Δεκαπέντε μέρες είχα δώσει μια διορία να παραδώσουν οι γενικοί διευθυντές για δύο ώρες κάθε μέρα. Σε μένα δεν ήρθε κανείς για να παραδώσω, και οι συνεργάτες μου θα παραδώσουν πολιτικά στους αντικαταστάτες τους.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μέλλον: «Για το μέλλον θα πω δυο σύντομες κουβέντες. Η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που δεν έχω καταλάβει πόσο κρατικός είναι. Εμείς εκτελούμε ένα μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, επομένως η ευελιξία δεν είναι μεγάλη. Για την περιφέρειά μας, χρειαζόμαστε εξειδικευμένους υπαλλήλους, όχι υπαλλήλους γενικά. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει σε θεσμικό επίπεδο να γίνουν βασικές αλλαγές. Πρέπει να σπάσουμε τον τοπικισμό. Να αισθανόμαστε ως Πελοποννήσιοι. Να έχουμε εκλεγμένους σ' όλη την έκταση της Περιφέρειας. Όλοι αποδεχόμαστε ότι πρωτεύουσα πρέπει να είναι η Τρίπολη, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Προφανώς χρειάζονται διορθώσεις σε γεωγραφικό επίπεδο. Τα Κύθηρα και η Τροιζηνία δεν υπάρχει λόγος να μην ανήκουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πρέπει να παραμείνει η έδρα στην Τρίπολη», είπε, και πρόσθεσε σε σχέση με την ενδεχόμενη ενοποίηση όλης της Πελοποννήσου:

Αν μιλάμε για ενιαία Πελοπόννησο, η Πάτρα δεν είναι κάτι που μπορείς να το πολεμήσεις ως έδρα.

«Τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, είναι τρία: Η διάβρωση του Κορινθιακού κόλπου, το τρένο και οι οριζόντιοι άξονες. Από την εποχή του Τρικούπη μιλάμε για την παράκαμψη των Λαγκαδίων», πρόσθεσε.

«Αν αγαπάμε την αγροτιά, το πρώτο θέμα που πρέπει να λύσουμε, είναι η άρδευση. Είναι θέμα κυβερνητικό κι αυτό», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Νίκας μίλησε πολιτικά, και κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα χρόνια που ήταν περιφερειάρχης:

«Είμαι ανεξάρτητος όσον αφορά στη συμπεριφορά μου ως αυτοδιοικητικού. Ποτέ δεν διανοήθηκε κανένας να μου δώσει εντολές. Δεν πέρασα εύκολα, επί τρία χρόνια αντιμετώπισα διάφορα προβλήματα, όπως αν το νοσοκομείο της Τρίπολης έπρεπε να γίνει νοσοκομείο κόβιντ. Κάναμε μια σύσκεψη και είπαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρόταση, και ξέσπασε θύελλα, που συνδεόταν με μικροσυμφέροντα στην περιοχή. Το δεύτερο είναι η ενέργεια, όπου έχω την άποψη πως το κράτος πρέπει να έχει λόγο. Το τρίτο, ήταν ένα αντιπλημμυρικό 85 εκατ. ευρώ με ανάθεση, που δεν χρειαζόταν, και οι ΑΠΕ, που πρώτα πρέπει να υπάρχει χωροταξία. Μέσα σε όλη αυτή τη θύελλα, θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου που στάθηκαν δίπλα μου, εκτός από δύο περιπτώσεις, μια στη Μεσσηνία και μια στην Αργολίδα. Θεωρώ ότι η Πολιτική Άνοιξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως οργανισμός, δεν θέλω να έχω καμία ιδεολογική σχέση με την πατριδοκαπηλία και τον εθνολαϊκισμό, με τον λαϊκισμό κάθε μορφής, με το ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση. Εξοργίζομαι όταν ακούω δήμαρχο να λέει, ''ευχαριστώ τον τάδε''.. Δεν θέλω να έχω καμία σχέση με τα ζητήματα που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Υπάρχει ένας βουλευτής που προωθεί διάφορα ζητήματα, και είναι πιο ελκυστικός. Εύχομαι στον κ. Πτωχό να έχει επιτυχία. Νομίζω ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την απεξάρτησή του από το συγκεκριμένο γραφείο και τον συγκεκριμένο χώρο. Αλίμονο αν είναι εντολοδόχος, αλίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών. Δεν ήταν αντίπαλός μου ο Τατούλης».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μίλησε για τον κύκλο της αυτοδιοικητικής του πορείας και για το αν αυτή θα συνεχιστεί από το 2024. Ο κ. Νίκας για ακόμα μία φορά ανέφερε ότι οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους, όσες φορές ήταν υποψήφιος και τόνισε ότι ο κύκλος του κλείνει στο τέλος του χρόνου.

«Δεν έχω χάσει ποτέ εκλογές, όμως ποτέ δεν αντιμετώπισα τα προβλήματα που αντιμετώπισα ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου»

Ο κ. Νίκας αποκάλυψε ότι πρότεινε, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το 2022, να ηγηθεί της παράταξής του στην εκλογές ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπροπουλος.

«Με ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης τι προτείνω, αλλά είδα ότι η επιλογή έγινε από άλλους χώρους που μου δημιουργούσαν προβλήματα. Εγώ σέβομαι τον πρωθυπουργό της χώρας»

Τέλος, ο κ. Νίκας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια:

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, ως δημοσιογράφους, ο δημοσιογραφικός κόσμος ήταν δίπλα μου ακόμα και με την κριτική του. Οι δημοσιογράφοι στη Περιφέρεια Πελοποννήσου στέκονται σε πολύ καλό επίπεδο, μας έχετε βοηθήσει πάρα πολύ», είπε.

Ακολουθεί βίντεο

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα


6 Σχόλια

ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΝ ...... ΜΑΣ ΧΟΡΤΑΣΕΣ ΑΡΛ....Σ. ΕΓΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΣΕ "ΕΦΕΡΕ ΑΠΟ ΧΕΡΑΚΙ '' ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΟΜΩΣ !

Ο μπαρμπα Νικάς θυμίζει τον πατροκτόνο που στο δικαστήριο ζητάει την επιείκεια του δικαστή επειδή έμεινε ορφανό. Δεν τα ήξερε όταν έγινε περιφερειάρχης ότι έπρεπε για να γίνει να περάσει από τον Σαμάρα τώρα τι παίζει την παρθένα;

Δεν σε αγαπήσανε (ούτε καν σε συμπαθήσανε) στη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έκλεισε ο κύκλος σου αφήνοντας τις χειρότερες αναμνήσεις.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.