Ανέγερση νέου ΙΝ Αγίου Γρηγορίου Ε' στη Δημητσάνα

Ανέγερση νέου ΙΝ Αγίου Γρηγορίου Ε' στη Δημητσάνα

Φεβρουάριος 21, 2021 - 15:57
1 σχόλια

“Έγκριση ανέγερσης νέου Ι. Ν. Αγίου Γρηγορίου Ε' σε εφαρμογή του Π.Δ. 1/2018 (ΦΕΚ7/ΑΑΠ/30-01-2018) σε οικόπεδο εντός του οικισμού της Δημητσάνας, φερόμενης.ιδιοκτησίας Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Εγκρίθηκε από αρχαιολογικής απόψεως το αίτημα της Ι. Μ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως για την ανέγερση νέου Ι. Ν. Αγίου Γρηγορίου Ε' σε εφαρμογή του Π.Δ. 1/2018 (ΦΕΚ7/ΑΑΠ/30-01-2018) σε οικόπεδο εντός του οικισμού της Δημητσάνας, φερόμενης ιδιοκτησίας Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Η κατ’ αρχήν έγκριση της Υπηρεσίας μας δίνεται με τους ακόλουθους όρους:
1. Να καταργηθούν οι δύο ενσωματωμένες στην όψη του υπογείου είσοδοι διότι αυτές αφενός υπογραμμίζουν την ύπαρξη ενός πολύ μεγάλων διαστάσεων υπογείου χώρου κάτω από τον ναό και αφετέρου προσδίδουν την αίσθηση ενός πολυώροφου κτιριακού όγκου και η πρόσβαση στο υπόγειο να διαμορφωθεί σύμφωνα με τους όρους της υπ΄ αριθμ. 8094/09-12-2010 εγκριτικής Απόφασης της 25ης Ε.Β.Α.

2. Να καταργηθούν οι επενδύσεις από λιθοδομή στον περιβάλλοντα χώρο του ναού από ακανόνιστες πέτρες διότι αυτές αντίκειται στον όρο του Π.Δ. που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 7/ΑΑΠ/30-01-2018 σύμφωνα με το οποίο οι επενδύσεις θα κατασκευαστούν από αδρή – ημιλαξευτή πέτρα περιοχής, σύμφωνα με τα τοπικά παραδοσιακά κατασκευαστικά πρότυπα.

3. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων να γίνουν πέτρινα όπως προβλέπονταν και στην από το 2010 εγκεκριμένη μελέτη με την ανωτέρω Απόφαση της 25ης Ε.Β.Α.Οι όψεις του κωδωνοστασίου να διαμορφωθούν με λαξευμένες πέτρες περιοχής όπως όμοιο με το υλικό των όψεων του ναού και σύμφωνο με το προβλεπόμενο στην από το 2010 εγκεκριμένη μελέτη με την ανωτέρω Απόφαση της 25ης Ε.Β.Α.

4. Η Υπηρεσία μας προκειμένου να θεωρήσει μελέτη που να συνοδεύει την παρούσα Απόφαση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει τροποποιημένη μελέτη η οποία θα πληροί τους παραπάνω όρους.

5. Οι εκσκαφικές εργασίες θα εποπτεύονται από την ΕΦΑ Αρκαδίας, η οποία θα πρέπει να ειδοποιηθεί τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες μέρες πριν από την έναρξή τους.

6. Σε περίπτωση ανευρέσεως αρχαίων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν. 3028/2002, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η συνέχεια των οικοδομικών εργασιών.

7. Η έναρξη των εργασιών προϋποθέτει την αποδοχή των παραπάνω όρων, ενώ η απόρριψη ή η παραβίαση οποιουδήποτε εξ αυτών θα σημάνει αυτομάτως την άρση της έγκρισης ή τη διακοπή του έργου.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου
Αρχαιολόγος

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Ένας ναός είναι πολύ πιο χρήσιμος απο ένα σχολείο ή κάτι άλλο που προάγει το πνεύμα, όλοι το ξέρουμε αυτό...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.