Αναστηλωμένο και έτοιμο να επαναλειτουργήσει το Μαλλιαροπούλειο θέατρο

Αναστηλωμένο και έτοιμο να επαναλειτουργήσει το Μαλλιαροπούλειο θέατρο

Ιανουάριος 03, 2011 - 13:27
1 σχόλια

Το έργο παρέδωσε στην πόλη ο απερχόμενος Δήμαρχος Αλέξανδρος Κοτσιάνης

«Πρέπει να αποτελέσει το σπίτι του Θεάτρου» δήλωσε ο Γιάννης Σμυρνιώτης

 

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μαλλιαροπουλείου θεάτρου έγιναν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, από τον απερχόμενο Δήμαρχο της Τρίπολης, Αλέξανδρο Κοτσιάνη. Πρόκειται για ένα όνειρο πολλών ετών για ολόκληρη την Τρίπολη, το οποίο έγινε πραγματικότητα και πλέον είναι όλα έτοιμα για να επαναλειτουργήσει το θέατρο.

Το Νοέμβριο του 2002, ο δήμαρχος της Τρίπολης, κ. Αλ. Κοτσιάνης, υπέβαλε το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, όπου και κατόπιν εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2.519.900 ευρώ. Το έργο ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού).
Η αναστήλωση του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου, όπως κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση από τη δημοτική Αρχή, ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο έργο.

Στόχος ήταν να παραδοθεί ένα, σύγχρονο, ασφαλές και απολύτως λειτουργικό θέατρο, αλλά ταυτόχρονα να διατηρηθεί στο μέγιστο βαθμό η αισθητική και η αρχιτεκτονική αυτού του υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου. Αν και με καθυστερήσεις, το τελικό αποτέλεσμα κατάφερε να εκπληρώσει και τους δύο στόχους, παραδίδοντας στους πολίτες της Τρίπολης ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα.

Μετά από επισταμένη μελέτη, στην οποία ελήφθησαν υπ’ όψη μάρτυρες και φωτογραφική τεκμηρίωση, το νέο θέατρο αναπαριστά με μεγάλη ακρίβεια όλο το εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο του κτιρίου, όπως αυτό δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αναπαρήχθησαν με πιστότητα τα περισσότερα εσωτερικά και εξωτερικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και προσετέθησαν άλλα, ενώ οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί του κτιρίου έγιναν με βάση ειδική μελέτη διακόσμου εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ειδική βαρύτητα δόθηκε στη στατική επάρκεια του έργου. Όλη η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιϊα ενισχύθηκε με ενέματα και μανδύες από οπλισμένο σκυρόδεμα και κατασκευάστηκαν νέες στέγες σκηνής και πλατείας του θεάτρου. Ο εξώστης ανακατασκευάστηκε με σύμμεικτο φορέα μεταλλοκατασκευής και οπλισμένου σκυροδέματος.

Στο θέατρο εγκαταστάθηκε πλήρες και σύγχρονο σύστημα κλιματισμού αιθούσης, σκηνής και βοηθητικών χώρων. Τέλος, κατασκευάστηκε πλήρες σύστημα πυρασφάλειας και εξασφαλίστηκε η στεγανότητα των υπογείων χώρων WC, μηχανοστασίου και υποσταθμού ηλεκτρικής παροχής με έργα υποβιβασμού της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου, μιλάμε για ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο με σεβασμό στην παράδοση και με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες κατασκευής υπόγειου σταθμού της ΔΕΗ στον περιβάλλοντα χώρο του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου του θεάτρου με παροχή μέσης τάσης.

 

ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

 

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας δήλωσε συγκινημένος, επειδή από μικρός σε ηλικία πήγαινε εκεί με το σχολείο για να δουν κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις και για το λόγο αυτό έχει πολλές αναμνήσεις. Είπε ότι θεωρεί υποχρέωση του να μακαρίζει τη ψυχή του Μαλλιαρόπουλου που δεν δίστασε να προσφέρει στην Τρίπολη πολλά οικήματα και ιδρύματα και ευχήθηκε ο Θεός να αναδείξει κι άλλους Τριπολιτσιώτες που θα γίνουν ευεργέτες του τόπου μας. Στη συνέχεια συνεχάρη τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Κοτσιάνη που ολοκλήρωσε το έργο και το προσφέρει στο λαό της Τριπόλεως. Ευχήθηκε αυτό το θέατρο να ζήσει και να μην καταντήσει όπως ήταν προηγουμένως, αναφερόμενος στις δυσκολίες που υπάρχουν στη συντήρησή του. 

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Γενικά ωραίο έργο και επιτέλους τελείωσε, μια απορία έχω κανένας δεν κάθισε στις πλαϊνές θέσεις του θεωρείου; Γιατί εγώ που δοκίμασα να δω την σκηνή δεν τα κατάφερα μόνο τους προβολείς βλέπω. Καλά όταν τοποθετούσαν τα καθίσματα κανένας δεν δοκίμασε να δει εάν είναι λειτουργικά τοποθετημένα; Αλλά και ποιος παρέλαβε το έργο μια βόλτα δεν έκανε μόνο στα εγκαίνια πήγε;