Ανάμεσα σε δύο πατρίδες: Οι Αρκάδες της Αμερικής του Πέτρου Σαραντάκη (pics)

Ανάμεσα σε δύο πατρίδες: Οι Αρκάδες της Αμερικής του Πέτρου Σαραντάκη (pics)

Μάιος 12, 2019 - 12:02
0 σχόλια

Στην Ακαδημία Αθηνών κατατέθηκε το δίτομο έργο για την αρκαδική μετανάστευση

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένη με τη μετανάστευση. Και η Αρκαδία από τα αρχαία χρόνια έχει μακρά παράδοση. Δεν υπάρχει ούτε μία αρκαδική οικογένεια που να μην έχει αποχαιρετήσει στο παρελθόν ένα μέλος της που ξεκίνησε για τον δύσκολο αγώνα να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη σε μακρινούς τόπους. Στις αποβάθρες των λιμανιών κρέμονταν σαν τα σταφύλια οι συγγενείς των ανθρώπων που ξεκινούσαν για να χτίσουν μια νέα ζωή μακριά από τον τόπο τους. Πολλοί από εκείνους δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Πολλοί από εκείνους, επίσης, γύρισαν, έφτιαξαν κληροδοτήματα, έχτισαν σχολεία και νοσοκομεία.

Ο συγγραφέας και ερευνητής Πέτρος Σαραντάκης και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής παρέδωσαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τους καρπούς μιας επταετούς έρευνας με αντικείμενο τους Αρκάδες της Αμερικής. Πρόκειται για ένα δίτομο έργο, μια πραγματικά καταπληκτική δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την αρκαδική  μετανάστευση στην Αμερική.

Στην καρδιά του δίτομου έργου βρίσκεται η νοοτροπία των Αρκάδων της Αμερικής και η βαθιά τους πεποίθηση ότι είχαν και έχουν δύο πατρίδες: τη μία που τους γέννησε και την άλλη που τους επέτρεψε να προκόψουν και να δώσουν πίσω στη μητέρα-πατρίδα όχι μόνο υλικό πλούτο, αλλά και νέες αντιλήψεις. Η μετανάστευση στη μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας, τόσο στον 16ο αιώνα όσο και στον 19ο και 20ό, «μετάγγισε» ιδέες, τεχνογνωσία, έφερε νέες αντιλήψεις στον τόπο μας.

Ο ιστορικός-ερευνητής Πέτρος Σαραντάκης, με την πολύτιμη βοήθεια της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, πραγματοποίησε μια έρευνα επτά ετών, και στην Αρκαδία και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ταξιδεύοντας σε περίπου 25 πόλεις των ΗΠΑ. Αναζήτησε και συνέθεσε σαν σε μωσαϊκό τις πληροφορίες για τη ζωή των πρώτων μεταναστών από την Αρκαδία στη νέα γη, από τα τέλη του 19ου αιώνα, και έφθασε στο σήμερα. Το αποτέλεσμα, είναι ένα δίτομο έργο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία των επαγγελμάτων, των σχολείων, των νέων μελών της αμερικανικής κοινωνίας, η προσφορά τους στις δύο πατρίδες τους, αλλά και οι μεγάλες προσωπικότητες που αναδύθηκαν από αυτόν τον αγώνα στις τέχνες, στις επιστήμες και στις επιχειρήσεις.

Στο βιβλίο θα δείτε γράμματα των ξενιτεμένων, φωτογραφίες της αρκαδικής κοινότητας και συνεντεύξεις των μελών της, δωρεές που έγιναν από τους Αρκάδες της Αμερικής πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Και ίσως στις σελίδες του θα αντικρίσετε γνώριμα πρόσωπα που βρέθηκαν ανάμεσα σε δύο πατρίδες και που τις τίμησαν με το έργο τους.

Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο «Οι Αρκάδες της Αμερικής: Ιστορία και Προσφορά» κατατέθηκε για βράβευση στην Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών.

Ως προς τη δουλειά του ερευνητή Πέτρου Σαραντάκη, οφείλουμε να πούμε ότι είναι αξιοζήλευτη. Από τη μία άκρη του βιβλίου ως την άλλη, ξεχειλίζει η αγάπη για το αντινείμενο της έρευνάς του, ο σεβασμός στις πηγές του και η επιμονή για την εγκυρότητα και την πληρότητά τους.

Του ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει με δύναμη το σπουδαίο έργο του.

Οι πληροφορίες της έκδοσης:

ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - Ιστορία και Προσφορά . 
ΔΙΑΘΕΣΗ: Ελλάδα: Πέτρος Σαραντάκης τηλ. 6973 401818, email, oiatis@otenet.gr. Αμερική: Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής τηλ. 630 8331900, email, info@panarcadian.org
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Τόμος 1. ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ. Σελίδες 348. Κείμενα Ελληνικά – Αγγλικά. Φωτογραφίες 360 (αρχείων 247, σύγχρονες 113). Τόμος 2. ΣΤΗ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ. Σελίδες 344. Κείμενα Ελληνικά – Αγγλικά. Φωτογραφίες 369 (αρχείων 131, σύγχρονες 238).

Διαστάσεις τόμων 24Χ29cm. Εκτύπωση τετραχρωμίας σε χαρτί velvet 130gr. Βιβλιοδεσία καλλιτεχνική-σκληρό εξώφυλλο. Κασετίνα χάρτινη-χειροποίητη. Διαστάσεις 25Χ30Χ6.5cm

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.