Το αλφάβητο που «πιάνεται»: Γνωρίστε μαζί μας τη γραφή Μπράιγ στην Τρίπολη (pics,vid)

Το αλφάβητο που «πιάνεται»: Γνωρίστε μαζί μας τη γραφή Μπράιγ στην Τρίπολη (pics,vid)

Ιανουάριος 04, 2023 - 18:00
0 σχόλια

Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ η 4 Ιανουαρίου, ημέρα γενεθλίων του εφευρέτη του κώδικα που έδωσε την δυνατότητα σε τυφλούς ή άτομα με σημαντικά προβλήματα όρασης σε ολόκληρο τον κόσμο να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν.

Στην πόλη μας το εκπαιδευτικό κέντρο της κυρίας Ματίνας Παράσχου δίνει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί, να μάθει τη μοναδική αυτή γραφή.

Η ομάδα του ArcadiaPortal.gr βρέθηκε στο Κέντρο, για να γνωρίσει καλύτερα την γραφή και να δει από κοντά τις ιδιαίτερες μηχανές που χρησιμοποιούν. Το να στερηθείς κάτι πολλές φορές σου δίνει την έμπνευση να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον εφευρέτη της γραφής Louis Braille, ο οποίος σε μικρή ηλικία λόγω μόλυνσης έχασε την όρασή του και προσπάθησε με όλες τους τις δυνάμεις να μπορέσει και αυτός να συνεχίσει την εκπαίδευσή του όπως και τα άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Η γνωριμία του με ένα στρατιωτικό που του έδειξε έναν κώδικα που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του για να επικοινωνούν μυστικά, οδήγησε στην γέννηση της γραφής, η οποία αποτελείται από ανάγλυφες κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα γράμματα.


Μιλώντας με την κυρία Ματίνα Παράσχου αλλά και την κόρη της Κωνσταντίνα, μας είπαν ότι η απόφασή τους να ασχοληθούν με τη γραφή και να την εντάξουν στο πρόγραμμα του Κέντρου τους ήταν ο θαυμασμός που ένιωσαν όταν ήρθαν σε επαφή με τυφλά άτομα που διάβαζαν κι έγραφαν κείμενα τόσο στο χαρτί όσο και στον υπολογιστή.

Σκεφτήκαμε ότι ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη μας και αποφασίσαμε να την φέρουμε εδώ, στην Τρίπολη

Το ενδιαφέρον από τον κόσμο της πόλης μας είναι μεγάλο, κυρίως από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση στην εργασία τους. «Αλλά και κόσμος το επάγγελμα των οποίων δεν έχει άμεση συνάφεια με τη
γραφή Μπράιγ, για παράδειγμα δυο αστυνομικοί, έχουν εκπαιδευτεί στο Κέντρο μας» όπως μας είπε χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα.

Υπάρχει ενδιαφέρον από όλους, γιατί η γνώση της γραφής πλέον έχει μεγάλη ζήτηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών

Η διαδικασία εκμάθησης ξεκινά με την εισαγωγή στους βασικούς κανόνες της γραφής και στην συνέχεια κάθε εκπαιδευόμενος μαθαίνει να γράφει στην ειδική μηχανή, να διαβάζει έτοιμα κείμενα σε Μπράιγ αλλά και να μετατρέπει κείμενα Μπράιγ σε κείμενα Word και το αντίστροφο. Μετά το πέρας των μαθημάτων λαμβάνει πιστοποίηση από το ΚΕΑΤ. Τα «κλειδιά» για να καταφέρει κάποιος να εμπεδώσει αυτόν τον κώδικα είναι η υπομονή και η εξάσκηση, όπως μας είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παράσχου.

Πολλοί θέλουν να φύγουν στην αρχή, γιατί το θεωρούν δύσκολο, αλλά σταδιακά το κατακτούν

Για κάποιον που βλέπει, η κατάκτηση της γλώσσας μπορεί να γίνει μέσα σε δυο μήνες ενώ για τυφλό άτομο η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα. «Για ένα άτομο που έχει τυφλωθεί πρόσφατα, το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση και η δουλειά με μια διεπιστημονική ομάδα και στη συνέχεια η εκμάθηση της γλώσσας», όπως συμπληρώνει χαρακτηριστικά η Κωνσταντίνα.

Η κυρία Παράσχου μοιράστηκε μαζί μας και όμορφες αναμνήσεις της από την  ενασχόλησή της με την Μπράιγ. Το πρώτο βιωματικό σεμινάριο σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑμεΑ Αρκαδίας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου, όπου βλέποντες εκπαιδευόμενοι φορώντας μάσκες κυκλοφόρησαν στο κέντρο της πόλης μας είναι κάτι που της έχει μείνει αξέχαστο ενώ ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Νίκο Καραλή, για την πολύτιμη βοήθειά του.

Επίσης, με αγάπη θυμάται την περίπτωση ενός εκπαιδευτικού, ο οποίος σφού έμαθε την Μπράιγ, θέλησε να τη «συστήσει» και στους μαθητές του. Έτσι, μετέφερε στο σχολείο μία τις μηχανές. Όπως λέει η κυρία Παράσχου:

Έγραψε κι ένα παραμύθι για τα παιδιά σε μορφή Μπράιγ, το οποίο έδωσε σε νοσοκομεία και σε άλλα σχολεία

Κλείνοντας, η συμβουλή που δίνει η κυρία Παράσχου σε όποιον επιθυμεί να μάθει αυτή τη γραφή, είναι να την μάθει όχι μόνο για την επαγγελματική του ανέλιξη αλλά γιατί αξίζει να μπούμε στον κόσμο των τυφλών ατόμων και να περπατήσουμε «στα παπούτσια» τους.

Αυτή η γραφή είναι μια εμπειρία για όλους, γιατί η συμμετοχή σε αυτό το σεμινάριο σου αλλάζει τη στάση ζωής και τον τρόπο σκέψης

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Γνωρίστε μαζί την γραφή Μπράιγ στην Τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.