Άκαρπο το Eurogroup, νέο συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο

Άκαρπο το Eurogroup, νέο συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο

Ιούνιος 25, 2015 - 19:33
2 σχόλια

Άκαρπο απέβη το πολύ κρίσιμο για τα ελληνικά πράγματα Eurogroup της Πέμπτης 25 Ιουνίου. Μάλιστα, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί επεσήμαναν και στις δύο πλευρές ότι δεν ήταν δόκιμο να εξετάσουν δύο προτάσεις -της ελληνικής πλευράς και των θεσμών- διότι περίμεναν να λάβουν ένα κείμενο μετά τις τόσες διαβουλεύσεις.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη δεν απασχολείται μόνο με τα ελληνικά πράγματα, και ας μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εξαιρετικής σημασίας είναι και η συζήτηση για το ενδεχόμενο η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ένωση, το λεγόμενο Brexit...

Το Eurogroup διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, διεκόπη αρκετές φορές και τελικώς περίπου στις 17:30 ώρα Ελλάδος το απόγευμα της Πέμπτης «τελείωσε για τώρα», όπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. «Η πόρτα είναι ακόμη ανοιχτή για να αποδεχθεί η Ελλάδα την πρόταση των θεσμών», είπε ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Πρόσθεσε δε ότι θα ενημερώσει τους ηγέτες της ΕΕ για τις εξελίξεις, οι οποίοι προσερχόμενοι στη Σύνοδο εμφανίζονται προβληματισμένοι, χωρίς όμως να αποκλείουν συμφωνία τελικά, αναφέρει το in.gr.

«Ως αποτέλεσμα», όπως μεταδίδει το «Πρώτο Θέμα», «η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επαναληφθεί το Σάββατο, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί μια συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα στα ασφυκτικά χρονικά όρια που διαμορφώνονται πλέον ως την 30ή Ιουνίου οπότε και ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για αναγκαιότητα συμφωνίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η κυρία Μέρκελ δήλωσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία έως τη Δευτέρα, προτού ανοίξουν οι αγορές.

Ο κ. Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το Εurogroup είχε δύο κείμενα, των θεσμών και το ελληνικό, το οποίο ήταν προσαρμογή της τελευταίας εκδοχής των θεσμών που πήραμε αργά χθες το βράδυ. Έγινε συζήτηση και για τα δύο κείμενα. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αρκετοί συνάδελφοι διαφώνησαν και άσκησαν κριτική και στο κείμενο των θεσμών. Οπότε συμφωνήσαμε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο με στόχο τη σύγκλιση τόσο μεταξύ των κείμενων όσο και γενικότερα στο Eurogroup», επισημαίνοντας ότι οι συνάδελφοί του άσκησαν κριτική και στην πρόταση των θεσμών.

 

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

Πηγές από τις Βρυξέλλες, μεταδίδουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup ζήτησαν μια καλύτερη πρόταση από την ελληνική πλευρά. 
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι θα υπάρξει νέο EuroWorking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup, που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης 25 Ιουνίου δεν θα επικεντρωθεί στο θέμα της Ελλάδας, πέρα από την ενημέρωση των ηγετών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα ωστόσο πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα πιέζει για συζήτηση σε επίπεδο Συνόδου του θέματος τους ελληνικού χρέους, ζητώντας μάλιστα νέα Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει το in.gr.

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

«Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό, προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η ιστορία της Ευρώπης είναι γεμάτη διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Οι (σσ.: ελληνικές) προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου», διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός», υπογράμμισε η Έλληνας πρωθυπουργός.


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.