Αγρότης από την Τεγέα χαρίζει τα χωράφια του... και δεν τα θέλει κανείς (pics,vid)

Αγρότης από την Τεγέα χαρίζει τα χωράφια του... και δεν τα θέλει κανείς (pics,vid)

Φεβρουάριος 22, 2023 - 21:00
38 σχόλια

Πάνω από έναν χρόνο χαρίζει τα χωράφια του ένας αγρότης από την Τεγέα αλλά δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Κανένας αγρότης, από την περιοχή ή και από αλλού, δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, τη στιγμή που πολλοί νέοι είναι άνεργοι και ζουν με τα πενιχρά επιδόματα του κράτους.

Η φύση της δουλειάς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αποθαρρύνουν τους νέους από το να ασχοληθούν με τη γη, αφού το κόστος παραγωγής ξεπερνά κατά πολύ την τιμή που πιάνουν τα προϊόντα.

Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στα μεροκάματα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των αγροτών οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία εγκαταλείπουν το επάγγελμα και τη γη τους.

Ο κ. Σμυρλής Τάκης ιδιοκτήτης 30 στρεμμάτων μηλιών και αχλαδιών στο Καμάρι Τεγέας όταν συνταξιοδοτήθηκε και δεν μπορούσε λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων να συνεχίσει την καλλιέργεια, αποφάσισε να  δώσει τα χωράφια, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Έτσι, αποφάσισε να τα χαρίσει.

Και πάλι όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα αναλάβει, κι έτσι αναγκάστηκε να τα εγκαταλείψει. Τα πονάει τα δέντρα του, αφού τόσα χρόνια του έδιναν τα προς το ζην για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Με τα ίδια του τα χέρια τα φύτευε και τώρα μένουν ξεραμένα, με τους σάπιους καρπούς επάνω, έτοιμα να ανθίσουν ξανά τώρα που έρχεται η άνοιξη.

Προσπάθησε να τα συντηρήσει για κάποιο διάστημα, όπως μας είπε, τα περιποιήθηκε και τα ρέντισε, ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να τα βρουν έτοιμα για συγκομιδή. Όμως κανείς δεν τα ήθελε, με αποτέλεσμα οι καρποί να σαπίσουν.

Δεν μπορώ να τα καλλιεργήσω, αλλά τα πονάω

Τη δεδομένη στιγμή με την απαξίωση που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την Πολιτεία, δεν είναι λίγοι αυτοί που αφήνουν τα δέντρα να ξεραθούν και στην συνέχεια τα κόβουν. Κι αυτό γίνεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από την τεχνητή λίμνη της Τάκας.

Δυστυχώς δεν έχουν γίνει αρδευτικά έργα και η μεταφορά νερού από την Τάκα στα χωράφια της περιοχής είναι κοστοβόρα, με τους αγρότες να εγκαταλείπουν τα χωράφια.

Το κόστος παραγωγής είναι υπέρογκο και η τιμή στα μήλα και τα αχλάδια είναι εξευτελιστική.

Τα μήλα ξεκινούν από  0,15 ευρώ και τα αχλάδια από 0,40 ευρώ

Πέρυσι, όπως μας αποκάλυψε, αναγκάστηκε να πετάξει 15 με 20 τόνους μήλα γιατί δεν ήταν δυνατή η διάθεσή τους, τονίζοντας ότι στην ίδια κατάσταση με αυτόν έχουν έρθει πολλοί παραγωγοί της Τεγέας.

Για να μείνει «ζωντανός» ο τόπος και όχι χέρσος, η λύση είναι ο αναδασμός και να έρθει το νερό από την Τάκα στις καλλιέργειες.

Το τηλέφωνο του κ. Σμυρλή είναι το 6974101271.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Αγρότης από την Τεγέα χαρίζει τα χωράφια του... και δεν τα θέλει κανείς


38 Σχόλια

Τεμπέληδες λέγονται, όχι άνεργοι και υπεύθυνοι είναι οι καθηγητές που τους επιτρέπουν να φτάσουν στο Λύκειο και να το τελειώσουν. Αν ήξεραν από τα 16 ότι αυτό είναι το μέλλον για τα κυβικά τους πολλά θα ήταν διαφορετικά.

Δεν ξέρω πρην γράψεις για τεμπέληδες και πρην κατηγορήσεις τους νέους τις χώρας σου αν διάβασες το άρθρο.μαλλον όχι.γιατι το άρθρο λέει ότι το κόστος συντήρησης εκμεταλλεύσεις είναι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος.μηπως πρέπει να διαβάζεις πρώτα τι γράφει;

22:07> Εγώ λοιπόν που δεν πέταγα αητό στο σχολείο, θα σε ενημερώσω ότι σύμφωνα με την κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ ο νομός μας έχει χαρακτηριστεί κτηνοτροφικός ως προς τον πρωτογενή τομέα από το '90. Πάει να πει ότι από τη μορφολογία της περιοχής και απο σχετικές μελέτες είχε προβλεφθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι αγρότες. Μάλιστα δίνονταν και κίνητρα για αλλαγή χρήσης γής. Όταν ο ίδιος ο αγρότης παραδέχεται ότι η καλλιέργεια είναι οικονομικά ασύμφορη, εσύ με τί είδους εμπειρία τον αμφισβητείς και χαρακτηρίζεις τεμπέλιδες αυτούς που απλά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα; Καληνύχτα!!

@22.20 @ 23.10. Εγώ πάντως γνωρίζω προσωπικά 4-5 άτομα που αποκλειστικά από τα αγροτικά τους εισοδήματα ζουν άνετη Ζωή. Δεν λέω ότι είναι πλούσιοι, αλλά ζουν καλα.

22:07@ Αν έβλεπες οτι η Τάκα δεν ειναι για φουσκωτά και πυροτεχνήματα, τα δε χωριά δεν είναι για αμμοχάλικο και γύφτους, θα καταλάβαινες τι σου λέει ο άνθρωπος. Αλλά ο γνωστός παρακεντές είσαι που τα βάζει με τους αγρότες και τους εκπαιδευτικούς και το μόνο που έφτιαξες είναι ένα 15μελές και περιμένεις να σταδιοδρομήσεις καταναλώνοντας οξυγόνο και παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα.

Ρε δώσε στους νέους καρναβάλια καφεδάκι ποτάκι βολτουλες στο χιονοδρομικό και όλα καλά. Ο μπαμπάς να έχει να δίνει και ο παππούς και η γιαγιά. Όχι μόνο τεμπέληδες καραγκιόζηδες και άχρηστοι είναι. Οι Αλβανοί ήρθαν και έγιναν νοματεοι και μπράβο τους

07.09 εγώ που ασχολουμε με αγροτικά επαγγελματικά αν δεν κάνω και άλλη δουλειά δεν τα βγάζω πέρα .και μιλάμε για μια απλή ζωή.και εδώ ο άνθρωπος λέει.τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα το ξεκαθαρίζει.ποιος μπορεί να τα αναλάβει.εσυ θα τα αναλαμβάνες.εγω πάντως όχι.

Διαβάζοντας το άρθρο και τα σχόλια πρόσεξα ότι ένας άνθρωπος δίνει τα χωράφια του αλλά λέει πως τα λειτουργικά έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα .και διαβάζω και κάτι ελληναρες που κατηγορούν Έλληνες ότι κάθονται και δεν πάνε να τα αναλάβουν.αληθεια εσείς που κατηγορητε γιατί δεν πάτε οι ίδιοι να τα πατέρα δουλέψετε;τσάμπα είναι..γιατί;και μην πείτε δεν προλαβενεται;;απλά εύκολα κατηγορείς στάζεις χολή.πηγενετε βάλτε λεφτά φτιαχτετα και μετά τα έσοδα να είναι μικρότερα από τα έξοδα και μιλήστε..όχι έτσι.μπραβο σας.και αν είναι και νέος;αγοραστές τρακτέρ ραντιστικα αγροτικά ότι άλλο χρειάζεται

08:59 και λοιποί εγώ την κάνω αυτή τη δουλειά και δουλεύω σαν σκυλί για να τα βγάλω πέρα. Δόξα το Θεό δεν λείπει τίποτα από τα παιδιά μου. Απλά δεν μου περισεύουν να τα πάω στις ταβέρνες και τα χιονοδρομικά που τα πάνε οι άλλοι οι άξιοι οι μπαμπάδες ντε, οι μπαμπάδες οι καλοί ποτ ξεζουμίζουν τους παππούδες και το παίζουν σούπερ οικογενειάρχες. Θα τους δείτε αυτούς τους μπαμπάδες μεθαύριο στο καρναβάλι να χορεύουν μεθυσμένοι στη μέση του δρούμου μαζί με τις κυρίες τους που θα έχουν ντυθεί γατούλες. ΞΕΦΤΙΛΕΣ

7:34 Κι εσύ τι πρόβλημα έχεις ρε παλιοξινίλα τι κάνουν οι νέοι κι αν έχουν να δίνουν ο παπούς, ο μπαμπάς και η μαμά; Πρόβλημά τους ρε μίζερε. Δικά τους είναι και τα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Άμα λάχει τα καίνε κιόλας. Θα σε ρωτήσουν τι θα κάνουν τα λεφτά τους; Α ρε χαιρέκακοι και μίζεροι τύποι. Ζήστε ρε με τη μιζέρια σας, κοιτάξτε την καμπούρα σας κι αφήστε τους άλλους ρε δυσκοίλιοιιιιιιιιιιι. Ουστ παλιάνθρωποι

Τα έξοδα είναι παραπάνω από τα έσοδα λέει ο άνθρωπος κι εσείς τσακώνεστε μεταξύ σας. Σίγουρα όμως δεν φταίει κανείς από εσάς για τα αυξημένα έξοδα. Τσακωθείτε με αυτούς που φταίνε και μην το ψηφίσετε.

Βρε νούμερο 9:19 ποιος είσαι εσυ που θα κρίνεις άλλους πατεράδες και μανάδες τι κάνουν με τα παιδιά τους και αν διασκεδάζουν κλπ;εσυ λες ότι κανεις αγροτική δουλειά και δε σου λείπει τίποτα όταν όλοι οι καλλιεργητές πλέον δεν τα βγάζουν πέρα όπως λέει ο κύριος στο άρθρο.Έμαθες αν η άλλη δουλειά του πατέρα που κράζεις έχει άλλες δυσκολίες;αν ήσουν χαρούμενος και περήφανος με τη δουλειά σου δε θα έβριζες άλλους γονείς.αλλά μάλλον θες να περνάνε τα δικά σου και άλλοι άνθρωποι να νιώσεις καλύτερα. Με τη μιζέρια που έχεις ούτε η γη δε θα σου δώσει καρπούς

10:31 Το πρόβλημα ρε είναι ότι αναπνέετε τον αέρα μας άχρηστοι που δεν κάνετε ούτε για ΚΛΩΤΣΙΕΣ. ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ

Οι πιο αγαπητή εκπομπή των τεμπέληδων είναι ο Παπαδάκης. Εκεί θα δει αν δικαιούται επίδομα και τι και πόσο. Κάθε πρωί έχουν κολλήσει την μύτη τους στην τηλεοραση μαζί με τους γέρους. Βρε ποιος πάει για μήλα τούτην εποχή. Είσαι καλά άνθρωπε μου. Ρημαδιο θα γίνουν όλα σε λίγο.

Δύστυχος είμαι ΑΜΕΑ μακάρι να είχα την υγεία μου να ερχόμουν με κλειστά μάτια! Δύστυχος δουλεύω από 10 ετών στης λαχαναγοράς του Ρέντη μέχρι που σακατεψα μέση και γόνατο.Θα έφτιαχνα και ένα σπιτάκι με 10 πρόβατα της κορούλες μου κ νερό;Θα έκανα μια γεώτρηση και μερικά φωτοβολταϊκά και θα ήμουν μια χαρά.Αλλα ο θεός τα δίνει στους μαμακιδες τα λεφτά.Δυστηχος!!

Αλέξανδρε λυπάμαι για το πρόβλημα υγείας σου. Τώρα για τα υπόλοιπα που λες δεν έχεις ιδέα πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να αναλάβεις τα χωράφια αν δεν είσαι ήδη αγρότης. Για εξοπλισμό τουλάχιστον 50000 για το σπιτάκι 100000 για αποθήκη 30000 για τη γεώτρηση 10000..... Επίσης ως ΑμεΑ πως θα δούλευες τα χωράφια;

11:20 πληρώστε πρώτα ρε νούμερα εκεί που χρωστάτε που έχετε φεσώσει όλο τον κόσμο και μετά πηγαίνετε στο καρναβάλι και κουνηθείτε σούργελα

@11:25 εγώ είμαι ο άχρηστος ή εσύ που θα πήγαινες να ανοίξεις ζημιογόνα επιχείρηση;

@07:20 Πρόεδρε πάρε τα χάπια σου γιατί έχεις αρχίσει και βλέπεις παντού παρακεντέδες. Τί σχέση έχει η απάντησή μου με τις αυτοδιοικητικές κόντρες σας; Εμμονικός έχεις γίνει βρε κακομοίρη.

07:09 Φυσικά και θα υπάρχουν. Όπως γνωρίζω και εγώ αρκετούς που βρίσκονται σε απελπισία, γιατί κάποτε ζούσαν με άνεση και σήμερα μετρούν τον οβολό του σουπερμαρκετ. Να μη μας φταίει όμως μια ολοκληρη γεννιά νέων (στην οποία δεν ανήκω κιόλας) επειδή δεν πάει καλά ο πρωτογενής τομέας. Ας είχαμε και εμεις εκτιμήσει καλύτερα τις καταστάσεις.

Oι νέοι είναι άνεργοι γιατί κάτι λαμόγια σαν τον κύριο μια ζωή ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και μνημόνια. Φτάνει πια με την χυδαία προπαγάνδα για τους ανέργους και τα επιδόματα. Κανένας δεν παίρνει τίποτα, οι μόνοι που τρέφονται από το κράτος είναι οι αγρότες, με επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και επιδόματα. Επίσης κανένας δεν θα πάει για δουλειά σε τέτοιους εργοδότες που δίνουν ψίχουλα για μισθό. Μακάρι να ρημάξουν τα χωριά τους και τα χωράφια τους. Για να καταλάβουν πως ρήμαξαν γενιές ολόκληρες Ελλήνων.

@7:07. Το 1980 ασχολούνταν με τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία) το 34%. Σήμερα, το 7%. Το 27% σταμάτησε και κάνει άλλη δουλειά.... Αν "περνούσαν καλά" δεν θα πήγαιναν αλλού για ένα μισθό (και αυτός μικρός και αν υπάρχει). Η αιτία λέγετε "Κοινή Αγροτική Πολιτική" που επέβαλλε η τότε ΕΟΚ , νυν Ευρωπαική Ενωση και την ψήφισαν όλοι αυτοί που κυβερνούσαν από τότε μέχρι σήμερα και ήταν επιλογή μας ασφαλώς...

Αγαπητό Portal, ο τίτλος του άρθρου έχει απομακρύνει όλους από την πραγματικότητα. Ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας την εγκαταλείπει επειδή είναι ασύμφορη. Οπότε αν πραγματικά θέλει να χαρίσει την έκταση αυτή, όποιος ανταποκριθεί είναι λογικό να αναζητήσει άλλη χρήση. Του το επιτρέπει???

Χυδαίος είσαι εσύ παράσιτο αεργε αραχωβιτη, ποιες επιδοτήσεις πήραν οι αγρότες της Τεγέας ρε νούμερο; Επειδή είσαι παντελώς ανίκανος για το οτιδήποτε φταίει η τεμπελιά σου ρε άχρηστο σκουπίδι.

Έτσι την πατήσαμε και με τα σαλιγκάρια φάγανε παραμύθι από Κύπρο μεριά και μετά τα κοιτάγαμε .

Καραβλαχε 12:57 μίζερε που δεν ξέρεις τι πάει να πει καριέρα και εκτός αγροτών που είναι αξιέπαινη τότε κλείσε το στονα σου που θα μιλήσεις για χρέη ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα.που πας σε γιατρό και πληρώνεις με προβατίνα αλλά εσυ θες κασέρι για να το παίζεις μάγκας στις Ρωσίδες σε καφένεια

Ποσο λυπηρο να διαβαζουμε σε αυτη την ευλογημενη χωρα οτι εγκαταλειπονται καλλιεργιες. Το ενδιαφερον των νεων ανεργων δεν υπαρχει, οχι μονο λογω του κοστους καλλιεργειας, αλλα επειδη πια οι νεοι ειναι φυγοπονοι. Κριμα επισης για ολες τις προοπτικες που το κρατος στερει στον αγροτικο τομεα. Αληθινα λυπηρο...

Τους "τεμπεληδες" τους δημιουργησαν, οπως και το ασυμφορο της καλλιεργειας. Οτι κανει ο καθενας μονος του. Οποιος εχει την παιδεια αλλα και την υποδομη απο την οικογενεια του.

Κάποια νέα παιδιά στην Μακεδονία ασχολήθηκαν με διαφορετικές καλλιέργειες (μυρτιλα ,βατόμουρα ,λευκά σπαράγγια ) και κτηνοτροφία (βούβαλοτροφια ,μαύρο ελληνικό χοίρο ) όμως το κρατος τους χρωστάει ακόμα επιδοτήσεις .Στην Αρκαδία γιατί να ασχοληθούν οι νέοι με τον πρωτογενή για να τους παίρνουν το γίδινο γάλα 50 λεπτά το λίτρο .Ας ενδιαφερθεί η περιφέρεια και οι δήμοι να δώσουν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με καινουργιες καλλιεργείες και κτηνοτροφίες.Πάπιες εισάγουμε από Βουλγαρία ,Γαλοπούλες από Γαλλία ,μεταλλαγμένο βοδινό από Ολλανδία .

Πάω εγώ

Ξέρω οικογένειες που ζουν από τα χωράφια τους και τα παιδιά τους που έχουν κιόλας σπουδάσει τρέχουν στις λαϊκές και πουλάνε τα προϊόντα τους. Από την άλλη ξέρω και κάτι άλλα παιδιά, σαν τον γιό ενός φίλου μου που παράτησε τα χωράφια του πατέρα του που τον έθρεψαν τόσα χρόνια και πήγε στην Αθήνα να δουλέψει με 600 ευρώ. Εξυπακούεται ότι για το νοίκι και όλα του τα έξοδα του στέλνει ο πατερούλης που έχει τώρα και θέματα υγείας από τα χωραφάκια που ο κανακάρης του τα έχει χεσμένα, γιατί όπως λέει δεν του αρέσει να είναι αγρότης.

Ας σκεφτούν οι νέοι "έξω από το κουτί". Πολλά από αυτά που έβγαζαν λεφτά πριν από 30 χρόνια, δεν θα βγάζουν τα επόμενα 30. Επίσης υπάρχουν επαγγέλματα που συνεχίζουν να βγάζουν λεφτά και κανένας νέος δεν πηγαίνει. Δείτε τα επαγγέλματα της οικοδομής που όλοι ψάχνουμε τεχνίτη και δεν βρίσκουμε. Έχουν εξαφανιστεί όλοι οι Έλληνες από αυτά. Επαγγέλματα προσοδοφόρα. Ας σταματήσουν να ψάχνουν καλό σημείο για το καφέ που ονειρεύονται, που αυτοί θα φτιάχνουν καλύτερο καφέ... από τον ανταγωνισμό. Σωστά το έγραψε η Βασιλική. Έχουν γίνει φυγόπονοι.

Παιδιά, εμείς στην Τεγέα το κωπηλατοδρομιο να γίνει στην Τακα κ τι στον κόσμο!! Όπως οραματίζεται κ ένας πρόεδρος διπλανού χωριού....Τώρα για τα χωράφια, μπαρούτι όπως ελεγαν κ οι παλιοί, ξέρουμε εμείς οι Τεγεατες...

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν αντέχουν να κάνουν δουλειά στα χωράφια. Ποιος Έλληνας θα καθίσει όλη μέρα από τις 7 το πρωϊ μέχρι τις 6 το απόγευμα κρεμασμένος στα δέντρα να μαζεύει κεράσια; Πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι, αλλά είναι επίσης και κακομαθημένοι, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.