Αγωνία αλλά όχι... επανάσταση για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο (vid)

Αγωνία αλλά όχι... επανάσταση για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο (vid)

Απρίλιος 04, 2017 - 20:00
2 σχόλια

Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραχώρησαν οι δήμαρχοι Κορίνθου,  Άργους, Τρίπολης, Σπάρτης και Βόρειας Κυνουρίας καθώς και ο κ. Σκαντζός πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Β. Κυνουρίας την Τρίτη 4 Απριλίου στο Δημαρχείο Τρίπολης. 

Οι δήμαρχοι στάθηκαν απέναντι στο έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπερτόνισαν το κόστος του έργου που προωθεί η περιφερειακή αρχή, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι για το θέμα των απορριμμάτων, βάζοντας απέναντί τους τόσο την κυβέρνηση όσο και την Περιφέρεια.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων οι ομιλητές στάθηκαν επιθετικοί, ανταποδίδοντας τα ερωτήματα και επίσης μη επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να θέσουν ολοκληρωμένα τις ερωτήσεις τους, προσβάλλοντας την κρίση τους. Σε ερώτηση του ArcadiaPortal.gr για το αν οι πέντε δήμαρχοι μέλη του ΦΟΔΣΑ έχουν έρθει σε επικοινωνία με τα αλλά μέλη του ΦΟΔΣΑ, του φορέα ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τη συνέντευξη και για το αν η στάση αυτή που κράτησαν οι πέντε δήμαρχοι έχει συμπαραστάτες από τον φορέα ή αν θα υπάρξει διχογνωμία και διαφωνία, ο κ. Καμπόσος μάς ρώτησε «σε ποιο καθεστώς βρίσκεστε; Ζείτε σε ολοκληρωμένο καθεστώς;». Παραβλέποντας το γεγονός ότι ο κ. Καμπόσος ήθελε να πει «ολοκληρωτικό καθεστώς», ας μείνουμε στο γεγονός ότι απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν έχουν ενημερωθεί τα άλλα μέλη του Φορέα.

Ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπόσος τόνισε ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση με τα απορρίμματα.

«Υπήρχε κάποια στιγμή μια λύση από πλευράς της κυβέρνησης η οποία έκανε λόγο για φαραωνικά έργα. Και εμείς αρχίσαμε να κάνουμε κινήσεις για το πώς θα κατευθυνθούμε. Η αγωνία μας είναι η οικονομική αδυναμία να πληρώνει πολλά ο κόσμος. Και βλέπουμε να γίνονται κινήσεις συμπόρευσης πλέον των 100 ευρώ ανά τόνο από τους Δήμους για τη διαχείριση».

Όπου και να γίνονται κινήσεις για διαχείριση, δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Στη δική μας περίπτωση σπρώχνουν να πάμε στα 100 ευρώ.

Ακόμα, επεσήμανε ότι ο ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να μείνει απερίσπαστος στο έργο του, η κυβέρνηση να γυρίσει την πρώτη γραμμή και ο ΦΟΔΣΑ να πιέσει για τη διαχείριση των υπολειμμάτων.

Ο δήμαρχος Κορίνθου Α. Πνευματικός εξέφρασε και αυτός την αγωνία του αναφέροντας ότι το κόστος το οποίο θα πληρώσουν άλλοι Δήμοι για διαχείριση είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

Θα είναι σκάνδαλο αν προχωρήσει η περιβόητη σύμβαση, είπε κλείνοντας και υπογράμμισε ότι το κόστος θα είναι δυσχερέστατο. 

Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής ανέφερε ότι η αγωνία είναι μεγάλη για να βρεθεί μια λύση και αυτό που θα γίνει να είναι συμβατό και να μπορεί να ανταποκριθεί ο πολίτης.

Οι Δήμοι μέσω ΦΟΔΣΑ είμαστε υπεύθυνοι για να διαχειριστούμε τα απορρίμματα. Πρέπει να κοιτάξουμε  το συμφέρον των πολιτών. 

Γρήγορα θα βγει ο διαγωνισμός για την προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων, θα γίνει με συγκεκριμένους όρους και η οροφή που θα βάλουμε είναι τα 40 ευρώ, είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Βαλιώτης δήμαρχος Σπάρτης κάλεσε  να μην στείλουν τα πρόστιμα στους Δήμους αλλά να τα πληρώσουν το κράτος και η Περιφέρεια. «Εμείς ζητάμε και διαπραγματευόμαστε τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Καλούμε την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή για αποκεντρωμένη διαχείριση. Οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

Ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας στη συνέχεια κ. Παναγιώτης Μαντάς είπε ξεκάθαρα ότι αρμόδιοι είναι οι Δήμοι και πρέπει να απομυθοποιήσουμε ότι αποκεντρωμένη διαχείριση σημαίνει διαδημοτικές συνεργασίες, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι πρέπει με τους νόμιμους και σωστούς τρόπου να λυθεί το πρόβλημα.
 

Δεν πρέπει η πίεση προστίμων και χρόνου να επιβαρύνουν υπέρμετρα την τσέπη των δημοτών μας. Χρόνος για αυτό θα υπάρξει από την προσωρινή διαχείριση.

Ο κ. Σκαντζός μέλος του ΦΟΔΣΑ και δημοτικός σύμβουλος Βόρειας Κυνουρίας ανέφερε ότι οι Δήμοι εμπιστεύτηκαν τον περιφερειάρχη για να λύσει το ζήτημα των απορριμμάτων, αλλά, όπως διαπίστωσε, «υπάρχει μια τρομερή αποτυχία στο πρόσωπο του Τατούλη».

Σήμερα έργο δεν υπάρχει και πρέπει και ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να λύσει το πρόβλημα.

Έτσι αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας από το πρόσωπο του Τατούλη. Αλλά και από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το έργο.

Επίσης σχολίασε και τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα, ο οποίος εμφανίζεται υπέρ του έργου της ΣΔΙΤ, ενώ ήταν κατά. «Τώρα άλλαξε ρότα; Ερωτώ: Τέσσερα χρόνια αγώνα πού πήγαν;».

Κλείνοντας, ο κ. Καμπόσος ανέφερε:
Εμείς θα πιέσουμε μέσω του ΦΟΔΣΑ να δώσει τις αδειοδοτήσεις για να προχωρήσει η φθηνή διαχείριση. Δεν είναι επανάσταση, είναι η αγωνία μας. Τη διαχείριση θα την κάνουμε εμείς και ας θέλουν κάποιοι να μας ορίσουν.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Συνέντευξη Τύπου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων


2 Σχόλια

αυτός ο Καμπόσος πρέπει νάναι μεγάλο καψούλι. Τον παρακολουθω συχνά στα τοπικά κανάλια και εκτός από "παραμορφωμένος", εμφανίζεται και πολύ σσσσσσκκκκληρός ! Ξέρετε αυτό το νεοδημοκρατίστικο σκληρό , το γαλαζούλι το καμπινεδί............το "μαγκιά κλ@νι@ και......"

Αγαπητοί φίλοι στην τούρλα του Σαββάτου δε λύνονται προβλήματα , και δίκιο να έχετε πως θα το βρείτε με αυτήν την τακτική .

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.