8η Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισέληνου

8η Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισέληνου

Μάιος 08, 2011 - 13:03

Γενεύη (ICRC/IFRC) –Αϊτή, Πακιστάν, Λιβύη, Συρία, Αίγυπτο, Ιαπωνία. Καθώς ο κόσμος παρακολουθούσε αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις να εξελίσσονται, οι εθελοντές του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν. Σώζοντας αρρώστους και τραυματίες παρέχοντας πρώτες βοήθειες, νερό και τρόφιμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη, οι εθελοντές μας εδώ και 150 χρόνια δίνουν προτεραιότητα στην κοινότητα.

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί την 10η επέτειο του Διεθνούς Έτους Εθελοντή καθώς και του Ευρωπαϊκού Έτους για τον Εθελοντισμό. Για τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο αυτό αποτελεί ευκαιρία για να προωθήσει και να αναγνωρίσει τον ρόλο των εθελοντών στην εξέλιξη του Κινήματος σε ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωπιστικά δίκτυα παγκοσμίως. Σήμερα ένας στους 2.000 ανθρώπους είναι εθελοντής για το Κίνημα. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε κοινότητα στον κόσμο έχει έναν εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού ή της Ερυθράς Ημισελήνου να τον υποστηρίζει. Αυτά αποτελούν ενθαρρυντικά στατιστικά στοιχεία και κάτι για το οποίο πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε υπερήφανοι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι συχνά οι εθελοντές γίνονται θύματα των ίδιων κρίσεων στις οποίες ανταποκρίνονται. Το κουράγιο και το αίσθημα της αλληλεγγύης που χρειάζεται για να βάλει κάποιος στην άκρη τον προσωπικό του πόνο για να μπορέσει να αναλάβει δράση και βοηθήσει τους άλλους είναι αξιοθαύμαστο. Οι εθελοντές είναι αυτοί που συνεχώς βρίσκονται σε ετοιμότητα, αγκαλιάζουν με αγάπη τον συνάνθρωπο που έχει πληγεί και δίνουν την ψυχή τους για τη βελτίωση των πραγμάτων.                

 

Χωρίς τα δεκατρία (13) εκατομμύρια των ενεργών εθελοντών του Κινήματος, δεν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα 150 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας κάθε χρόνο. Το 2009, σε κάθε έμμισθο μέλος του προσωπικού μας αντιστοιχούσαν 20 εθελοντές Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, διευρύνοντας το πεδίο δράσης του Κινήματος και προσφέροντας υπηρεσίες ύψους έξι (6) δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η κοινωνική προσφορά τους είναι ανυπολόγιστη. Καταστροφές πάντα θα υπάρχουν. Οι πόλεμοι και οι καταστάσεις βίας, οι φυσικές ή οι τεχνολογικές καταστροφές, η πείνα, οι αρρώστιες και οι διακρίσεις αποτελούν την πραγματικότητα του ανθρωπιστικού μας τοπίου. Οι εθελοντές αποτελούν σημαντική πηγή αντιμετώπισης των κρίσεων και για το λόγο αυτό τους αφιερώνουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου τιμώντας την υπηρεσία τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι εθελοντές δεν ανταποκρίνονται απλά στις κρίσεις. Σε καθημερινή βάση εργάζονται διακριτικά σε όλο τον κόσμο, οργανώνοντας τις κοινότητες στο ίδιο πνεύμα της Αλληλεγγύης. Η δική μας δέσμευση ως Κίνημα είναι να συνεργαστούμε με κυβερνήσεις και συνεργάτες για να προστατέψουμε, να προωθήσουμε και να αναγνωρίσουμε περισσότερο τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών, ο οποίος συχνά απαιτεί τεράστια προσωπική προσφορά.

Τον ερχόμενο Νοέμβρη όλα τα συστατικά μέρη του Κινήματος και όλα τα Κράτη μέλη των Συμβάσεων της Γενεύης θα συναντηθούν στη Γενεύη για το 31ο Διεθνές Συνέδριο Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η συνάντηση θα λάβει χώρα υπό το σύνθημα ‘Ο Κόσμος μας. Η Δράση σας.’, το οποίο υπενθυμίζει σε όλους μας το ρόλο που έχουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας ένα καλύτερο μέρος. Αυτή είναι η ουσία και το πνεύμα του εθελοντισμού. Κάθε μια μέρα ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά δεσμευόμενος να αναλαμβάνει θετική δράση στις κοινότητες μας.

 

Ειδήσεις: