Τατούλης
symvolo

6+1 λόγοι που η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος είναι καταστροφική για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Τρίπολη

6+1 λόγοι που η ενσωμάτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος είναι καταστροφική για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την Τρίπολη

Απρίλιος 18, 2019 - 20:00
3 σχόλια

Δελτίο Τύπου Διδακτικού Προσωπικού Τμήματος Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (18/4/19)

Στην υπάρχουσα κατάσταση, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου απαρτίζεται από 9 τμήματα, το ΤΕΙ Πελοποννήσου από 6 και το κομμάτι του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που κλείνει τον κύκλο της τριαδικής συγχώνευσης από 4. Μήπως αντί για μια κίνηση ανάπτυξης των εκπαιδευτικών δομών της Περιφέρειας μέσω της συνέργειας μόνο με το ΤΕΙ Πελοποννήσου, μιλάμε πλέον για μια απορρόφηση Πανεπιστημίου από ΤΕΙ και ακαδημαϊκή φτωχοποίηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου; 

 2. Θα προκληθεί οικονομική αιμορραγία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προς την Πάτρα, καθώς τα τμήματα εκεί είναι εξαιρετικά δαπανηρά. Ήδη με ανακοίνωσή τους (στις 8/4/2019) παραδέχονται ότι δεν έχουν κατάλληλους χώρους διδασκαλίας και εργαστηρίων, ζητούν παράρτημα Τεχνικής Υπηρεσίας, παράρτημα ΕΛΚΕ, κτίρια για τη στέγαση των Τμημάτων της Σχολής, κ.λπ.

3.  Τα τμήματα στην Πάτρα θα απορροφούν χρήματα από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ήδη ισχνό μερίδιο που λαμβάνουν τα τμήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο προς όφελος τμημάτων που βρίσκονται εκτός της Περιφέρειας.

4.  Οι ήδη σοβαρά υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα πρέπει να διαχειριστούν και τις υποθέσεις των νέων τμημάτων στην Πάτρα.

5.      Προβλέπεται η δημιουργία 14 Ινστιτούτων στο Π.Ε.Κ. του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην Τρίπολη ορίζεται να λειτουργήσουν μόνο 3 από τα 14 Ινστιτούτα, ενώ 4 Ινστιτούτα θα λειτουργήσουν στην Πάτρα, 5 στην Καλαμάτα και 2 στην Κόρινθο. Το  Νομοσχέδιο πριμοδοτεί την Πάτρα σε σχέση με την έδρα του ιδρύματος!

6   Η ίδρυση Σχολής Μηχανικών στην Πάτρα (ως κομμάτι του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) σημαίνει ότι η Τρίπολη - και η Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα - απεμπολεί άπαξ διά παντός τη δυνατότητα ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής εντός των ορίων της.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το βάρος του τεχνολογικού τομέα μετακινείται στην Πάτρα, χωρίς καμία δυναμική ανάπτυξης και ανάδειξης, καθώς εκεί είναι κραταιό και αναγνωρισμένο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η απόλυτη επικάλυψη των αντικειμένων με το Πανεπιστήμιο Πατρών εμφανώς δεν εξυπηρετεί κανένα στόχο αναπτυξιακό, εκπαιδευτικό, παραγωγικό, και ως τέτοια πρέπει να απορριφθεί.

7.  Δημιουργείται ένα κέντρο βάρους στην Πάτρα και αποδυναμώνεται ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε επίπεδο δεικτών ποιότητας. Σε μελλοντικό - φημολογούμενο - σχέδιο "Αθηνά ΙΙΙ" διευκολύνεται έτσι πάλι η στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εν τέλει η αποδόμησή του μέσω μετακινήσεων/συγχωνεύσεων/απορροφήσεων από γειτονικά Ιδρύματα.

Αλήθεια, πότε είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί ένα ίδρυμα; Όταν είναι κραταιό ακαδημαϊκά, ή όταν είναι αδύναμο; Όταν έχει ήδη σημαντικό βάρος κοντά στην έδρα του ή όταν απέχει από αυτή;

Είναι σαφές ότι το Νομοσχέδιο πριμοδοτεί την Πάτρα σε σχέση με την έδρα του ιδρύματος! Και επομένως πρέπει να απορριφθεί κάθε συνέργεια με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Χάνουμε κάτι απορρίπτοντας τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος ; Όχι φυσικά!

1.  Η μεταφορά του Τμήματος Νοσηλευτικής στην Τρίπολη αποτελεί πάγιο αίτημα και φυσική εξέλιξη. Ακόμα κι αν αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου, το ζήτημα θα επανέλθει σύντομα, καθώς το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας, είναι και θα μείνει στην Τρίπολη.

2. Σε σχέση τώρα με τα νέα τμήματα που υπόσχεται το νομοσχέδιο, είναι τελικά τμήματα προεκλογικής παροχολογίας - άρα εύκολα στην ίδρυση και δύσκολα στη λειτουργία - ή όντως πραγματικά Τμήματα που κρίνει το Υπουργείο ότι πρέπει να ιδρυθούν;

     Τονίζουμε ότι παροχολογία και υποσχέσεις υπήρξαν και στο παρελθόν, σύμφωνα με τα ΠΔ 138/2002 και 118/2003 η Τρίπολη έπρεπε να έχει 5 τμήματα. Αυτή τη στιγμή η Τρίπολη έχει μόλις 2 τμήματα, των οποίων το μέλλον είναι αβέβαιο, κατ' επέκταση και το μέλλον της έδρας του Ιδρύματος. Για αυτό το μέλλον μαχόμαστε! 

Δελτίο Τύπου
Διδακτικού Προσωπικού Τμήματος Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

 


3 Σχόλια

Τα πράγματα τελικά φαίνονται πολύ διαφορετικά από αυτά που να λένε οι Μαυρογυαλουροι μας.

Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε. Δ. Σολωμός Οι Μαυρογυαλούροι είναι πάντα εκεί, καραδοκούν. Τις περισσότερες φορές με την πονηριά. Κάποιες φορές με την άγνοια - αναπαράγουν ό,τι τους έχουν πει οι υψηλότεροι στην ιεραρχία Μαυρογυαλούροι. Το πρόβλημα είναι γιατί εσύ τους πιστεύεις. Το κείμενο είναι πολύ ξεκάθαρο, απάντηση δεν σηκώνει. Και για τη Νοσηλευτική, ήταν ένα από τα δύο Πανεπιστημιακά τμήματα Νοσηλευτικής στην Ελλάδα, τώρα θα είναι ένα από τα πέντε (φτιάχνονται άλλα 3). Άρα λιγότεροι / χειρότεροι φοιτητές. Και κάποιοι πανηγυρίζουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.