1-4 Αυγούστου: Αναβίωση των Λυκαίων με διεθνείς αγώνες πάλης και παγκρατίου

1-4 Αυγούστου: Αναβίωση των Λυκαίων με διεθνείς αγώνες πάλης και παγκρατίου

Ιούλιος 17, 2013 - 19:46

Συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Πάλης, του Δ.Μεγαλόπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών "Ο Λύκαιος Δίας"

Το ποσό των 20000 ευρώ θα διαθέσει  η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την διοργάνωση της 11ης αναβίωσης των Λυκαίων Αθλητικών – Μουσικών- Πολιτιστικών αγώνων .Με το ποσό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλύψει δαπάνες που αφορούν στην διατροφή, μετακίνηση από και προς τα ξενοδοχεία, τους αθλητικούς χώρους, τα εστιατόρια και προς τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής της Μεγαλόπολης.

Ο δήμος Μεγαλόπολης που θα διαθέσει το υπόλοιπο ποσό των 20χιλιάδων ευρώ θα καλύψει δαπάνες που σχετίζονται με τη διαμονή των διεθνών και ελλήνων αθλητών. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 1 έως 3 Αυγούστου και οι τελικοί αγώνες στις 4 Αυγούστου ενώ στην διοργάνωση συμμετέχει και η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, αφού θα διεξαχθούν και διεθνείς αγώνες πάλης στο Λύκαιο όρος.

Οι αθλητικοί αγώνες των αρχαίων Λυκαίων, καθιερώθηκαν από τον μυθικό ήρωα και βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα και πραγματοποιούνταν προς τιμήν του Λυκαίου Διός. Οι αγώνες, σύμφωνα με τον Παυσανία, ήταν οι παλιότεροι που διοργανώθηκαν και αποτελούσαν τη σημαντικότερη γιορτή μετά τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Τα Λύκαια είχαν το θρησκευτικό μέρος και το αθλητικό. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ διεξάγονταν στο Λύκαιο Όρος και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Μεγαλόπολη και γίνονταν το καλοκαίρι (Ιούλιο- Αύγουστο) κάθε τέσσερα χρόνια. Αποτέλεσαν την πρώτη κοινή γιορτή των ανθρώπων, την πρώτη μαζική ανθρώπινη εκδήλωση.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Καρυωτών κάνει 40 χρόνια προσπάθεια για την αναβίωση των αγώνων σε μία μάλιστα εποχή που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θέλει να θέσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων το αγώνισμα της Πάλης. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε φέτος η βοήθεια της Ελληνικής Ομοσπονδίας φιλάθλων πάλης και των άλλων φορέων (δήμος Μεγαλόπολης, Περιφέρεια Πελοποννήσου) ώστε να διοργανωθούν διεθνείς αγώνες πάλης στο αρχαίο στάδιο του Λυκαίου Όρους. Οικονομικά συμβάλλει και η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης που θα καλύψει το κόστος μεταφοράς των διεθνών αθλητών, το κόστος για τις παλαίστρες, για το αθλητικό υλικό, για τους κριτές, τους γιατρούς και τα μετάλλια.

Βάσει των όσων αναφέρθηκαν και στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αποφάσισε την έγκριση του ποσού των 20 χιλιάδων ευρώ , η αναβάθμιση των αγώνων και κυρίως των αγώνων πάλης και παγκρατίου θα προβάλλουν διεθνώς τη χώρα και την περιοχή της Μεγαλόπολης ιδιαίτερα και θα βοηθήσουν σημαντικά την πολιτιστική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

ε.τ.