Η κωμόπολη της Τριπολιτσάς...

Η κωμόπολη της Τριπολιτσάς...

Φεβρουάριος 06, 2010 - 16:56

Στα ελληνικά σημαίνει «το κλουβί του πουλιού». Ο Κασίμ Πασάς την κατέλαβε από τους Βενετούς. Είναι βοεβοδαλίκι του πασά του Μοριά και καζάς με βαθμό εκατόν πενήντα άσπρα. Έχει κετχουδάγιερή, σερντάρη των γενίτσαρων και αγιάνηδες. Το μικρό πέτρινο κάστρο βρίσκεται πάνω σε ψηλό βράχο στα δυτικά της πόλης. Ενώ είχε παραδοθεί στον Πορθητή, έπεσε πάλι στα χέρια των απίστων.

Τελικά ο βεζίρης του Σουλεϊμάν Χαν, ο Κασίμ Πασάς την
επανέφερε στους Οθωμανούς. Το κάστρο δεν κατοικείται. Η πόλη με τα χίλια σπίτια, τις έντεκα γειτονιές και τα δυο τζαμιά χτισμένη σ’ ένα πλατύ υψίπεδο. Το ένα τζαμί, μέσα στην αγορά έχει πέτρινο μιναρέ και τρούλο, που είναι σοβαντισμένος με ασβέστη. Στην αυλή φαίνεται το πανέμορφο κτίσμα του αμπνέστ. Στο Μοριά δεν υπάρχει άλλο τζαμί με τόση πολυτέλεια και φωτεινότητα. Ο αρχιτέκτονας έστησε τη δεξαμενή στη μέση της αυλής την περιέβαλε με έξι άσπρες μαρμάρινες κολόνες. Είναι τόσο όμορφα! Στην είσοδο του τζαμιού υπάρχει το χρονόγραμμα:

«Ο Πάνσοφος Θεός υποσχέθηκε να μας ορίσει το χρονόγραμμα. Μάθε, λοιπόν, το χρονόγραμμα τούτου του ευλογημένου τόπου: Απ’ αυτόν φωτίστηκε ο Ιμπραχήμ. Έτος 1067(656-7)»

Το άλλο τζαμί είναι το Αχμέντ αγά, επίσης όμορφο και φωτεινό. Έχει πέτρινο τρούλο και ψηλό μιναρέ. Υπάρχουν έξι μεστζίτια στις γειτονιές, καθώς και δυο μεντρεσέδες, τρία σχολεία και δυο τεκέδες. Στην αυλή του τζαμιού Αχμέντ αγά υπάρχει ο τεκές των δερβισών του τάγματος Χαλβετί, δωρεά του Χουσείν Εφέντη. Είναι γεμάτος από πλούσια και φτωχικά αφιερώματα. Στα δεξιά της εισόδου του είναι γραμμένο αυτό το χρονόγραμμα:

«Αποκαλύφθηκε το μυστικό σε τούτο τον ταγμένο άνθρωπο. Αυτός που ακολουθεί το φως αυτός που πολεμά και πασχίζει, το έτος χίλια τριάντα πέντε να θυμόμαστε, πως αυτός ο άγιος κι ευλογημένος άφησε τον κόσμο. Έτος 1035

[1625-6]»

Υπάρχέι ένα χαμάμ, ένα εμπορικό χάνι, ένα πανδοχείο, δεκατέσσερις βρύσες, εκατόν εξήντα καταστήματα και δυο καφενεία μέσα στην αγορά, πάνω στον κεντρικό δρόμο με τα μεγάλα πλατάνια. Οι ταξιδιώτες και οι σοφοί κάθονται στη σκιά τους και συζητούν. Οι άπιστόι κατοικούν σε τετρακόσιες είκοσι γειτονιές. Επειδή είναι πεδιάδα, ο καιρός είναι καλός. Ο χειμώνας όμως είναι σκληρός και δεν ευδοκιμούν λεμόνια, νεράντζια, ρόδια και ελιές. Οι γυναίκες και οι άνδρες είναι καλοβαλμένοι κι έχουν λευκό δέρμα. Τα ρούχα τους είναι τσόχινα. Οι νέοι φορούν αλγερινή ενδυμασία κι έχουν μαχαίρι περασμένο στη μέση. Στο κεφάλι φορούν κόκκινο φέσι και στα πόδια μαύρα παπούτσια. Είναι όλοι τους Ρωμιοί. Πολύ φιλόξενοι στους ξένους επισκέπτες. Κανείς τους δεν παίρνει το δείπνο του χωρίς φιλοξενούμενους. Οχτώ ώρες μέσα από αμπέλια, περιβόλια και απότομους γεμάτους πέτρες δρόμους μας έφεραν στο κάστρο του Αργούς.

Πηγή:Οδός Αρκαδίας

Ειδήσεις: