Ερώτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου συζητήθηκε στη Βουλή για τα κρούσματα νέας γρίπης στα σχολεία

Ερώτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου συζητήθηκε στη Βουλή για τα κρούσματα νέας γρίπης στα σχολεία

Νοέμβριος 17, 2009 - 09:48

Απαντήσεις στην ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου σχετικά με τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής σε όλες τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή κρουσμάτων της νέας γρίπης, έδωσε στη Βουλή η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Στην πρωτολογία της η Υφυπουργός είπε: «Με βάση τα στοιχεία που μας δίνουν καθημερινά το Υπουργείο Υγείας βρισκόμαστε στην άνοδο του κύματος των κρουσμάτων.
Η παύση λειτουργίας των σχολείων έχει διπλό στόχο, όπως γνωρίζετε και εσείς από την προηγούμενη θητεία σας στο Υπουργείο. Πρώτος στόχος είναι η προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός είναι με την ολιγοήμερη παύση της λειτουργίας του σχολείου να ανακοπεί η αύξηση του κύματος των κρουσμάτων. Παγκόσμιοι δείκτες και στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη ούτως ώστε να έχουμε μείωση της ανόδου του κύματος των κρουσμάτων.
…Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση. Στείλαμε στα σχολεία μια επικαιροποιημένη και απλοποιημένη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με όλες τις προληπτικές και άλλες δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν με οδηγίες αρκετά χρηστικές και διευκρινιστικές έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και οι μαθητές τι πρέπει να κάνουν. Με απόφαση της Υπουργού κυρίας Διαμαντοπούλου ορίσαμε ως υπεύθυνους τους διευθυντές του σχολείου γιατί τόσο εκείνοι όσο και τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να παρακολουθούν το κάθε σχολείο κάθε μέρα και να δίνουν τις κατάλληλες διευκρινίσεις για την εγκύκλιο.
Δεύτερον, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης παρακολουθεί καθημερινά την τήρηση όλων αυτών των κανονισμών. Κάναμε έναν καταμερισμό ανά σχολική μονάδα του ποσού των 435.000.000 ευρώ το οποίο εξασφαλίστηκε τον Σεπτέμβριο από τη δική σας ηγεσία –εδώ υπάρχει η συνέχεια του κράτους- και προχωρούμε σε νέους τρόπους ηλεκτρονικής καταγραφής των απουσιών κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ γιατί δεν έχεις πια την χρονοβόρα διαδικασία να καταγράφεις τις απουσίες και να τις στέλνεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Διαβεβαιώνουμε ότι και η διδακτέα ύλη μπορεί να καλυφθεί. Ήδη έχουμε τρόπο γι’ αυτό».

Από την δική του πλευρά, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος επισήμανε: «Σημασία έχει το ότι απέναντι σε ένα θέμα που δεν προσφέρεται για κομματικούς ανταγωνισμούς και για άγονες αντιπαραθέσεις εσείς τηρείτε υπεύθυνη στάση, όπως και εμείς παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δεν είχαμε αυτή την μεταχείριση από εσάς όταν ήσασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε και από άλλους επικοινωνιακούς κύκλους για το αν και κατά πόσον προετοιμάζαμε την ελληνική πολιτεία το Υπουργείο Παιδείας να έχει αυτήν την ετοιμότητα που παρουσιάζει σήμερα. Χαίρομαι, λοιπόν, για το γεγονός ότι λειτουργεί η θεσμική οργάνωση. Προσθέσατε στοιχεία. Παρακολουθείτε από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας της γρίπης. Έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε την σιγουριά ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ακόμα και αν βρεθούν μπροστά στην επιδημία της γρίπης θα υπάρξει ετοιμότητα αντίδρασης από το Υπουργείο Παιδείας.
Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να παρακολουθήσετε μέσω του μηχανισμού που περιγράψατε την δυνατότητα να υπάρχουν παντού τα υλικά υγιεινής τα οποία απαιτούνται στα σχολεία και να μην σπαταλώνται. Να είναι στη διάθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη της άμεσης αντίδρασης στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει πυκνότητα κρουσμάτων στα σχολεία, αντίδραση την οποία πρέπει να εκδηλώνει το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αλλά βεβαίως και με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες έχουν ήδη την αρμοδιότητα, αλλά πάντοτε σε συνεργασία με τα δύο Υπουργεία, Παιδείας και Υγείας, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις».

Τέλος, στη δευτερολογία της η κα. Χριστοφιλοπούλου είπε: «… έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες, το οποίο είναι συμπληρωματικό, για σχολεία τα οποία κλείνουν πάνω από δεκαπέντε ημέρες. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα είναι πολλά αυτά τα σχολεία. Είμαστε όμως, έτοιμοι ούτως ώστε να έχουμε μία τροποποίηση της ύλης για εκείνα τα σχολεία χωρίς να πούμε ότι θα αφαιρέσουμε διδακτική ύλη. Θα αφαιρέσουμε ίσως κάποιες ασκήσεις. Ήδη έχουμε της προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με πλήρη ασφάλεια. Δεύτερον, έχουμε τη συμπληρωματική βοήθεια και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Και η πρόταση, κύριε Πρόεδρε, εδώ είναι και προς εσάς, προς τη Βουλή των Ελλήνων, αυτό το κομμάτι της εκπαιδευτικής τηλεόρασης το οποίο αφορά τη διδακτέα ύλη να μπορεί να προβάλλεται και από την Τηλεόραση της Βουλής έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές οι οποίοι κατ’ ανάγκην βρίσκονται σπίτι τους να παρακολουθούν και από την τηλεόραση. Και θα έχουν τη δυνατότητα βεβαίως αν τα σχολεία κλείσουν για περισσότερες ημέρες να συμπληρώσουν την ύλη τους για να μη χαθούν ώρες πραγματικά και να μη πούμε ότι μηχανιστικά απλώς και μόνο θα πάμε να παρατείνουμε τη λειτουργία των σχολείων. Το ουσιαστικό είναι να συμπληρωθεί η ύλη και να μην υπάρχει χάσιμο της ουσιαστικής γνώσης και τίποτε άλλο.
Και ένα τελευταίο ακόμη. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Νομαρχίες και με το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνεται αμέσως μόλις υπάρξει ανάγκη και απόφαση να κλείσει ένα σχολείο έτσι ώστε να μπορούμε και να είμαστε σε επαφή μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων με τους συντελεστές του σχολείου αυτού, αλλά και με τους γονείς ακόμα».

Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις: