Για τις 15 Δεκεμβρίου προκηρύχθηκαν οι Πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Για τις 15 Δεκεμβρίου προκηρύχθηκαν οι Πρυτανικές εκλογές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 09, 2009 - 08:30

Οι εκλογές για την ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009. Την πρυτανεία διεκδικούν δύο συνδυασμοί, των οποίων ηγούνται ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κα Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου.
Η ευθύνη διαγωγής της ψηφοφορίας ανατίθεται σε πενταμελή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τα εξής μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος:

1. Διονύσιος Κλάδης, Καθηγητής, Πρόεδρος
2. Κώστας Μουντάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής με αναπληρωματικό τον Αθανάσιο Κατσή
3. Αστέριος Χουλιάρας, Καθηγητής με αναπληρωματικό τον Αλέξανδρο Σταυδά
Λ, Γεώργιος Ανδρειωμένος, Καθηγητής με αναπληρωματικό τον Κωνσταντίνο Κούτρα
5. Γεώργιος Λέπουρας, Επίκουρος Καθηγητής με αναπληρωματικό την Μπαρμπούση Βασιλική
Καθήκοντα Προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ανατίθενται στον Διονύσιο Κλάδη, Καθηγητή, ο οποίος αναπληρώνεται ως προς τα καθήκοντα αυτά από τον Κώστα Μουντάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή. Χρέη Γραμματέως της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ασκεί, η Βασιλική Χούνου, Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επικουρείται στο έργο της από τέσσερις Περιφερειακές Εφορευτικές Επιτροπές, μία για κάθε πόλη στην οποία εδρεύουν Τμήματα του Ιδρύματος εκτός της πόλης της Τρίπολης, τα μέλη των οποίων ορίζονται με απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής,
Πέραν της ευθύνης διεξαγωγής της ψηφοφορίας, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει και την πλήρη ευθύνη για τη διαδικαστική και τεχνική προετοιμασία των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει και την ευθύνη καθορισμού όλων των σχετικών λεπτομερειών, συμφωνά με τις ισχύουσες διατάξεις και με τα όσα ειδικότερα ορίζονται στην παρούσα προκήρυξη, τις οποίας και θα ανακοινώσει στο εκλεκτορικό σώμα το αργότερο μέχρι, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009. Στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής περιλαμβάνεται επίσης και ενδεχόμενη πρόσκληση υποψηφίων συνδυασμών προκειμένου να εκθέσουν το πρόγραμμα τους και τις απόψεις τους για τη λειτουργία και τις προοπτικές του Ιδρύματος ενώπιον του εκλεκτορικού σώματος.
Υποβολή υποψηφιοτήτων (ή και προτάσεις υποψηφιοτήτων με αίτηση του 1/10 των μελών του εκλεκτορικού σώματος μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009. Κάθε συνδυασμός αποτελείται από τον υποψήφιο για τη θέση του Πρύτανη και τρεις υποψηφίους για τις θέσεις των τριών Αντιπρυτάνεων. Οι δηλώσεις υποβολής υποψηφιοτήτων, όπως επίσης και οι προτάσεις υποψηφιοτήτων, κατατίθενται στη Γραμματεία της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη, όπου και πρωτοκολλούνται και στη συνέχεια παραδίδονται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Ο κατάλογος των μελών του εκλεκτορικού σώματος περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τρεις κατηγορίες εκλεκτόρων οι οποίες ψηφίζουν σε χωριστές κάλπες. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρετούντων στο Ίδρυμα μελών ΔΕΠ.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει το σύνολο των εγγεγραμμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Ιδρύματος εκτός από εκείνους που τελούν σε αναστολή φοίτησης. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρε¬τούντων στο Ίδρυμα μελών ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικοί (μονίμων ή μβ σχέση εργασίας αορίστου χρόνου). Ο εv λόγω κατάλογος συντάσσεται από τη Γραμματεία της Διοικούσας Επιτροπής, με βάση τους επιμέρους καταλόγους που συντάσσονται από τις Γραμματείες των Τμημάτων, επικυρώνονται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και παραδίδεται στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού θα ψηφίσουν κατά τα ανωτέρω σε δύο χωριστές κάλπες (μία για τα μέλη ΔΕΠ και μία για τα μέλη ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού), οι οποίες θα βρίσκονται στην πόλη της Τρίπολης. Οι προπτυχιακοί και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα ψηφίσουν σε χωριστές κάλπες, οι οποίας θα βρίσκονται ανά μία στις πόλεις της Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, του Ναυπλίου και της Κορίνθου. Την ευθύνη της διεξαγωγής της ψηφοφορίας των φοιτητών στις εκτός Τρίπολης πόλεις θα έχουν οι αντίστοιχες Περιφερειακές Εφορευτικές Επιτροπές, οι οποίες θα έχουν και την ευθύνη της καταμέτρησης των ψηφοδελτίων και της αποστολής του αποτελέσματος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Το ποσοστό ψήφων που θα λάβει ο κάθε συνδυασμός υπολογίζεται ως άθροισμα των επιμέρους ποσοστών ψήφων που θα λάβει από την κάθε μία κατηγορία εκλεκτόρων τα οποία πολλαπλασιάζονται επί ένα συντελεστή βαρύτιμος, ο οποίος ορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις σε 0,50 για την πρώτη κατηγορία εκλεκτόρων (μέλη ΔΕΠ), σε 0,40 για τη δεύτερη κατηγορία εκλεκτόρων (προπτυ¬χιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές) και σε 0,10 για την τρίτη κατηγορία εκλεκτόρων (μέλη ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού).
Για την εκλογή Πρυτανικών Αρχών ισχύουν ειδικότερα τα εξής:
α) Σε περίπτωση ύπαρξης τριών τουλάχιστον υποψηφίων συνδυασμών, για να εκλεγεί ένας συνδυασμός πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των εγκύρων ψήφων (μη συνυπολογιζομένων των λευκών και των άκυρων ψήφων) μετά την εφαρμογή των κατά περίπτωση συντελεστών βαρύτητας για κάθε κατηγορία εκλεκτόρων, Αν κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την ανωτέρω πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη μέρα και με τον ίδιο τρόπο μεταξύ των δύο πρώτων σε ποσοστά ψήφων συνδυασμών, οπότε και εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό,
β) Σε περίπτωση ύπαρξης δύο μόνο συνδυασμών, εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: