Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ο Καραμανλής είναι φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας και ματαιοπονείτε όσοι επιχειρείτε να τον πλήξετε»!

Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ο Καραμανλής είναι φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας και ματαιοπονείτε όσοι επιχειρείτε να τον πλήξετε»!

Φεβρουάριος 02, 2010 - 08:42

Η πρόταση που κατέθεσαν εκατόν είκοσι οκτώ Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης «Siemens» στο σύνολό της απασχόλησε τη Βουλή, στην προχθεσινή της συνεδρίαση.

Μεταξύ άλλων, για το θέμα αυτό μίλησε και ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο οποίος τόνισε: «Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ομοφώνως το «ναι» στην εξεταστική επιτροπή και στην προηγουμένη και σε αυτή και σε όποια επομένη. Διότι για μας τα ζητήματα διαφάνειας, ηθικής τάξεως, σεβασμού του δημοσίου χρήματος, σεβασμού της ηθικής πολιτικής δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Αναρωτιέμαι όμως: Θα προσθέσετε από την κοινοβουλευτική σας ομάδα τις υπογραφές, κύριε Υπουργέ, που χρειάζεται αν καταθέσουμε πρόταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, για να πληροφορηθούν οι Έλληνες σε τι οφείλεται το τεράστιο δημόσιο χρέος με τη διασπάθιση δισεκατομμυρίων στον περιβόητο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων κατά το παρελθόν, τη διασπάθιση δισεκατομμυρίων στα προγράμματα της Ολυμπιακής, στην προσπάθεια να πωληθεί η Ολυμπιακή και όλα αυτά τα οποία κατέληξαν σε αποτυχία; Θα μας δώσουν Βουλευτές την υπογραφή τους, για να ξανασυζητήσουμε την υπόθεση των εξοπλιστικών, όταν η υπόθεση αυτή τελεσφόρησε με το να φθάσει το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία; Δεν δείξατε τότε την ίδια ευαισθησία.
Και σας λέω ότι η αλαζονεία, η υπεροψία, η εμπάθεια είναι κακοί σύμβουλοι. Χειρότερη όμως συμπεριφορά εδώ στο Κοινοβούλιο είναι αυτή που επιδεικνύεται τις μέρες αυτές απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και λυπούμαι, διότι προέρχεται και από συναδέλφους οι οποίοι εξελέγησαν για πρώτη φορά τώρα. Μας αντιμετωπίζετε με μια αλαζονεία που δεν σας πάει, που δεν ταιριάζει στα κοινοβουλευτικά ήθη. Προσέξτε τις διατυπώσεις σας απέναντι σε μια παράταξη με ιστορία, με προσφορά στον τόπο, με πολιτικούς που διακρίνονται για την ηθική και πολιτική τους ακεραιότητα, φωτεινά παραδείγματα στη δημόσια ζωή της χώρας. Η υποκρισία λοιπόν περισσεύει, κύριε Πρόεδρε.
Ακούστε: Υπουργός Παιδείας. «Σήμερον, 12 Οκτωβρίου 2004.» Συζητάμε την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά. Τι μας λέει; «Δεν πρόκειται, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας να αφήσουμε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Το πρόβλημα σήμερα της Ελλάδος δεν είναι οι εξεταστικές επιτροπές. Είναι η οικονομία, είναι η ακρίβεια, είναι τα αγροτικά ζητήματα».
Βέβαια τότε, κύριε Πρόεδρε, δεν είχαν καταλάβει οι αγρότες τους δρόμους. Η δική σας κυρία Υπουργός, όμως, φανταζόταν ότι δεν πρέπει να συζητάμε γιατί οι αγρότες απειλούσαν τότε τη δημόσια κουβέντα ή επηρέαζαν.
Άλλος Υπουργός σας, επί της Αμύνης σήμερα, κάνει βαρύτατους υπαινιγμούς για τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αμύνης, τον κ. Ζορμπά, τον οποίο κατηγορούσε και για το παρελθόν του στους υπαινιγμούς. Πρακτικά, σελίδα 1648, από τις 12 Οκτωβρίου: «Όταν ένας άνθρωπος απεκδύεται με τέτοια ευκολία της εισαγγελικής του τηβέννου, δεν δημιουργεί υποψίες για όσα έκανε ή δεν έκανε στο παρελθόν;». Προσέξτε, για το τι σημαίνει υποκρισία.
Ο Υπουργός σας επί της Δικαιοσύνης πώς έκλεισε την ομιλία του τότε; Είπε το εξής: «Θέλω οι πολίτες να κρατήσουν μια ιστορική παρατήρηση, να την προσέξουν. Στον μεταπολιτευτικό κύκλο μόνο μια παράταξη έχει χρησιμοποιήσει για την εκκαθάριση των πολιτικών διαφορών την ποινική απειλή και το δικαστήριο, η Νέα Δημοκρατία».
Βέβαια ο κ. Ζορμπάς είναι σήμερα συνομιλητής του κυρίου Πρωθυπουργού. Βέβαια ο κ. Παπανδρέου τότε έδωσε συγχαρητήρια στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα που συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή, αναρωτιέμαι γιατί. Προφανώς για τη συγκάλυψη την οποία επιχείρησαν, γιατί βρήκαν ότι όλα είχαν γίνει μια χαρά.
Προχθές μας εγκαλέσατε να ψηφίσουμε με καρδιά για την Εξεταστική Επιτροπή, όπως και για όλες. Βεβαίως με καρδιά, με πίστη, με ειλικρίνεια τοποθετούμαστε σ’ όλα αυτά, γιατί εμείς δεν έχουμε επιλεκτική σχέση με τη δικαιοσύνη ούτε κρίνουμε τους κρατικούς -και ιδιαίτερα τους δικαστικούς- λειτουργούς ανάλογα με το ποια περίπτωση εξετάζουν, αν αφορούν υποθέσεις που εμπλέκονται -με την ευρεία έννοια- πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας ή αφορούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Επιμένω, κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτή την τοποθέτηση διότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό -και προσβάλλει τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινοβουλευτισμού- να καταλογίζονται εκ των προτέρων ευθύνες από συναδέλφους στη Νέα Δημοκρατία, όταν και τις υποθέσεις και τα κοινοβουλευτικά ήθη δεν γνωρίζουν και εξαιρετικά άδικοι είναι απέναντί μας.
Επιπλέον, η Εξεταστική Επιτροπή για να επιτύχει στο έργο της δεν μπορεί να αναλώνεται σε εντυπώσεις. Κύριε Πρόεδρε, το Προεδρείο και ο Πρόεδρος κάθε Εξεταστικής Επιτροπής οφείλουν να προστατεύσουν το έργο…
Με βάση το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής έχουμε εισαγγελικές αρμοδιότητες στα μέλη κάθε εξεταστικής επιτροπής. Συνεπώς πρέπει να τηρούμε και τα δέοντα, τα non papers, την πληροφόρηση προς τους δημοσιογράφους, την εντύπωση που επιχειρείται κάθε φορά, όπως οι εντυπώσεις που επιχειρούνται να κατασκευαστούν με την περιβόητη επιστολή του πρώην Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή.
Εδώ ανοίγω μια παρένθεση. Αφήστε τον κ. Καραμανλή. Είναι φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας και ματαιοπονείτε όσοι επιχειρείτε να τον πλήξετε. Αφήστε τον κ. Καραμανλή εκτός αυτής της συζητήσεως, διότι έχει τον τρόπο να αποδείξει αυτή την ηθική και πολιτική ακεραιότητα την οποία επικαλούμαι.
Για να επιτύχουν οι Εξεταστικές Επιτροπές στο έργο τους –αν ειλικρινά δεν συστήνονται για να πληγεί η Νέα Δημοκρατία- είναι ευθύνη του Προεδρείου της Βουλής να προστατευθούν, κύριε Πρόεδρε, οι εργασίες των Επιτροπών. Γνωρίζετε τι έχει προηγηθεί. Γνωρίζετε τις εντυπώσεις, τις διαρροές εγγράφων, τις διαρροές πληροφοριών. Αυτό δεν περιποιεί τιμή στο Κοινοβούλιο και δεν προδίδει ποιότητα στις εργασίες, αλλά κυρίως, κύριε Πρόεδρε, αυτή η λειτουργία δεν είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: