Ένταση για το νερό στην Νεστάνη και διωγμός καλόγριας!

Ένταση για το νερό στην Νεστάνη και διωγμός καλόγριας!

Φεβρουάριος 09, 2010 - 16:21

Το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι της Νεστάνης του Δήμου Μαντίνειας Αρκαδίας αναστατωμένοι συγκεντρώθηκαν στον Πνευματικό Κέντρο της περιοχής για να συζητήσουν ένα φλέγον για εκείνους θέμα. Η Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας επιδιώκει και διεκδικεί και δικαστικά εδώ και χρόνια την εμπορική εκμετάλλευση του νερού των πηγών της μονής Γοργοεπηκόου (το δικαστήριο έχει οριστεί να γίνει στις 23 Απριλίου).

Όμως πρόσφατα η μητρόπολη εκδίωξε από την συγκεκριμένη μονή, την καλόγρια Μαριάμ, επειδή, όπως λένε οι κάτοικοι, εκείνη δεν δέχτηκε να υπογράψει έγγραφο σύμφωνα στο οποίο θα δήλωνε ότι το μοναστήρι είχε ανάγκη το πολυπόθητο νερό! Η Μητρόπολη Μαντίνειας διεκδικεί το νερό (και όχι μόνο) με σκοπό να το δώσει σε εταιρεία εμφιάλωσης, ενώ όλοι οι Νεστανιώτες είναι αντίθετοι με την εμπορευματοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, που τους είναι τόσο απαραίτητο αφού με τον νερό αυτών των πηγών ποτίζουν τα κτήματά τους στον κάμπο της Μηλιάς.

Η μονή και οι γερόντισσες

Μετά τον θάνατο της γερόντισσας Μαρκέλλας, η μονή Γοργοεπηκόου κινδύνευε να ερημώσει. Είχε απομείνει μόνη η καλόγρια Αντωνία. Τότε η Μητρόπολη Μαντίνειας και Κυνουρίας τοποθέτησε μια νέα γερόντισσα, την Μαριάμ, η οποία κατάφερε με τον καλό λόγο – σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους – το έργο της και την συμπεριφορά της να φέρει ξανά τον κόσμο στο μοναστήρι.

Οι κάτοικοι πρόσφατα ενημερώθηκαν για την εκδίωξη της καλόγριας Μαριάμ που τους ήταν τόσο αγαπητή. Ψάχνοντας και ρωτώντας έμαθαν ότι είχε συμβεί.

Η εν λόγω μητρόπολη και η διορισμένη διοικούσα επιτροπή της μονής υπό τον ιερέα Σουρλίγκα εξεδίωξαν την αδερφή Μαριάμ από τη μονή, διότι αρνήθηκε λέει, να υπογράψει χαρτί στο οποίο αναγραφόταν ότι η μοναστήρι έχει έλλειψη νερού! Προφανώς το χαρτί αυτό θα το εμφάνιζαν σε καμιά δίκη, ως αποδεικτικό στοιχείο.

Η γερόντισσα Αντωνία που βρίσκεται ακόμα στο μοναστήρι, δήλωσε στους κατοίκους της περιοχής που επικοινώνησαν μαζί της, ότι την Μαριάμ την εκδίωξαν επειδή «δεν τα βρήκε με την επιτροπή, δεν τα βρήκαν σε πολλά θέματα». Ο φόβος της ήταν έκδηλος, δεν μπορούσε να πει περισσότερα! Είναι γνωστό στους κατοίκους ότι η Μητρόπολη Μαντίνειας απαιτεί τεράστια ποσά από το μοναστήρι και παίρνει όλα τα έσοδα. Η γερόντισσα Μαριάμ λέγεται ότι συμμόρφωσε το μοναστήρι βάζοντας λεφτά κι από την τσέπη της!

Δείτε εδώ και το σχετικό βίντεο της Αρκαδικής Τηλεόρασης στο οποίο από λάθος η γερόντισσα Μαριάμ αναφέρεται ως Αντωνία.
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=103391&cid=4

Πηγή: zougla.gr, nestani-verros.blogspot.com

Ειδήσεις: