Προχωρά το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Προχωρά το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου (video)

Ιούλιος 08, 2014 - 21:26
2 σχόλια

Η ανάδοχος εταιρεία από τη στιγμή που θα υπογράψει την οριστική σύμβαση θα αναλάβει μέσα σε 6 μήνες την προσωρινή διαχείριση

Υπεγράφη η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου κατασκευής τριών μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου με ανάδοχο του έργου την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το μεγάλο αυτό έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ. Μετά τις εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης μαζί με τον ειδικό Γραμματέα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) Νικόλαο Μαντζούφα.

Με την υπογραφή της περιβαλλοντικής μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων της περιφέρειας Πελοποννήσου, το έργο μπαίνει στην τελική φάση ανέφερε ο Τατούλης. Πέτυχαν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο έργο της περιφέρειας Πελοποννήσου όπου  με σκληρή δουλειά ξεπέρασαν τα προβλήματα που ίσως υπήρξαν και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις, για την ολοκλήρωση ενός έργου πιλότου. Ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ κατάφερε η περιφέρεια Πελοποννήσου όπου σε 10 μήνες κατάφερε και αδειοδότησε ένα τόσο μεγάλο έργο το οποίο θα βελτιώσει την εικόνα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πελοποννήσου.

Είναι ένα έργο το οποίο στηρίζεται στην καινοτομία αναφέρει ο κ. Τατούλης  και στην τεχνολογία αιχμής, που θωράκισε η υπογραφείσα πριν από λίγο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η αδειοδότηση της ΑΕΠΟ η οποία δείχνει ότι αυτό το έργο είναι ένα αυστηρά περιβαλλοντικό έργο , καινοτομίας που στηρίζει της άποψη της περιφέρειας να μετατραπεί αειφορίας. Η μάχη για να κερδηθεί είπε ο κ. Τατούλης χρειάζεται καθαρές σκέψεις και απόψεις.

Ο κ. Ματζούφας στην εισήγηση του ανέφερε ότι αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι η πρώτη περιφέρεια που έχει περιβαλλοντικούς όρους από τον προσωρινό ανάδοχο. Αυτό είναι ένα πρότυπο το οποίο θα ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Η  πιο δύσκολη περίπτωση διαχείρισης ήταν η περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά με συστηματική και σκληρή δουλειά κατάφερε να είναι η πρώτη που παίρνει περιβαλλοντικούς όρους. Ο κάθε κακόπιστος ενδεχόμενος θα δει ότι συζητάμε για τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε.
Όπως ανέφερε ο κ. Ματζούφας πολύ σύντομα θα πάμε στην υπογραφή της σύμβασης και εν΄συνεχεία στην έναρξη των εργασιών.

Για το ενδεχόμενο αντιδράσεων για την ολοκλήρωση του έργου ο κ. Ματζούφας αναφέρει ότι θα μπορέσει αν ακολουθήσει όποια οδό θέλει, αλλά είναι σε ένα τέτοιο επίπεδο οι περιβαλλοντικοί όροι όπου πιστεύει προσωπικά, ότι θα είναι ένα έργο να το επιδεικνύουν.
Ο κ.Τατούλης είπε ότι ο κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να ασκήσει όλες της δυνατότητες που του δίνει ο νόμος, όπως ορίζει  και η δημοκρατία. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και σε αυτούς που συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα λέγοντας ότι  θα πρέπει να έχουν το αίσθημα της ευθύνης .
Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα γίνεται σε κλειστά συστήματα, όπου οι χώροι αυτοί θα είναι επισκέψιμοι.

Επεσήμανε για ακόμη μια φορά ό περιφερειάρχης ότι η ΑΕΠΟ αυτή εκδόθηκε εφόσον υπήρχαν γνωμοδοτήσεις από 22 διαφορετικές υπηρεσίες.

Ο κ. Ματζούφας τόνισε ότι η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει το Σεπτέμβρη ίσως και νωρίτερα, εφόσον έχει κλείσει το κομμάτι της χρηματοδότησης . Για το κομμάτι των τυχών αναπροσαρμογών όσων αφορά την τιμή απάντησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο καθώς η εταιρία ανάδοχος θα πρέπει να κλείσει το κομμάτι της τραπεζικής χρηματοδότησης και των κεφαλαίων και μόνο τότε θα γίνει η υπογραφή της σύμβασης. Είναι σίγουρο τόνισε  ότι θα έχουμε υπογραφή της σύμβασης. Σημείωσε ότι η περιφέρεια και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τυχόν αύξηση της χρηματοδότησης. Πλήρη ευθύνη έχει ο ιδιωτικός τομέας 100%

Μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η ανάδοχος εταιρία από τη στιγμή που θα υπογράψει την οριστική σύμβαση θα αναλάβει μέσα σε 6 μήνες την προσωρινή διαχείριση.
Οφείλουν όλοι να σεβαστούν την ευθύνη τους  και το λόγο τους απάντησε ο περιφερειάρχης σε ερώτηση σχετικά με τα πρόστιμα τα οποία καταβάλλονται νομίμως  στους δήμους, αλλά και για τις τυχόν αντιδράσεις.
Πριν λίγες μέρες βγήκε η ανακοίνωση του αρμόδιου  Υπουργείου όπου επεσήμανε  την αποφασιστικότητα της περιφέρειας  που ακόμα και σε περίοδο εκλογών έκανε αυτό που ως ευθύνη έπρεπε να κάνει, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Τατούλης απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε ότι ο ανάδοχος δεν πρόκειται να πληρωθεί,  εάν δεν τηρεί με αυστηρότητα τους περιβαλλοντικούς όρους.
Αυτό είναι ένα έργο των πολιτών της περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι έργο δικό μας που οφείλουμε να προστατέψουμε το συμφέρον των πολιτών τόνισε.

Στη συνέχεια σε ερώτηση μας για το αν προβλέπεται η δημιουργία επιπλέον σταθμών μεταφόρτωσης έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς, ο περιφερειάρχης απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπογράφηκε η  μελέτη για τους 2 σταθμούς μεταφόρτωσης  αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας επιπλέον σταθμών μεταφόρτωσης, εξυπηρετώντας τους δήμους και το συμφέρον των πολιτών. Στη συνέχεια για τυχόν αντιδράσεις δημάρχων στην διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε ότι είναι σίγουρο ότι αυτό το πρόγραμμα μεταφέρετε στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου έχει την ευθύνη της ολοκληρωμένης διαχείριση.

Ακολουθεί βίντεο

Video: 

youtube://v/4jjNnrCC1pY


2 Σχόλια

.....ωδυνεν όρος και έτεκε μυν!!!! σιγά το πολυέλαιο, σιγά το μεγαλειώδες έργο !!!! σιγά το έργο της διαπλοκής !!!! .......πόσα, ποιοι, πότε , που και για πόσο χρονικό διάστημα ;;;; Αθάνατη Ελλάδα της αρπαχτής και της...... ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας!!!!!!!!!!!!!!!! Πάρτε νάχεται Νεοέλληνες Πελοποννήσιοι Τατουλόφουσκες με αέρα κοπανιστό και αρκετούς λεονταρισμούς !!

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.