Έως και 3 ευρώ ο καφές στο χέρι - Θα «κόψει» η Τρίπολη την αγαπημένη συνήθεια; (vid)

Έως και 3 ευρώ ο καφές στο χέρι - Θα «κόψει» η Τρίπολη την αγαπημένη συνήθεια; (vid)

Μάιος 14, 2024 - 12:02
57 σχόλια

Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές του καφέ και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες, με αποτέλεσμα από 2,00 ευρώ περίπου που πληρώνουμε σήμερα έναν εσπρέσο σε ένα μαγαζί take away, θα δίνουμε ακόμα και 3 ευρώ το επόμενο διάστημα.

Τους επόμενους δύο μήνες θα σημειωθούν σημαντικές ανατιμήσεις, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου επισημαίνουν πως δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά, αφού δημιουργείται μεγάλη έλλειψη καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα ο φρέντο εσπρέσο κοστίζει σε χάρτινο ποτήρι από 1,60 έως 2,20 ευρώ κατά μέσον όρο, ενώ οι ανατιμήσεις που έρχονται θα φέρουν την τιμή του καφέ από τα 2,40 έως 2,60 ευρώ. Ο φρέντο καπουτσίνο από 2,20 έως 2,40 που κοστίζει σήμερα θα κοστίζει από 2,60 έως 2,90 ευρώ. Δηλαδή, ένας καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει κάτι λιγότερο από ένα ωρομίσθιο για να πιει δυο γουλιές καφέ, ακόμα και take away.

Τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του '24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Μιλήσαμε με τους πολίτες και τους ρωτήσαμε για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις που θα δουν και στον καφέ τους.

Στην πλειονότητά τους οι καταναλωτές δήλωσαν ότι σήμερα, πίνουν δύο εσπρέσο την ημέρα, σημειώνοντας ότι αν αυξηθεί κιι άλλο η τιμή του καφέ, θα περιοριστούν στον ένα καφέ την ημέρα και ίσως επιλέγουν πιο συχνά να φτιάχνουν μόνοι τους τον καφέ τους στο σπίτι.

Ο Έλληνας έχει εντάξει την έξοδο για καφέ, ως μια διασκέδαση και δεν θέλει να κόψει αυτή την αγαπημένη πλέον συνήθεια

Οι καταναλωτές δήλωσαν ότι έχουν συνηθίσει τις ανατιμήσεις των προϊόντων, αφού πλέον όλα έχουν ακριβύνει πολύ παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους.

Αν ο καφές στο χέρι πάει 3 ευρώ, τότε θα φτιάχνουμε καφέ στο σπίτι

Video: 

ArcadiaPortal.gr Στα 3 ευρώ ο καφές - Πώς αντιδρούν οι καταναλωτές της Τρίπολης


57 Σχόλια

Τι λέτε βρε !!! Τώρα το θυμηθήκατε ? Εδώ και πολλαα χρόνια έχει καταργηθεί ο καπουτσίνο έξω και εξηγώ,με την τιμή στα 2 ευρώ με 2καφέδες την ημέρα <<πρωί – απόγευμα όλες τις μέρες>> έχουμε 2 χ 2 ευρώ =4ευρώ 4 χ 30 μέρες = 120 ευρώ από έξω το μήνα Με υπερβολικά πολλά χρήματα 20 ευρώ το μήνα << αγοράζοντας και τον Ελληνικό μου >> καλύπτω καφέδες και γάλατα . Αυτά χοντρικά και όχι αναλυτικά , έτσι με τα 100 ευρώ περίπου που μου μένουν θα βγω να πιώ ένα καφεδάκι 3,5 ευρώ ή έναν χυμό πορτοκάλι ή ένα ποτάκι βρε παιδί μου . Για να δούμε θα αναρτηθεί ? γιατί μεγάλη μπιζνα ο καφες !

Ινστα από την πρώτη συνεντευξιαζόμενη? Τα πε σωστα.

Το κόστος για καφέ στα μαγαζιά είναι το 10% (και πολύ λεω) στην τιμή που πουλάνε. Μία αύξηση στην τιμή χονδρικής 50%. Προκύπτει αύξηση 5% . Τώρα γιατί ο καφές από τα 2€ πρέπει να πάει 3 δηλαδή αύξηση 50%?. Αυξήθηκε κάτι άλλο? Απλώς τα παπαγαλάκια προετοιμαζουν το έδαφος για την κλεψιά του αιώνα.

Η Τρίπολη είναι ποιο ακριβή και από το Κολωνάκι. Δεν ξέρω πως την έχουν δει καφέ από το σπίτι και βόλτα στο πάρκο

Όλα τον ανήφορο τραβάνε! Ανεξέλεγκτη η αγορά. Η εστίαση βάλεται από πληθωρισμό και κράτος και είναι ο κύριος κλάδος που είναι αλληλένδετος με τον τουρισμό. Ο πληθωρισμός τροφίμων καλπάζει ένα χρόνο τώρα. Είναι φυσικό να ανεβάσουν τιμές. Το θέμα είναι πόσοι θα αντέξουν στην αγορά και με τι πελάτες θα δουλεύουν.

@17:01 ΕΙΣΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΜΠΑΚΑΛΟΓΑΤΟΣ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΟ. ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ, ΠΛΥΝΤΥΡΙΑ ,ΠΑΓΟΜΗΧΑΝΕΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ, ΕΦΚΑ ΤΕΚΑ, ΦΜΥ, ΤΕΛΗ ΠΑΡΕΜΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ, ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙΑ, ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΔΗΜΩΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΤΕΛΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ, ΕΞΟΔΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΙΑ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ! ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΣΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΒΟΥΡΑ!

@17:01 Η τιμη ανεβαινει γιατι πληρωνουμε διανοουμενους αργοσχολους και ασχετους σαν και εσενα. Αν ειχαμε καταφερει τυπους σαν και εσενα να τους στελναμε μεταναστες στην Ευρωπη, σημερα θα μας χρωστουσαν αυτοι! Κατσε σπιτι σου ρε μιζερια προσωποποιημενη!

Μπράβο στον 17:01. Να βγει έξω πείτε του. Τελείωσε ο πόλεμος. Μην τα μετράει άλλο! Άνοιξε η διώρυγα της Κορίνθου. Μόνο να πάει από Κωλοσούρτη γιατί είναι ακριβά τα διόδια

@17:48 και όλα αυτά δεν αυξάνονται. Μόνο το υλικό (ο καφές) αυξάνεται. Παρόλα αυτά θα φάμε καπέλο 1,00€ στο κεφάλι. Μαθηματικά του κ...λου. Αλλά δεν έχετε σοβαρό ανταγωνισμό οι καφετζήδες της Τρίπολης. Ούτε και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να σας κόψουν κανένα πρόστιμο για το καρτέλ.

Σώπα ρε συ ρεπόρτερ που το "μείζον πρόβλημα" σήμερα είναι το να αυξηθεί ο καφές. Περιορίζεις τη συχνότητα που πίνεις καφέ και λύνεται το "μείζον" πρόβλημα. Όλη η υπόλοιπη καθημερινότητά σου δηλαδή εσένα κυλάει ρολόι και το μεγάλος σου πρόβλημα είναι η αύξηση του καφέ; Συγχαρητήρια

Η αλήθεια να λέγεται!!!!μάλλον έχεις δικιο..φαινεται ότι κάτι ξέρεις παραπάνω.Δεν είναι τελικά όλα όπως φαίνονται!!!!!!

Άρα όλα αυτά είναι πιο ακριβά και άρα τόσο καιρό με 2€ έμπαινες μέσα και τώρα είπες να το αυξήσεις 1€ για να έρχεσαι στα ίσια σου..Ο καφές έχει πάρει άνοδο ,το ρεύμα ναι ,αλλά μη μου πεις πως έκανες και αύξηση στο προσωπικό

Είδα κάτι ανακοινώσεις και από ότι φαίνεται πρέπει να είναι ιδιοκτήτες καφέ. Σε ορισμένα πράγματα έχετε εν μέρει δίκιο αλλά φίλοι μου ο κόσμος έναν καφέ πίνει δεν έχουν όλοι λεφτά γιαυτό ηρεμήστε λίγο γιατί θα αρεωσει και μετά θα κοιταγεστε μεταξι σας

Τόσα σχόλια για τον καφε δεν είχατε γράψει οι τριπολιτσιωτες ουτε όταν μας πηδ...σαν με τα μνημόνια και τον κορονοιο, αλλα από εκεί καταλαβαίνεις και την ποιότητα της πολης, Μην σας κόψουν τον καφε και το γυαλισμένο αλλα χρωστούμεναο αυτοκίνητο σας.Απλα τραγικοι απλα ας παει 5 ευρώ.Λιγοτεροι ανεμογα...δες στις καφετέριες.Απλα ντροπη.

17:48 Καταρχάς σταμάτα να γράφεις κεφαλαία δείχνει ότι φωνάζεις και φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Ο καφές αυξήθηκε σαν πρώτη ύλη. Το ρεύμα έχει μειωθεί από τότε που τον αυξησατε, το ίδιο συμβαίνει και με τα είδη συσκευασίας κλπ όσο για τους μισθούς άστο καλύτερα. Λοιπόν καφετζη μείωση πρέπει να κάνετε

Λύση υπάρχει!! Στην Ελλάδα έχουμε το πρωτοπορο για τα παγκόσμια δεδομένα ειδικό φόρο καταναλωσης που ισχύει για τον καφε και ανέρχεται κοντα στα 3 ευρώ το κιλό! Τα τελευταία 2 χρόνια οι τιμές πρασίνου καφέ έχουν σχεδόν υπερδιπλασιαστει με τα συνολικά έξοδα τον επιχειρήσεων να αυξάνονται! Αρα μια καταργηση του ειδικου φορου καταναλωσης θα φερει ισορροπια και θα αποροφησει ετσι την τελευταία αύξηση που έρχεται λογω μειωση προσφορας αλλα και λόγω των προβλημάτων διέλευσης των πλοίων με τις αναταραχές στην περιοχή του σουεζ ! Ρωτήστε όσους ασχολούνται μην καταστροφολογειτε!!!!

@08:08 - Απορρίπτεται ασυζητητί!!! Αρχικά, η μείωση θα είναι προς όφελος των πλουσίων, αφού αυτοί πίνουν περισσότερο καφέ (βλέπε παράδειγμα Κυρανάκη με μακαρόνια). Και δευτερευόντως, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καφέ και οι λοιπές αυξήσεις συμβάλλουν στους φόρους που εισπράττει το κράτος για να φουσκώνει το ΑΕΠ και να μειώνει το πηλίκο χρέος προς ΑΕΠ.....Επομένως, άκυρο ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ !!!! Δεν είμαστε για τέτοια τώρα...!!!

Μπρίκι και σπίτι σας! Και μην γκρινιάζετε πολύ γιατί θα χρειαστείτε κι άλλη ζάχαρη και θα μπείτε σε έξοδα Καφετζής

Συμφωνώ με κάποιους ότι τόσα σχόλια για ένα τόσο σοβαρό και μείζον θέμα δεν έχω ξαναδεί.Για άλλα θέματα πιο σοβαρά τόσα σχόλια δεν κάνουν.Όλα τα είχαμε ο καφές μας μάρανε....

Έχουν λεφτά οι Έλληνες , άλλοι πίνουν 3-4 την ημέρα . Ούτε νερό τόσο πολύ. Και καλά δεν μπορούν να ξυπνήσουν κτλ Γελάει ο κόσμος με τα χάλια αυτού του έθνους. Και φθηνά είναι ο καφές. Πηγαίντε σε άλλες χώρες να δείτε τι γίνεται!!! Από την στιγμή που έχουμε μείωση παραγωγής κακάο - η αύξηση της τιμής είναι λογική.

12. 56 Σε άλλες χώρες είναι και οι μισθοί διπλασιοι και όχι πείνας. Μακάρι να είχαμε διπλούς μισθούς και να τον πληρώναμε 7 ευρώ.

22:42 Κι εσένα ρε βλακόμουτρο τι σε νοιάζει αν ο άλλος θέλει να πίνει καφέ ή αν χρωστάει το "καλογυαλισμένο" του αυτοκίνητο; Εσύ του τα πληρώνεις; Τράβα κοίτα την καμπούρα σου ρε νούμερο

Στην Ιταλία που ο καφές αποτελεί λατρεία δεν υπάρχει πουθενά πάνω από 1,60. Τον πήγαν κάποιοι 1,80 και ασχολήθηκε το τμήμα αισχροκέρδειας του αντίστοιχου φορέα Διότι δεν ανέχονται να τους κλέβουν!

@22.42 Καλά τα λέει ο 16:32. Ντροπή ξεντροπή δεν θα κάνεις εσύ κουμάντο στην τσέπη κανενός. Δεν θα σε ρωτήσουν κιόλας αν γουστάρουν να δίνουν 5, 10 ή 15 ευρώ τον καφέ. Γούστο τους και καπέλο τους. Αν μπορούν και έχουν ας τα δώσουν. Από την άλλη αν εσύ δεν μπορείς και σφίγγεσαι, κάτσε και πιες τον καφέ στο σπίτι σου. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να πας να τον πιείς έξω

1632 κι εσένα ρε νούμερο τι σε νοιάζει τι με νοιάζει μένα; ασχολήσου με όσα νοιάζουν σένα ρε νούμερο

Κύριοι κουράσετε με τον καφέ . Εάν είναι ακριβός πιείτε τσάι ή ότι άλλο θέλετε ή μην πίνετε και τίποτα, να σας μείνουν τα χρήματα στην τσέπη. Στην Τρίπολη κάθε μήνα ανοίγει και ένα Cafe . Που σημάνει ότι υπάρχει κέρδος στον τομέα αυτόν. Υπάρχει αισχροκέρδεια . Ο πληθωρισμός έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό . Το τιμή στο ρεύμα έχει μειωθεί δραματικά - βασικά ειναι το πιο φθηνό ρεύμα που είχε ποτέ η Ελλάδα. Άρα όλα αυτά περί αύξησης σε καφέ , πιτόγυρα , κατοικίες κτλ ειναι πολύ απλά γιατί υπαρχει ζήτηση και μάλιστα αυξανόμενη . Υπάρχουν και 5 φτωχοί αλλά οι υπόλοιποι 95 κάνουν ζωάρα.

@18:43 - Εδώ ΔΕΝ ασχολούμαστε με την έννοια "αισχροκέρδεια". Εδώ, βγαίνει ο "ηγέτης" και λέει ότι "είναι παγκόσμιο φαινόμενο, τι να κάνουμε", μετά βγαίνει ο Κυρανάκης (τυχαίο το όνομα), λέει ότι εάν μειωθούν οι τιμές (μέσω μείωσης ΦΠΑ ή φόρων,) ευνοούνται οι πλούσιοι (γιατί ΔΕΝ μπορεί να μας πει ότι δε λειτουργεί καμία επιτροπή ελέγχου), το ποίμνιο το χάφτει, δοξάζει και ανταμείβει τους "ηγέτες" που τον σκέφτονται και προχωράμε....

19. 03 πρέπει να είσαι ιδιοκτήτης γιαυτό μηλας έτσι ντροπή σου. Ηρέμησε λίγο γιατί θα πάθεις τίποτα όταν δεν θα πατάει κανένας στο μαγαζί σου τότε θα αναρωτιεσε τι έφταιξε.

12.56 Ηρέμησε γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώνει ακριβό καφέ. Και από ότι φαινετε είσαι καταστήματαρχης θα το κλίσεις γρήγορα

@21:15 - Ο πληθωρισμός έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό...Ντροπή στην ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοινώνει πληθωρισμό 3,4% το Μάρτιο και 3,1% τον Απρίλιο ...Οι "πολίτες" ξέρουν το βρώμικο παιχνίδι που παίζει και δε μασάνε πλέον. Βέβαια, οι τιμές αυξάνονται αλλά δεν είναι πληθωρισμός, είναι η αυξημένη ζήτηση....Και εις άλλα με υγεία!!!!

19:21 Εγώ ασχολούμαι με την πάρτη μου ρε μπετόστοκε, εσύ ασχολείσαι με τον αν θα πιει ο άλλος καφέ με 5 ευρώ και με το αν χρωστάει ή όχι το αυτοκίνητό του και τους λες και τραγικούς κιόλας ρε καράβλαχε. Ουστ κοπρόσκυλο. Σπίτι σου αν δεν σου γουστάρει

@22:56 Μπράβο ρε συ. Το βρήκες. Είμαι ιδιοκτήτης. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις. Πάρτα τώρα στα μούτρα για να μη στα χρωστάω. Πελάτης είμαι βρε χάπατο αλλά τον καφέ και την ταβέρνα μου δεν τα κόβω. Εγώ γουστάρω να πληρώνω τον καφέ μου και 5 ευρώ αν πάει γιατί είναι η διασκέδασή μου ρε νιόνιο που μας το παίζεις κι έξυπνος. Θέλω και τα δίνω. Εσένα σε ενδιαφέρει τι κάνω εγώ με τα δικά μου λεφτά; Αν εσύ δεν γουστάρεις και δεν έχεις μην τα δώσεις. Πρόβλημα δικό σου είναι όχι δικό μου. Αυτό λέω. Το κατάλαβες τώρα ή να στο ζωγραφίσω κιόλας;

Ο καφές θα παραμείνει στην ίδια τιμή και θα πληρώνετε το μάτι, την γλωσσοφαγιά και το κουτσομπολιό μπανιστηριτζήδες. Γιατί αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που βγαίνετε από την σπηλιά σας. Αν οικονομάνε οι καφετέρειες, να ανοίξετε και εσείς μία που ξέρετε καλά την οικονομία και κάνετε σοβαρή ανάλυση τιμών. γιατί οφείλουμε να παραδεχτούμε οτι μερικοί που γράφουν είνασι αετοί στα μαθηματικά. Καιαν πουλάτε φθηνά θα γίνετε οι Kings of Tripoli village!

08:28 άκου έξυπνε , η ζήτηση παράγει πληθωρισμό , όχι το ανάποδο. Ναι υπάρχει αύξηση στην ζήτηση. Κοίτα τριγύρω σου. Κάντε έρευνα ποσά αμάξια αγόρασαν οι τριπολιτσιωτες νέα και μεταχειρισμένα αυτά τα 5 χρόνια . Δείτε αναλύσεις ότι κάθε μήνας σπάει ρεκόρ πωλήσεων . Σκεφτείτε ότι οι τιμές των οχημάτων είναι υπερβολικά υψηλές και δείτε σε ποιο συμπέρασμα καταλήγετε. Γιαρις αγόραζες με 11.500 και σήμερα ξεκινάει από 18.000 και πουλάει σαν ζεστό ψωμί στην Ελλάδα ( στην υπόλοιπη Ευρώπη πάει άκλαυτο βέβαια). Δείτε την κίνηση στους δρόμους με βενζίνη 2€ το λίτρο. 80δις παραοικονομία είναι αυτή.

@11:36 - Φίλε, τα έχεις αχταρμά στο μυαλό σου...Coolαρε το ΣΚ και ξανά έλα από Δευτέρα.....Ή δεν έχουμε πληθωρισμό, που έχει σταματήσει εδώ και καιρό ή έχουμε πληθωρισμό, που προέρχεται ΚΑΙ από τη ζήτηση....Και τα 2 (όπως γράφει το σχόλιό σου παραπάνω, γιατί μάλλον δικό σου είναι) ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ....Τώρα, για τα YARIS δεν ξέρω τι λες. Τι αποδεικνύει το πχ με τα YARIS; Ότι τι;

Παιδιά μη μπερδεύεστε -ο 9.40 και 9.46 προφανώς και δεν είναι ιδιοκτήτης. Μόνο το στυλ και το λεξιλόγιο μαρτυρούν καλά που κατοικοεδρεύει. Αυτός με το γνωστό υφάκι που βρίζει και απαξιώνει τους πάντες σε όλα τα θέματα απρόσκλητος και απρόκλητος. Έτσι, επειδή μπορεί κι επειδή έχει τις κομπλεξάρες του, μας βρίζει όλου -μπετόστοκε καράβλαχε κοπρόσκυλο χάπατο, -πάρτα στα μούτρα μη σου τα χρωστάω κλπ κλπ... Κι είναι αβέρτος 5 ευρώ τον καφέ πληρώνει λέει και χέστηκε για όποιον δεν έχει. Δεν σας λέω ποιος είναι... σκεφτείτε ποιος γράφει έτσι μονίμως και θα τον βρείτε.....

Δεν είναι μονοπώλιο, ούτε ολιγοπώλιο τα καφέ. Είναι άπειρα. Για να αυξάνουν τις τιμές σχεδόν στο σύνολό τους, κάτι δομικό συμβαίνει. Από την άλλη, δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Αν σας φαίνεται ακριβός κάντε μποϊκοτάζ. Αν αδειάσουν τα μαγαζιά, θα δείτε για πότε πέφτουν οι τιμές. Δεν μπορεί το κράτος να ρυθμίζει τα πάντα. Δεν λειτουργεί αυτό, έχει αποδειχτεί. Ούτε οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς είναι λύση. Τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός είναι από τις πιο δύσκολες εξισώσεις σε μια οικονομία.

Πιστεύετε ότι εάν μειωθεί η ΦΠΑ , θα μειωθεί η τιμή του καφε ή την διαφορά θα την βάλουν στην τσέπη τους οι καταστηματάρχες , μεσάζοντες κτλ;

Σελίδες

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.