Φλογιστήκαμε...

Φλογιστήκαμε...

Απρίλιος 18, 2024 - 12:13
24 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε από τον Δήμο Τρίπολης στο ταξίδι της για το Παρίσι. Μάλιστα, είχε διατυπωθεί αίτημα από το Δημοτικό Συμβούλιο να περάσει και από την Τεγέα και από την Τρίπολη, όπερ εγένετο.

Πέρασε, λοιπόν, μέσα από τα χειροκροτήματα του κόσμου, που επευφημούσε τους λαμπαδηδρόμους, για να καταλήξει στην πλατεία Άρεως, κάτω από τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που, ευτυχώς για τον ίδιο, πολλές φορές, κοιτάει αγέρωχα και δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει από κάτω του.

Το αν η λαμπαδηδρομία ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη, δεν είναι στη δεδομένη στιγμή και λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει η συγκεκριμένη τελετή, ας την πούμε έτσι, το σωστό ερώτημα. Διότι το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι τι συμβολίζει η Ολυμπιακή Φλόγα.

Τις βαρύγδουπες παλαιο-φιλολογικές εκφράσεις που ακούστηκαν, τις πήρε ο άνεμος.

Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης των λαών. Σε μια περίοδο που οι πόλεμοι και οι σφαγές μαστίζουν την ευρύτερη «γειτονιά» μας, αλλά και όλο τον κόσμο, δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για αυτές τις αξίες, αν δεν τις εφαρμόζουμε.

Γι' αυτό, στη χθεσινή υποδοχή, το μόνο πραγματικό κέρδος που ειχαμε ως κοινωνία, ήταν το γεγονός ότι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων με αφορμή την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας είχαν την ευκαιρία να μάθουν πέντε πράγματα, να στήσουν μικρά δρώμενα και να γίνουν κοινωνοί αξιών που οι ενήλικοι και οι κυβερνήσεις έχουν από καιρό ξεχάσει.

Αυτά τα παιδιά, λοιπόν, τους μικρούς μαθητές των σχολείων μας, που από τον Δεκέμβριο προετοιμάζονταν για τη χθεσινή μέρα, που περίμεναν υπομονετικά στον ήλιο για να παρουσιάσουν αυτό που με χαρά είχαν προετοιμάσει, έβλεπαν τους επισήμους κάτω από τις τέντες της πλατείας να κάθονται στη σκιά, και δεν είδαν ποτέ κανέναν να τους προσφέρει ένα μπουκάλι νερό για να δροσιστούν.

Αυτά τα παιδιά που περίμεναν υπομονετικά να παρουσιάσουν τα ολιγόλεπτα δρώμενα που είχαν ετοιμάσει, απαξιώθηκαν στο τέλος της τελετής, όταν οι επίσημοι αποχώρησαν με φούρια προτού τελειώσουν την τρίλεπτη παρουσίασή τους!

Είπαμε προηγουμένως ότι η συγκεκριμένη τελετή δεν μπορεί να κριθεί ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη, ότι το ερώτημα δεν είναι αυτό, διότι το ζήτημα είναι βαθύτερο.

Όταν ζητείς από τα παιδιά και τους γονείς τους να συμμετάσχουν σε κάτι «για το καλό της πόλης» και μετά τους «κρεμάς», πώς περιμένεις να φτιάξεις την κοινωνία των πολιτών που λες ότι οραματίζεσαι;

Πώς περιμένεις να έχεις αυριανούς πολίτες που θα αγαπήσουν τον εθελοντισμό και που θα προσφέρουν αφιλοκερδώς στην κοινωνία;

Για ποιο λόγο να ταλαιπωρηθούν την επόμενη φορά;

Γι' αυτό επισημαίνω ότι το μόνο κέρδος από τη χθεσινή τελετή, ήταν των μαθητών, που είχαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα για τον πολιτισμό που είχαμε, κι ας ξεροψήθηκαν στον ήλιο.

Συχνά ακούγεται διά στόματος των κυβερνώντων και αρχόντων ότι το μέλλον είναι τα παιδιά μας.

Για να γίνει πράξη αυτή η φράση, επιβάλλεται όταν τα παιδιά μιλούν, εκφράζονται, παρουσιάζουν ένα τραγούδι ή ένα μικρό δρώμενο, να σταθείς αμίλητος και να τα ακούσεις, να έχεις την ίδια υπομονή που δείχνουν και εκείνα.

Όχι να τους γυρίσεις την πλάτη.

Διότι η δράση προκαλεί ίση αντίδραση.

 

Γαλανιάδη Εύα


24 Σχόλια

Μπράβο για το άρθρο. Πράγματι ενώ η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τη 13.00 το μεσημέρι κ τα παιδάκια ήταν στο δρόμο τουλάχιστον από τις 12.00, οι επίσημοι τα άφησαν για το τέλος κ μάλιστα δεν τα παρακολούθησαν καν παρα έφυγαν πριν ολοκληρώσουν αυτά που είχαν ετοιμάσει.

Κα. Γαλανιάδη γιατί δεν αναφέρεστε στο όφελος που αποκόμισαν οι μαθητές της πόλης από την ομιλία του δημάρχου, ο οποίος χαρακτήρισε το Παρίσι αιώνια πόλη και ουχί πόλη του φωτός, εκτός κ αν μπερδεύτηκε κ νόμιζε ότι οι αγώνες θα γίνουν στη Ρώμη.

Τα δύο παιδιά που έκαναν ληστείες με απειλή μάλιστα και μαχαιριού που είχαν για λημέρι τούς την πανεπιστημιούπολη μάλλον θα είχαν τέτοιες εμπειρίες που θα τους στοίχειωσαν στο παρελθόν γι'αυτό κιόλας δεν βλέπω να γράφετε τίποτα για όλα αυτά τα καλοπαιδα

Τα παιδιά τα χρησιμοποιούν όλοι για να στήσουν εκδηλώσεις ( βλέπε Απόκριες). Κανείς δε νοιάζεται για την ουσία. Μια ζωή

Μάλλον δεν ακούτε καθόλου τις ομιλίες. Κοιτάζετε μόνο την κριτική σας. Επειδή εμείς που θέλαμε να παρακολουθήσουμε και επειδή γνωρίζουμε και γαλλικά ο Δήμαρχος και η μεταφράστρια αναφέρθηκαν στην πόλη του φωτός. Σταματήστε πλέον την κριτική σας και κοιτάξτε και λίγο έξω από τον ευατόν σας.

Μάλλον δεν έχετε μάθει να ακούτε σωστά. Ο κύριος Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πόλη του Φωτός όπως και η μεταφράστρια και όχι στην Αιώνια πόλη. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε σωστά μη γράφετε ανακρίβειες.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται πως και ο Γρηγόρης Λαμπράκης ο πρωταθλητής που εκπροσώπησε τη χώρα στους Ολυμπιακούς του 36 στο Βερολίνο, είχε φλογιστεί ιδιαίτερα στη νεολαία του Μεταξά!

Η φλόγα είτε έτσι είτε αλλιώς δεν είναι κάτι για οποίο χρειάζεται να καμαρώνουμε. Ήδη το αφήγημα δεν πείθει κανέναν και πλέον συγκινεί ελάχιστους, κατά κανόνα αφελείς αλλά και κουτοπόνηρους φασίστες. Οι ίδιοι οι ολυμπιακοί αγώνες στο σύνολό τους δεν ανταποκρίνονται πλέον στο αίτημα της ειρήνης, της εκεχειρίας, της ευγενούς άμιλλας. Ο αθλητισμός απομακρύνεται διαρκώς από τον πολιτισμό και έχει εξελιχθεί σε μηχανή εξαχροίωσης - βλέπε γήπεδα, παράγκες, ντόπες, διαφήμιση, ένδυση και αξεσουάρ που συνδέουν ευθέως επιδόσεις και διακρίσεις με τη δύναμη του χρήματος και την κερδοσκοπία της αγοράς

12.41 ρε σκεπάρνι άχρηστε ,αιώνια πολη αναφέρεται στην αρχαία Ολυμπία αλλά που να τα καταλάβεις εσύ αυτά. Μάλλον και εσύ σπούδασες με τα λεφτά του μπαμπά σου , όπως κάτι άλλοι που απέτυχαν εδώ, στο εξωτερικό.

Ρε σχολιαστές της πλάκας τι σχέση έχει ο δήμος με την καθυστέρηση της εκδήλωσης; Η φλόγα καθυστέρησε να έρθει από την Σπάρτη μία ώρα σχεδόν. Εσεις καΓαλανιάδη ως έγκριτη δημοσιογράφος δεν διαπίστωσατε ότι δόθησαν νερά ; Μάλλον σας ξέφυγε

Τα παιδιά τα χρησιμοποίησαν, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, ως γλάστρες. Οι φωτο που βγάζουν οι άρχοντες (τρομάρα τους) της πόλης χρειάζονται και φόντο. Τόσο σέβονται τους πολίτες. Το κομμάτι τους κάνουν για το πολιτικό μάρκετινγκ

Κα Γαλανιάδη γράψτε ένα βαθυστόχαστο άρθρο να κριτικάρετε το φεστιβάλ κωμωδίας. Το πουκάμισο που φόραγε ο δήμαρχος δεν ήταν ωραίο χρώμα. Σοβαρή κριτική Στην EXPO που έβριζαν για την οργάνωση όλοι οι συμμετέχοντες δεν παρατηρήσατε τίποτε αρνητικό

18:46 Για το αν έβριζαν ή όχι την EXPO για την οργάνωση ζήτα τα ρέστα από τον Τρουπή και τους άλλους 6 προέδρους των επιμελητηρίων. Αυτοί ήταν υπεύθυνοι. Και ποιοι ήταν ακριβώς αυτοί που έβριζαν; Εγώ ας πούμε άκουσα γενικά καλά λόγια για την έκθεση. Μόνο για τους επισκέπτες άκουσα ότι δεν ήταν αρκετός συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές

Επίσης "κλείνον" άστυ και "Ηρακλέως" από τις κορυφαίες στιγμές της ομιλίας του Δημάρχου.

@16.17 ωραία γλώσσα και επίπεδο.. ο δήμαρχος είσαι και θίχτηκες τόσο;

@20:15 - Υπέπεσε ο "έκθεση 19" σε τέτοια γλωσσικά σφάλματα; Μου φαίνεται αδιανόητο. Βέβαια περισσότερο αδιανόητο μου φάνηκε ότι υπήρξε μετάφραση στα γαλλικά. Πραγματικά υπερβατική εμπειρία για όσους την έζησαν.

@16.17 εσείς που είστε σπουδαγμενος στην πατρίδα με τον ιδρώτα του προσώπου σας κ την αξία σας, αν γκουγκλαρετε " αιώνια πολη" θα έχετε αποτέλεσμα αναζήτησης για την Ολυμπια; φανταστικό!!

Το κακό με τον δήμαρχο και την κομπανία του δεν είναι ότι κάνει λάθη. Το κακό είναι ότι δεν τα παραδέχεται ποτέ, δεν ζητά ποτέ συγνώμη και επίσης όποιος του ασκεί κριτική τον περνάει γενεές δεκατέσσερις. Λάθη κάνουμε όλοι. Τα συμπλέγματα όμως κάνουν ζημιά. Και δείχνουν τι κουβαλάει ο καθένας μας μέσα του, πόσες ανασφάλειες και απωθημένα επηρεάζουν τους τρόπους του. Αποδεικνύουν πόσο λιγούρια και πεινάλες για αναγνώριση και επιβεβαίωση είναι τελικά μερικοί μερικοί που κατά τα άλλα κυκλοφορούν σαν άνετοι και χορτάτοι στην πόλη με στιλάκι από πάπα και πάνω αλλά έχουν ξεχάσει να βγάλουν τα τσαρούχ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.