Επέτειος 200 χρόνων από το 1821: Εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην Τρίπολη (pics, vid)

Επέτειος 200 χρόνων από το 1821: Εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην Τρίπολη (pics, vid)

Ιανουάριος 22, 2020 - 21:00
30 σχόλια

Σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το  οπτικοακουστικό δρώμενο που διοργάνωσαν ο δήμος Τρίπολης, το Νομικό Πρόσωπο του δήμου και ο  Αρκάς καλλιτέχνης Δημήτρης Ταλαγάνης, αφιερωμένο στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου, πρώτου διδασκάλου και ιδρυτή του πρώτου Ελληνικού σχολείου στην Αμερική το 1760.

Η εκδήλωση η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 Χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας, έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και είχε τίτλο: «Ένας μεγάλος Αρκάς, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μετά από 250 χρόνια, ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αμερική, έχοντας νικήσει για πάντα το χρόνο, έχοντας συνομιλήσει με την ιστορία».

Στο κτίριο βρισκόταν και η προτομή του Ιωάννη Γιαννόπουλου που ο ίδιος ο κ. Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει. Όπως ανέφερε ο καλλιτέχνης η προτομή έγινε σύμφωνα με το Αρκαδικό πρότυπο άνδρα, καθώς δεν έχει διασωθεί κάποιο αρχείο με το πώς ήταν ο μεγάλος Αρκάς Γιαννόπουλος Ιωάννης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης (Μουσικά Σύνολα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Χορωδίας με τη Δ/ντρια των Μουσικών Συνόλων κ. Αθανασοπούλου Χριστίνα και συνοδεία Ευρωπαϊκών Κρουστών από την καθηγήτρια κ. Τσακιρίδου Κυριακή), η Χορωδία Ορφέας,  η κ. Γιώτα Βέη στην ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών, ο κ. Σιακωτός Βασίλης (ιστορικός) , οι Χορευτικοί Σύλλογοι Τρίπολης: Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Τρίπολης), «Αρκαδιανή», Κέντρο Ελληνικού Χορού, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, ο Σύλλογος Καλαμάτας «Ελληνομνήμονες» , ο  «Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων» Πάτρας, η συγγραφέας Δέσποινα Μπλαστροπούλου στην ανάγνωση κειμένων, το Πολεμικό Μουσείο (παράρτημα Τρίπολης) με την παραχώρηση σπάνιου φωτογραφικού υλικού για τις ανάγκες της εκδήλωσης, το 1ο και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια του οπτικού υλικού της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Αρκάς κινηματογραφιστής κ. Γεράσιμος Βάκρος.

Να σημειωθεί ότι η μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου θα τιμηθεί και στις ΗΠΑ, στον Άγιο Αυγουστίνο στη Φλόριντα το Μάρτιο του 2020,  όπου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια και η τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου αυτού  Έλληνα Μοραϊτη στο σχολείο που ο ίδιος ίδρυσε και το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο από το Αμερικανικό κράτος.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, του ΝΠΔΔ του Δ. Τρίπολης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ιεράς Μητρόπολης Μαντινείας και Κυνουρίας, αποτελεί δε την εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί απόσπασμα από την εκδήλωση καθώς και τις δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη από τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλο και από τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Τζιούμη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Γιαννόπουλου στην Τρίπολη


30 Σχόλια

Αποτροπιασμός για την αισθητική... βρισκόμαστε σε παρακμή... νοητική πρωτίστως.

Ούστ ζώαδια που θα κρίνετε την εκδήλωση. Βγαίνει ο κάθε μπαμπουίνος να πει την μακακία του. Με την εκδήλωση απέδειξε ο Δήμαρχος το υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων που δημιουργεί στην πόλη αλλά οι βάλχοι που να το εκτιμήσετε. Αν οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια είναι στο μισό σε ποιότητα απο την χθεσινή τότε το 2021 ο εορτασμός για τα 200 χρόνια θα είναι απόλυτα επιτυχημένος.

Πάει κι αυτό, κι από την μία θλίψη στην άλλη πάμε... Κάπου ανάμεσα στον Ιησού που κρεμάστηκε στο ταβάνι, την μαύρη περούκα της Έλενας, τα καρυοφίλια των βαρβάτων (και εισαγώμενων παρακαλώ από Πάτρα και Καλαμάτα - εμείς δεν έχουμε ντόπια παραγωγή, ευτυχώς) λεβεντοπαλίκαρων, την μια ντουζίνα φανταράκια για ντεκόρ, και τα κόκκαλα από τα οποία έβγαινε και ξαναέβγαινε η ελευθερία δια στόματος Δημητρίου του Μεγάλου, χάθηκε και το τελευταιο ίχνος αξιοπρέπειας και αισθητικής, και βαδίζουμε πίσω ολοταχώς προς το 1821. Δήμαρχε, πρόσεχε... είναι κρίμα κι άδικο να καις τη θητεία σου με το καλημέρα

Ο Ταλαγανης είναι ιδιωτης και μπορεί να κάνει ότι θελει,αλλά ο ΔΗΜΟΣ Τρίπολης δεν μπορεί να πέφτει σε τέτοιες Κουμπές. Κάποιος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες για την χτεσινή παταγωδη αποτυχία.

Ποιο είναι το σχόλιο της κυρίας Γιάννας Αγελοπούλου του δήμου Τρίπολης?

Δήμαρχε η απόσταση από την σοβαρότητα και την περηφάνεια για λόγους ιστορικής αλήθειας μέχρι την γελοιότητα και την αλαζονεία για λόγους ιστορικής ψευδαίσθησης (ακόμη και καλλιτεχινκή αδεία) είναι από δω μέχρι την Αμερική.

Ο κος δήμαρχος πιστεύει πως με τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις θα τιμήσει τα 200 χρονιά; Χθες μπηκε μια ακόμη σφραγίδα στην καταρρεουσα τρίπολη.

"Η τρίπολη θα γίνει προορισμός" Με τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις περιμένει ο δήμαρχος να κάνει προορισμό την Τρίπολη; Η εμβέλεια της συγκεκριμένες εκδήλωσης πέρασε μόνο στα ΜΜΕ της Τρίπολης. Η εσωστρεφια με την παρακμή είναι το έμβλημα των δημοτικών αρχών της πόλης αυτής.

Ευτυχώς το " Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" ακούγεται έξω από τα όρια της Τρίπολης από την ΠΑΕ Αστέρας.... Τέτοια ανικανότητα!!!

Παρακολούθησα την εκδήλωση από την online μετάδοση. Το εικόνα που έδιναν ήταν μια πιστή αναπαράσταση του τραγουδιού «Μια φορά κι έναν καιρό» που εμείς οι παλαιότεροι είχαμε ακούσει στην παράσταση «Προστάτες» του Μήτσου Ευθυμιάδη, όταν πρωτοανέβηκε, το 1975, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν: https://www.youtube.com/watch?v=quUVwExVPDE Κοτζαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες /κυβερνούσανε τη χώρα/ καλή ώρα… Πόσα πληρώσαμε ρε παιδιά γι΄ αυτό; Ή μήπως τα βάλατε από τη τσέπη σας;

Ό,τι και να λέτε ρε υπανάπτυκτοι από το παυλέικο, σας έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος και σας έχει στείλει στο πυρ το εξώτερο χωρίς επιστροφή. Χωνέψτε τη επιτέλους τη μπανάνα που φάγατε στις εκλογές και σεις και ο σμυρνιωτάκος και σταματήστε να μας ζαλίζετε τα ούμπαλα. Έχετε καταντήσει αηδία. Δεν πουλάει πλέον αυτό το τροπάρι

Αγαπούλα, αν παρακολουθείς το θέμα, θα με ενδιέφερε η άποψή σου... έτσι για να δούμε πόσο ειλικρινής είσαι όταν ισχυρίζεσαι πώς σχολιάζεις αντικειμενικά και δεν μεροληπτείς υπέρ του Κωστάκη... Ευχαριστώ προκαταβολικά. Ο νονός

Αχ μωρέ κατακτημένη αισθητική. Άμα δηλώνεις καλλιτέχνης μπορείς να κάνεις ότι σου κατεβαίνει και να το λες "άποψη στην τέχνη". Κρίμα τα λεφτά που πετάχθηκαν για να κάνει ο Ταλαγάνης φιέστα.

08:12 αγάπη, σου διαφεύγει μια λεπτομέρεια: ο «Ηλίας» στον οποίο αναφέρεσαι και εδώ και στο άλλο άρθρο για το ίδιο θέμα, είναι ανίκανος να συντάξει και να γράψει με σωστά ελληνικά μια πλήρη πρόταση. Ήταν, είναι και θα είναι αγράμματος (και ακαλλιέργητος...) Εδώ, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, τα σχόλια είναι σωστά διατυπωμένα και καλογραμμένα... Και όπως ξέρεις, όποιος ξέρει γράμματα, μπορεί να υποδυθεί τον αγράμματο, το αντίθετο όμως δεν γίνεται... Πώς σου ξέφυγε αυτό, με τόση εξυπνάδα ! ;

Το ανέκδοτο με τον παριζιάνο ζωγράφο τον Ανρί το ξέρετε; Δεν είναι σίγουρο ότι ήταν παριζιανος. Ούτε είναι σίγουρο ότι ήταν Γάλλος. Ακόμη ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι ήταν ζωγράφος. Ίσως πάντως να το έλεγαν Ανρί.

12.30 Τελικά είσαι τόοοσο ηλίθιος ε; Έλα παραδέξου το. Μην το φοβάσαι. Μεταξύ μας είμαστε. Δεν μας ακούει κανείς.

15:04 & 17:35 Είσαι τόσο βλάκας που δεν φρόντισες ούτε τη γραμματοσειρά να αλλάξεις θέλοντας να δείξεις ότι - και καλά - σχολιάζουν διαφορετικά άτομα. Εν πάση περιπτώσει μανούλα όποιος δεν γουστάρει, σπίτι του ή αλλού. Εγώ θα κάτσω΄στην πόλη μου φέτος τις Απόκριες και δεν θα χρειάστεί να ξεπαραδιαστώ στις βενζίνες πηγαίνοντας εκτός. Απλά τα πράγματα. Εσύ τι λες; Θα το αντέξεις;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.