Υποχρεωτική η φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία - Και ενήλικοι πρόσφυγες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Υποχρεωτική η φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία - Και ενήλικοι πρόσφυγες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οκτώβριος 22, 2019 - 17:02
3 σχόλια

Νέα ρύθμιση κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η φοίτηση παιδιών προσφύγων, αιτούντων άσυλο, στα σχολεία της χώρας. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορούν να εντάσσονται και ενήλικοι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αιτηθεί ασύλου για όσο διάστημα δεν εκτελείται μέτρο απομάκρυνσης που εκκρεμεί κατά των ιδίων.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση των προσφυγόπουλων περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας», που κατατέθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο άρθρο 51 του νομοσχεδίου αναφέρεται: «Οι ανήλικοι αιτούντες και τα ανήλικα τέκνα των αιτούντων κατά την παραμονή τους στη χώρα υποχρεούνται να εντάσσονται σε μονάδες παροχής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος».

Η ένταξη γίνεται υπό προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τους Ελληνες πολίτες, ενώ αναφέρεται ότι η ένταξή τους πρέπει να ολοκληρώνεται το αργότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της ταυτοποίησης του ανηλίκου.

Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι όταν ο αιτών δεν συμμορφώνεται προς την υποχρέωση εγγραφής και παρακολούθησης των σχολικών μαθημάτων «επιβάλλονται σε βάρος των ενηλίκων μελών της οικογένειας του ανηλίκου οι προβλεπόμενες για τους Έλληνες πολίτες διοικητικές κυρώσεις». Πάντως, δεν γίνεται σαφής αναφορά ως προς τα ασυνόδευτα προσφυγόπαιδα.

Ως προς τους ενηλίκους, αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 52 του σχεδίου νόμου προβλέπεται: «Η πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν περιορίζεται στους ανήλικους αιτούντες αλλά μπορεί να αφορά και ενήλικες αιτούντες και για όσο χρονικό διάστημα δεν εκτελείται μέτρο απομάκρυνσης που εκκρεμεί κατά των ιδίων» τονίζεται χαρακτηριστικά.


3 Σχόλια

Εφαρμόστε το πρώτα στους γύφτους με στέρηση των επιδομάτων σε μη τήρηση και μετά εδώ είμαστε

Και τους τζιχαντιστές από τον πόλεμο της Συρίας να τους βάλετε στο ΙΕΚ για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα του τεχνικού κρέατος ώστε να γίνουν χρήσιμοι στην κοινωνία. Πληρώνει η USAid στην Αλβανία ανάλογο πρόγραμμα ''επιμορφώσεως'' βετεράνων του FSA που ''υλοποιεί'' ο αλβανικός στρατός με τούρκους εκπαιδευτές σε στρατόπεδο στην Β. Ήπειρο. Αντιλαμβάνεστε...

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΟΙΑ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ Μ€ΡΚ€ΛΟΤΑΚΗ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.