Το Σωματείο εργαζόμενων στην ενέργεια συμμετέχει στην απεργία

Το Σωματείο εργαζόμενων στην ενέργεια συμμετέχει στην απεργία

Σεπτέμβριος 20, 2019 - 19:04
1 σχόλια

Εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα η συλλογική δράση των εργαζομένων και τα ταξικά σωματεία παίζουν έναν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάδειξη, την επίλυση, την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και τον μισθολογικών απολαβών τους. Αυτή τη δράση λοιπόν έβαλε στο μάτι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη δουλειά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας μια νέα επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. . Η «δίκαιη ανάπτυξη για όλους» και ο «αναπτυξιακός» νόμος που φέρνει η κυβέρνηση σημαίνουν αύξηση κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό θα επιτυγχάνεται με το παραπέρα τσάκισμα από ό,τι έχει απομείνει στα εργατικά δικαιώματα, στη συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων, τα οποία προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο-σκούπα.

Για την αύξηση της κερδοφορίας, στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, συνέχεια αυτών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί το φακέλωμα των συνδικάτων, των εργαζομένων, επιχειρεί να βάλει τους αγώνες των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο. Δεν έφτασαν τα πρώτα δείγματα γραφής της ΝΔ, που μέσα στο κατακαλόκαιρο κατάργησε την αιτιολόγηση της απόλυσης και την συνευθύνη για τις λεγόμενες εργολαβικές εταιρείες, τώρα η αντεργατική επίθεση ενισχύεται με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που προβλέπει:

  • Τον οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων, καταργώντας ουσιαστικά την ευνοϊκότερη σύμβαση υπέρ του εργαζόμενου, μειώνοντας περαιτέρω το μισθό όποιων αμείβονται με κλαδική σύμβαση.
  • Την ενίσχυση των ενώσεων προσώπων όπου η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Θυμίζουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες για να κατεβάσουν τους μισθούς.
  • Την υπερίσχυση των τοπικών κλαδικών συμβάσεων έναντι των γενικών κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί τα προηγούμενα χρόνια και πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
  • Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή από τον εργαζόμενο στη διαιτησία (ΟΜΕΔ).
  • Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφήνοντας σε υπουργικές αποφάσεις τη ρύθμιση των «λεπτομερειών», δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου, τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει, τη δημοσιοποίηση τους, επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη, ωμή παρέμβαση του Υπουργού στη ζωή και δράση των σωματείων. Ουσιαστικά καταργείται με το νόμο όποια συλλογική απόφαση των εργαζόμενων!
  • Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
  • Υπονόμευση της πληρωμής για υπερωριακή απασχόληση με το πλαφόν 12% που μπαίνει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.

Οι αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, θα υπερισχύουν των καταστατικών των σωματείων, των συλλογικών αποφάσεών τους. Ο Υπουργός θα μπορεί να μετατρέπει τα καταστατικά των σωματείων σε «κουρελόχαρτα». Ούτε η χούντα δεν κατάφερε να φακελώσει και να καθυποτάξει τα ταξικά σωματεία και προσπαθεί να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Τα στοιχεία των σωματείων δεν πρόκειται να τα πάρει κανείς. Φακέλωμα των εργαζόμενων και υποταγή των σωματείων στις ορέξεις του κάθε υπουργού δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΤΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΤΡΙΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 10:30 Π.Μ. ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ-ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ 8ΜΗΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
  • Καμία αύξηση στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης, αλλά μείωση των τιμών της λαϊκής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος άμεσα κατά 30%
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
  • Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών, ανέργων, απόρων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή.
  • Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση).
  • ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΛΟΓΟ ΔΕΚΟ, ΜΟΝΟ ΩΣ ΑΣΤΕΙΟ ΕΚΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΑΥΤΗ. ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ. ΑΜΕΣΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΣΩ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σ.Ε.Ε.Ν.Π.

 


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.