Η Μπάρμπι επιστήμονας

Η Μπάρμπι επιστήμονας

Σεπτέμβριος 19, 2019 - 12:29
10 σχόλια

Η υπόθεση της Ελένης Αντωνιάδου, της γυναίκας που έχει «συγκλονίσει το πανελλήνιο» με τα -ανύπαρκτα- επιστημονικά επιτεύγματά της, που βραβεύτηκε για την προσφορά της και το παράδειγμά της πρόσφατα από τα χέρια της υπουργού Παιδείας, που έγινε κούκλα από τον  κολοσσό παιχνιδιών Mattel, που έχει βραβευτεί στο Λονδίνο ως γυναίκα της χρονιάς, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Η εν λόγω νεαρή γυναίκα κατόρθωσε με πολλά φτιασιδώματα στο βιογραφικό της και τραβώντας από τα μαλλιά κάποιες ιδιότητές της να γίνει πρώτο θέμα, να αποκτήσει αναγνώριση ως «εκπαιδεύτρια αστροναυτών στη NASA» και να χτίσει ένα προφίλ, όχι όμως και μια καριέρα, επάνω στην ψεύτικη εικόνα που πουλούσε για αληθινή, την οποία πάντως υπερασπίζεται -αναιμικά, βέβαια- ως σήμερα που αποκαλύφθηκαν τα πάντα γύρω από τις ιδιότητές της.

Μια αναλυτικότατη παρουσίαση της υπόθεσης έκαναν τα Ellinika hoaxes.

Το ερώτημα δεν είναι αν η Νίκη Κεραμέως έπρεπε να γνωρίζει πού παραδίδει το βραβείο. Η υπουργός προσκλήθηκε να απονείμει ένα βραβείο και το έκανε. Χωρίς ασφαλώς να λέμε ότι είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς θα μπορούσε να είχε ψάξει λίγο το θέμα, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο εξής: Και να έψαχνε, τι θα έβρισκε;

Στην εποχή του «είμαι ό,τι δηλώνω», οι αλήθειες και τα ψέματα περί της Αντωνιάδου διέφυγαν της προσοχής μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών.

Προτού δημιουργηθεί ο σάλος, αν έβαζες στο ψαχτήρι της Google το όνομα της κυρίας Αντωνιάδου, έβγαιναν μόνον οι πλείστες όσες δημοσιεύσεις την εμφάνιζαν περίπου στέλεχος της NASA. Λογικό: τα άρθρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα είναι τα πρώτα που εμφανίζονται.

Ωστόσο ουδείς μπήκε στον κόπο να ελέγξει την ορθότητα των στοιχείων του βιογραφικού της.

Και όταν έγινε αυτό από έναν καθηγητή πανεπιστημίου στη Γαλλία, μεγάλες ελληνικές  ιστοσελίδες που ήθελαν πάση θυσία να υπερασπιστούν τη Νίκη Κεραμέως, έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον εν λόγω Έλληνα καθηγητή, τον οποίον ανέφεραν ως «καθηγητή σε ένα από τα λιγότερο γνωστά πανεπιστήμια της Γαλλίας». Λες και αυτό τον καθιστά αφερέγγυο, ενώ οι φωτογραφίες της Αντωνιάδου στη NASA την καθιστούν αμέσως φερέγγυα!

Η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας, ό,τι έχει σχέση με την επιστήμη δεν απασχολεί παρά μόνο τους ακαδημαϊκούς. Πόσοι γνωρίζουν, για παράδειγμα, τον h - index, δείκτη επιστημονικής ποιότητας, ο οποίος στην περίπτωση της Αντωνιάδου είναι χαμηλός και δεν ανταποκρίνεται στα τόσα φτιασιδωμένα προσόντα που μόστραρε; Πόσοι διαβάζουμε άρθρα επιστημονικού ενδιαφέροντος; Πόσοι γνωρίζουμε κάτι για τις έρευνες που πραγματοποιούν Έλληνες επιστήμονες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εντός και εκτός της χώρας μας;

Δεν μας ενδιαφέρει η επιστήμη. Οι μεγάλες ιστοσελίδες αναπαράγουν άρθρα από επιστημονικά περιοδικά, αλλά μόλις ανακαλύψουν μια περίπτωση σαν της Αντωνιάδου αναπαράγουν με ταχύτητα φωτός ό,τι βρουν αβάδιστα και αβασάνιστα, συμβάλλοντας στη διόγκωση του ψέματος.

Η υπόθεση Αντωνιάδου είναι σοβαρή και για έναν ακόμη λόγο: Η ίδια εξήγησε στην εκπομπή της Τατιάνας Σταφανίδου «Μίλα» (12.3.14) τι είναι η τεχνητή τραχεία, καθώς υποτίθεται ότι συμμετείχε στην ομάδα ενός Ιταλού γιατρού που έκανε μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας σε άνθρωπο. Η κυρία Αντωνιάδου είχε αναφέρει στην εκπομπή πως ο ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύθηκε η τραχεία που «εκείνη» έφτιαξε είναι ζωντανός και πιστεύει «ότι δεν το έχει μετανιώσει», (σ.σ εννοούσε τη μεταμόσχευση).

Ωστόσο, τη στιγμή της συνέντευξης, ο ασθενής που αναφέρει ήταν ήδη νεκρός από τις 30.1.2014 λόγω απόρριψης της τραχείας που μεταμοσχεύθηκε. Σύμφωνα με την αυτοψία, αποκολλήθηκε τελείως από το λαιμό του.

Η υπόθεση αυτή αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία τις ιατρικής.

Η Τατιάνα Στεφανίδου, αφού άκουσε τα επιτεύγματα της κυρίας Αντωνιάδου, είπε στο τέλος: «Αν με ρωτήσουν η κόρη σου τι θες να κάνει στη ζωή της, θα έλεγα ότι να, κάτι τέτοιο είναι πραγματικά μεγάλο επίτευγμα».

Να προσέχετε τουλάχιστον τι εύχεστε για την κόρη σας, Τατιάνα, ακόμα και αν δεν σας ενδιαφέρει τι «πουλάτε» στους τηλεθεατές...

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

10 Σχόλια

Η Κεραμεως αν ήθελε θα έβαζε ένα συνεργάτη της να ψσξει για την Αντωνιάδου. Δεν θα χρειαζόταν ούτε μισή ώρα να μάθει τα πάντα για αυτήν. Η λοιπόν δεν έψαξε (;) ή δεν την ενδιέφερε η αλήθεια. Ίσως την ενδιέφερε να φτιάξει το αφήγημα των "αριστων" στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με οποία υλικά της πέφτουν πρόχειρα..... Ανεξάρτητα αν είναι ψέματα. Για τον καθηγητή από πανεπιστήμιο του Παρισιού καλά θα έκανε νσ ψσξει το βιογραφικό του επίσης πριν ξανά ανοίξει το στόμα της.

Η μεγαλήσταυρη υπουργός παιδείας δεν ξέρει πως τα χριστανοπουλα δεν πρέπει να λενε ψέματα και πως το ψέμα είναι αμαρτία? Πως συμμετέχει σε αυτή την περίεργη ιστορία του θρασυτατου ψεύδους ?

16:33 εδώ έβαλαν Αρχηγό στην ΕΥΠ τον άσχετο σεκιουριτά ,την ώρα που ο αντίστοιχος των Τούρκων στην ΜΙΤ έχει χρόνια υπηρεσίας σε ειδικές δυνάμεις και σε θέσεις κλειδιά του Τουρκικού στρατού !Για το φοιτητικακι θα αγχωθούμε.Και να απαντήσουν δημόσια γιατί δεν έχουν στείλει δάσκαλο στο Καστελλόριζο όταν περισυ ηταν 3 δάσκαλοι στο σχολείο εκεί !

16.33 Επίσης η Κεραμέως να βάλει να ψάξουν και για τη λαμπρή "επιστήμονα" κα Παναγιωταρέα που παντελονιάζει 5 μισθούς..

Γιατί από φέτος θα πάει Τούρκος πεζοναύτης - δάσκαλος να διδάξει τουρκικό πολιτισμό σαν αυτόν που δίδαξαν στην Κύπρο το 1974, εκτελέσεις,εκτοπίσεις, ομηρίες, βιασμούς, βεβηλώσεις ναών και άλλα πολυπολιτισμικά.

A γεια σου την έχουν φτιάξει την δουλεια οι εθνοκτόνοι και οι προηγούμενοι και αυτοί !

Γιώργο, δεν βαρέθηκες ακόμη παιδί μου να γράφεις και να ξαναγράφεις σχόλια και να αλλάζεις ψευδώνυμο συνέχεια και να αλλάζεις και τρόπο γραφής, και να κάνεις και σκόπιμα λαθάκια για καμουφλάζ, και να προσποιείσαι ότι είσαστε πολλοί και να ανοίγεις διάλογο με τον εαυτό σου; Φτάνει επιτέλους με αυτήν την σκοταδιστική κινδυνομπουρδολογία σου για τους τούρκους που θα μας φάνε ζωντανούς και τις μαντήλες που θα σκεπάσουν τον ήλιο. Δεν σε ακούει κανείς. Ξέρεις γιατί; Γιατί όλα αυτά που επικαλείσαι υπάρχουν μόνο στο αρρωστημένο μυαλουδάκι σου και πουθενά αλλού. Δεν μας φοβίζεις. Δεν φοβόμαστε!

Η έρευνα θα βγει από τα πανεπιστήμια. Θα γίνεται εκτός... Και ερευνητές θα είναι τέτοιοι "επιστήμονες" σαν την Μπαρμπη-Αντωνιαδου. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ. Έρευνα ταυτισμενη με το show...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.