Χρ. Στάικος: Στρατηγική μας πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών

Χρ. Στάικος: Στρατηγική μας πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών

Ιούλιος 02, 2016 - 10:41
9 σχόλια

«Η αντίθεσή μας στην οικονομική πολιτική καθώς και τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα της Ε.Ε. δεν πρέπει να μας οδηγούν στην εθνική περιχαράκωση»

 Συνέντευξη του Χρήστου Στάικου στην εφημερίδα «Αυγή»

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ενόψει ενός συνεδρίου στρατηγικού επαναπροσδιορισμού της πολιτικής του και της συλλογικής λειτουργία κόμματος, κυβέρνησης και της μεταξύ τους σχέσης. Ποια η άποψη σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ριζοσπαστική, δημοκρατική, οικολογική, ανανεωτική και διαρκώς ανανεούμενη αριστερά και στο συνέδριο πρέπει να επιβεβαιώσει ότι “ήρθε για να μείνει” ώστε να αποτελεί την ηγεμονική δύναμη του αριστερού-προοδευτικού πόλου στη χώρα μας και κρίσιμο καταλύτη θετικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Μέσα από μια συνεχή πορεία για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση, με αυτοπεποίθηση για το δίκαιο του αγώνα, αλλά και επίγνωση των γενικότερων συσχετισμών και κινδύνων. Στόχος μας είναι η εμβάθυνση και διεύρυνση της δημοκρατίας μέσω ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και σε αυτό θα συμβάλλει θετικά η συζήτηση για θεσμικά ζητήματα που ανοίγει με αφορμή την Συνταγματική αναθεώρηση. Το κόμμα πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Με θεσμοθέτηση ψηφοφοριών των μελών για στρατηγικές επιλογές του κόμματος όπως οι εκλογικές συμμαχίες, θεματικές επιτροπές και συνεχή επεξεργασία θέσεων σε αμφίδρομη σχέση με την κυβέρνηση, περιφερειακή δικτύωση, προσέγγιση νέων και διαμόρφωση όρων ανοίγματος σε αυτούς που μας ψήφισαν πάνω στην ατζέντα των θεσμικών αλλαγών κτλ. Είναι αχαρτογράφητα τα νερά όσον αφορά τη σχέση κόμματος- κύβερνησης-κοινωνίας, αλλά ας συζητήσουμε κάποιες αλλαγές με επίκεντρο το ρόλο του μέλους και του κόμματος.

2. Ποιος ο ορίζοντας της σχέσης που αναπτύσσει το ΚΕΑ με κομμάτια της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τιεκτιμάτε για τις επικείμενες εκλογές στην Ισπανία; Υπάρχει αντίστοιχη προοπτική εντός συνόρων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στην αφήγηση ενός άλλου υποδείγματος από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο στην Ευρώπη και αποτελεί σημείο αναφοράς για αριστερά και προοδευτικά κόμματα, συνδικάτα και συλλογικότητες. Με όρους αυτονομίας ως ευρωπαική αριστερά, πρέπει να κινηθούμε στην διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών με τους οικολόγους-πράσινους και την σοσιαλδημοκρατία που αποκόβεται από τις συντηρητικές δυνάμεις. Η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνση στην Ελλάδα επηρέασε καταλυτικά τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης στην Πορτογαλία και οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία μπορούν να οδηγήσουν στην ίδια κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε την κρίση υπερεθνική που η αντιμετώπισή της χρειάζεται ευρύτερη αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαικό επίπεδο, με την αρχή να γίνεται στην χώρα μας. Η επόμενη περίοδος εντός των συνόρων δεν θα χαρακτηριστεί από την λογική μεταρρύθμιση -λαικισμό που θέλουν κάποιοι έντεχνα να προβάλλουν, αλλά από την αντίθεση των δύο πόλων, αριστερού-προοδευτικό με κύριο εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιού- συντηρητικού με κύριο εκφραστή την ΝΔ. Και σε αυτή την προοπτική οφείλουν να τοποθετηθούν όσοι προσδιορίζονται στο χώρο των προοδευτκών δυνάμεων και σοσιαλδημοκρατίας.

3. Συμφωνείτε με την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ε.Ε., δεδομένων των διαλυτικών φαινομένων που πυκνώνουν σε αυτή;

Ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και οφείλουμε να δούμε μέσα από αυτή την οπτική την στρατηγική μας. Ο αγώνας για δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία, για πολιτική καθοδήγηση του παγκόσμιου γίγνεσθαι είναι το ζητούμενο και με βάση αυτή την ανάλυση η υπερεθνική οντότητα της ΕΕ είναι το ελάχιστο απαραίτητο πεδίο για την άσκηση της πολιτικής ως μια σύγχρονη αριστερά. Η αντίθεση μας στην οικονομική πολιτiκή καθώς και τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα της ΕΕ δεν πρέπει να μας οδηγούν στην εθνική περιχαράκωση και πολύ περισσότερο τώρα που η αύξηση εθνικιστικών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντανακλαστικών σε πολλές χώρες οδηγούν σε μια συντηρητική αναδίπλωση. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαικής αριστεράς πρέπει να είναι η συνεχής εμβάθυνση, διεύρυνση και ενοποίηση της Ευρώπης των λαών, της δημοκρατίας, της οικολογίας, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων ενάντια στον κατακερματισμό, την αποσύνθεση, και την επικράτηση ακροδεξιών αντιλήψεων.  Παλεύουμε για μια καλύτερη Ευρώπη.

Ο Χρήστος Στάικος είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

Από το ecoleft.gr

Ειδήσεις: 
Προηγούμενο άρθρο
Στην Εθνική Παίδων ο Μπαλής
Επόμενο άρθρο
Συντάξεις...

9 Σχόλια

Αυτο που ενω κυβερνατε ο λογος σας εχει αοριστες τοποθετησεις και γενικοτητες με ξεπερναει ...

Πες μας πόσα παίρνεις στη θεση του διευθύνοντα συμβούλου για να γραφεις τετοιες κουταμαρες ?

Μα αλχημιες κε χημικε δεν γινεται τιποτα.....η οπως ελεγε και ο συχωρεμενος ο παππους μου με πορδες δεν βαφουμε αυγα

Πω πω πω, τι αναγκαία ιδεολογικοπολιτική ανάλυση είναι αυτή στις σημερινές σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που διανύουμε !!!!!!!!!!!!

Σε λίγο καιρό η Τσιπροπαρέα σας δεν θα κοτάει να κυκλοφορήσει στους δρόμους θα πέσει πολύ ντοματιά.όπως επίσης κάνουν την πάπια και οι ΠΑΣΟΚΟΙ και ΝΔ.Το μόνο καλό είναι ότι οι ΠΑΣΟΚΟΙ ήρθαν στ ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα καλά παιδάκια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.