Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» στο σφυρί

Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» στο σφυρί

Μάρτιος 04, 2015 - 10:41
1 σχόλια

Η εκτιμητέα αξία μιας ανεκτίμητης έκδοσης

Ένα αντίτυπο της ιστορικής έκδοσης του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού θα τεθεί σε δημοπρασία στις 18 Μαρτίου από τον οίκο δημοπρασιών Βέργος. Πρόκειται για ένα ιστορικό αντίτυπο, το οποίο κυκλοφόρησε στο Μεσολόγγι το έτος 1825, όταν ο Κιουταχής με τα στρατεύματά του πολιόρκησαν την πόλη, τον Απρίλιο εκείνου του έτους.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο, που φέρει τον αριθμό 198 στη δημοπρασία η οποία θα λάβει χώρα στις 18 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, τυπώθηκε μέσα στο Μεσολόγγι, ενώ η πόλη βρισκόταν σε πολιορκία. Ο πλήρης τίτλος του είναι: «Σολωμός, Διονύσιος. Ὕμνος(a) εἰς τήν ἐλευθερίαν, ἔγραψε Διονύσιος Σολωμός Ζακύνθιος, τον Μάϊον μῆνα 1823. Inno alla libertà, Dionisio Solomos da Zacinto scrisse, il mese di Maggio 1823, volgarizzato in prosa italiana da G. Grassetti, Prof. di Lettere Italiane e Latine in Zante. Edizione III. Μεσολόγγι, Δημήτριος Μεσθενεύς, 1825». Η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ιταλικά και στα ελληνικά, και τυπώθηκε από τον Δημήτριο Μεσθενέα.

 

Δ. ΜΕΣΘΕΝΕΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΣ

Επειδή τον Ύμνο όλοι τον γνωρίζουμε, ας πούμε δυο λόγια για τον άνθρωπο εκείνο που έστησε στο Μεσολόγγι ένα τυπογραφείο από το τίποτε, με ελάχιστο προσωπικό, και τον τύπωσε, προκειμένου να εμψυχώσει τον αγώνα της μαρτυρικής πόλης.

Ο Δ. Μεσθενέας ήταν αγωνιστής της Επανάστασης, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, το 1820 είχε συλληφθεί από τους Οθωμανούς, με την κατηγορία ότι δίδασκε στα παιδιά του τα επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα Φεραίου. Το φθινόπωρο του 1823, μετέβη στο Μεσολόγγι για να πολεμήσει. Το 1824, μαζί με τον Ελβετό φιλέλληνα Γιόχαν Μάγερ, εξέδωσαν για πρώτη φορά την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά», ενώ το 1825, σε εκείνο το μικρό τυπογραφείο, εξέδωσε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», το αντίτυπο του οποίου οπωσδήποτε θα γοητεύσει αρκετούς συλλέκτες στη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, χειρογράφων, εγγράφων και χαρακτικών της 18ης Μαρτίου.

 

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ

Βάσει της εκτίμησής του, το συγκεκριμένο αντίτυπο θα διατεθεί για 2.500-3.500 ευρώ. Βέβαια, αν το ενδιαφέρον είναι μεγάλο εκ μέρους των συλλεκτών, ενδεχομένως η τιμή του να εκτοξευθεί πολύ πάνω από το ανώτατο όριο της αρχικής εκτίμησης.

Δεν γνωρίζουμε αν κάποια δημόσια βιβλιοθήκη, το υπουργείο Πολιτισμού ή κάποιος άλλος φορέας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για αυτό το σπάνιο αντίτυπο, που κουβαλάει επάνω του μια προσπάθεια υπεράνθρωπη: την προσπάθεια ενός τυπογράφου, με ελάχιστα μέσα εν μέσω πολιορκίας, να διαδώσει το ποίημα που κατέληξε να είναι ο εθνικός μας ύμνος. Διότι πόσοι θα μπορέσουν να δουν την έκδοση αυτή στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη; Πόσοι ερευνητές θα μπορέσουν να το προσεγγίσουν;

Τα αντικείμενα φέρουν πάνω τους τον χώρο και τον χρόνο μέσα στον οποίον «έζησαν». Και είναι μάρτυρες της ίδιας της εποχής, πιο πολύτιμοι από οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία.

Ειδήσεις: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.