Υδροηλεκτρικό φράγμα στο Λούσιο απειλεί τοπική οικονομία και τουρισμό στην Ορεινή Αρκαδία

Υδροηλεκτρικό φράγμα στο Λούσιο απειλεί τοπική οικονομία και τουρισμό στην Ορεινή Αρκαδία

Οκτώβριος 25, 2021 - 10:23
12 σχόλια

Εικόνα Trekking Hellas Αρκαδίας

Σημαντικές επιπτώσεις αναμένεται να έχει η άδεια που δώθηκε για υδροηλεκτρικό φράγμα και φωτοβολταϊκό πάρκο στο Λούσιο ποταμό. Στον Λούσιο ποταμό δραστηριοποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού που φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο στα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας και πλέον ολόκληρη η περιοχή κινδυνεύει με ερήμωση αν προχωρήσουν τα σχέδια αυτά.

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και τώρα φωτοβολταικά πάρκα και υδροηλεκτρικά φράγματα στο Λούσιο ακυρώνουν προσπάθειες ετών ώστε να χτιστεί το brand name της ΟΡΕΙΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ και να προσελκύσουμε τουρισμό στην Αρκαδία, καθώς θα προκαλέσουν σημαντική αλείωση στο φυσικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση ακυρώνει τον σχεδιασμό ετών και στο φέρνει στο χείλος της οικονομικής καταστραφής δεκάδες ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων που επένδυσαν στην περιοχή.  

Ο Γιώργος Μπουντρούκας, οδηγός ποταμού και μέτοχος της Trekking Hellas Αρκαδίας, εξηγεί σε κείμενο του την περίεργη αυτή απόφαση για την άδεια καθώς ο Λούσιος μαζί με το φαράγγι του Λούσιου είναι χαρακτηρισμένα ως ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με ιδιαίτερη χλωρίδα-πανίδα, με εθνικό μονοπάτι 32 του Λούσιου και αποτελεί σημαντική πηγή νερού.

Το κείμενο του Γ. Μπουντρούκα:

Πάνω από 20 χρόνια η Trekking Hellas Αρκαδίας υλοποίει υπαίθριες δραστηριότητες στην περιοχή της ορεινής Αρκαδίας με κύριο αντικείμενο τις πεζοπορίες στο όρος Μαίναλο και το ράφτινκ στα ποτάμια Λούσιο, Αλφειό και Ερύμανθο. Έτσι κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός επισκεπτών από την Ελλάδα, αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο έρχεται στην περιοχή μας και κάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες γνωρίζει τις μοναδικές φυσικές ομορφιές, την ιστορία - μυθολογία αλλά και την γαστρονομία του τόπου μας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, και με τις ευλογίες της ελληνικής πολιτείας αλλά κυρίως της Ε. Ε., αφού έχει επιδοτήσει και συνεχίζει να επιδοτεί ακόμα και στις μέρες μας την τοπική επιχειρηματικότητα με προγράμματα LEADER, έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών και προσφοράς τοπικών αγαθών που αποτελείται από: εταιρίες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ξενώνες, ταβέρνες, καφετέριες, μπάρ, εργαστήρια μεταποίησης τροφίμων αλλά και πληθώρα άλλων καταστημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι η πρόσφατη διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα: Ταξίδι Εξοικείωσης (Fam trip) με διοργανωτές: τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, την Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας και πολλούς άλλους φορείς από τον χώρο του τουρισμού, ενώ προσκεκλημένοι ήταν: Ιταλοί tour operators, τουριστικοί δημοσιογράφοι, bloggers αλλά και η προϊσταμένη του Ε.Ο.Τ. στο Μιλάνο. Στόχος του προγράμματος ήταν η παρουσίαση των δυνατοτήτων του εναλλακτικού τουρισμού στην Αρκαδία και η συνάντηση των τουριστικών πρακτόρων με τους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ συμβαίνουν και έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια τα παραπάνω, πολιτικοί- κυβερνητικοί φορείς εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να ρωτήσουν, ή έστω να πληροφορήσουν την τοπική κοινωνία προωθούν στην ίδια περιοχή την «πράσινη ανάπτυξη» χορηγώντας άδειες εγκατάστασης βιομηχανικών ΑΠΕ σε μεγάλες πλέον εταιρείες πανελλήνιας εμβέλειας. Έτσι αναιρούνται: α) η προσπάθεια τόσων χρόνων για αποκεντρωμένη ανάπτυξη,
β) ο κόπος και οι επενδύσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, γ) τα χρήματα των Ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών (Προγράμματα LEADER), δ) Οι προσπάθειες του Ε.Ο.Τ. για την ανάδειξη της Ορεινής Αρκαδίας ως προορισμός Εναλλακτικού τουρισμού.

Βέβαια επωφελούνται οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες και η πολιτική εξουσία που τους κάνει τα χατίρια, αναιρώντας την στρατηγική ανάπτυξης όλων των προηγούμενων χρόνων και αδιαφορώντας για τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Για να στηθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνουν σοβαρές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις υποβαθμίζοντας και αλλοιώνοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο, αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες και τους τουρίστες, αγνοώντας τους κατοίκους. Έτσι ο εναλλακτικός τουρισμός και η ήπια ανάπτυξη σε ορεινές περιοχές που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, θα πάνε «περίπατο». 

Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όχι μόνο δεν τα λαμβάνουν υπόψη αυτά, αλλά συνήθως δεν είναι έγκυρες παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία σχετικά με τις στάθμες του παρελθόντος, όπως η πιο πρόσφατη για τον Ερύμανθο, που αποσύρθηκε μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας αλλά και δικές μας. 

Τα μεγάλα ερωτήματα λοιπόν είναι γιατί δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο και 
γιατί να μην μπαίνουν όλες αυτές οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις (αιολικά, φωτοβολταικά) σε βιομηχανικές περιοχές και τα υδροηλεκτρικά σε ήδη υπάρχοντα φράγματα, αντί να εγκαθίστανται στις φυσικές περιοχές που πρέπει να σεβόμαστε και να προσέχουμε; Επωφελούνται κατασκευαστικές εταιρείες με αντίτιμο τα μέσα με τα οποία ζει η κοινωνία στη γύρω περιοχή.

Στο παρελθόν σταματήσαμε τα έργα για τον Ερύμανθο. Αν και τώρα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες και το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η πολιτεία είναι εναντίον των τοπικών κοινοτήτων θα κάνουμε το ίδιο και τώρα. Μαζί μας είναι και όλος ο κόσμος που έρχεται και ξανάρχεται εδώ για να χαρεί τη φύση και να περάσει όμορφα.

Συντάκτης κειμένου : Γιώργος Μπουντρούκας

Η ΡΟΚΑΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΒΕΕ, με έδρα το Χαλάνδρι Αττικής έχει λάβει άδεια παραγωγής για υδροηλεκτρικό ισχύος 5,3 MW και για φωτοβολταϊκό ισχύος 5,3 MW στον Λούσιο [1]. Η ίδια εταιρεία έλαβε επίσης άδεια για υδροηλεκτρικά στον Αλιάκμονα, στον Ταυρωπό και στο Κιλκίς, ενώ υπό την ονομασία ΡΟΚΑΣ ΑΒΕΕ έχει λάβει άδεια παραγωγής και για αιολικά σε Εύβοια, Αργολίδα, Κρήτη, Ροδόπη, Σκιαδοβούνι (προέκταση του ορεινού όγκου του Ερύμανθου) και αλλού.
Το φαράγγι του Λούσιου είναι χαρακτηρισμένο ως ενιαίος αρχαιολογικός χώρος [2]. Δείτε εδώ για την χλωρίδα-πανίδα [3] και το εθνικό μονοπάτι 32 [4] του Λούσιου, που, εκτός από πηγή νερού, είναι και πηγή έμπνευσης [5][6].
Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW [7]. Το σύνολο σχεδόν των έργων αυτών στη χώρα μας έχει ισχύ μικρότερη των 10 MW [8]. Πώς αυτές οι μη βιώσιμες επενδύσεις λαμβάνουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και χρηματοδότηση;
Στην αντίφασή της, η Η ΕΕ επιδοτεί τον βιώσιμο τουρισμό, που μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών-πολιτισμικών πόρων, στον περιορισμό της εγκατάλειψη περιοχών και των αρνητικών επιπτώσεων της μαζικής ζήτησης μα και στην προώθηση της μακροπρόθεσμης ευημερίας της τοπικής κοινότητας [9]. Αντίστοιχα ο Ν.4582/2018 αναγνωρίζει ότι οι υπαίθριες δραστηριότητες μεταξύ άλλων ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες για την προστασία της φύσης [10].
Ωστόσο οι κατασκευές βιομηχανικών ΑΠΕ στη χώρα προωθούνται μυστικά ή βίαια [11][12] και δίχως σχέδιο [13]. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός των συγκεκριμένων εταιρειών στις τοπικές μορφές απασχόλησης αλλά και ζωής των πολιτών είναι εξόφθαλμος, με κατοίκους πολλών περιοχών να ανησυχούν για το αν θα έχουν τελικά επαρκή υδροδότηση [14].
Εκτός από την επιζήμια επίδραση στα οικοσυστήματα, υπολογίζονται περίπου 1.2 εκατομμύρια οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από τα υφιστάμενα υδροηλεκτρικά στα Βαλκάνια και προβλέπεται να φτάσουν τα 4,6 εκατομμύρια όταν τεθούν σε λειτουργία τα 3.400 υδροηλεκτρικά που δρομολογούνται [15].

Φωτογραφικό κάλεσμα: 
Στέλνουμε φωτογραφίες & πληροφορίες από τους τόπους μας που κινδυνεύουν στο sosmainalo@yahoo.com (περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/sos.Mainalo.oxi.anemogennhtries.sto.Mainalo/pos... )
Πηγές:
[1]
https://www.businessregistry.gr/publicity/show/8834201000
[2]
http://listedmonuments.culture.gr/fek.php?ID_FEKYA=57
[3]
https://www.naturagraeca.com/ws/214,278,138,1,1,Λούσιος
[4]
https://www.exploring-greece.gr/.../:ttd/FARANGI-LUSSIU...
[5]
https://www.youtube.com/watch?v=o112vOgVU3M
[6]
https://www.youtube.com/watch?v=0DwWQnjnJD4
[7]
https://ec.europa.eu/.../200309-sustainable-finance-teg...
[8]
https://www.facebook.com/sos.Mainalo.oxi.anemogennhtries.sto.Mainalo/pos...
[9]
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52007DC062...
[10]
https://www.e-nomothesia.gr/.../nomos-4582-2018-phek-208a...
[11]
https://www.facebook.com/sos.Mainalo.oxi.anemogennhtries.sto.Mainalo/pos...
[12]
https://www.facebook.com/sos.Mainalo.oxi.anemogennhtries.sto.Mainalo/pos...
[13]
https://www.facebook.com/sos.Mainalo.oxi.anemogennhtries.sto.Mainalo/pos...
[14] 
https://pbnews.gr/σε-ξεσηκωμό-ενάντια-στο-υδροηλεκτρικ/
[15]
https://balkanrivers.net/.../500%20FINAL%20DRAFT%2028_06...


12 Σχόλια

Με τόσες χιλιάδες επισκέπτες θα είχε ενδιαφέρον μια επιβεβαίωση των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών ή τις πήρε το ποτάμι;

Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος είναι να αντισταθείτε οργανωμένα και νομικά όχι με ερασιτεχνισμούς. ευτυχώς στις μέρες μας υπάρχει σημαντική βελτίωση στις αποτυπώσεις που μπορεί κάποιος να δει από τον γεωπληροφορικό χάρτη της ΡΑΕ που αδειοδοτεί αυτά τα ιδιωτικά ενεργειακά έργα. Απευθυνθείτε νομικά με ονόματα και επώνυμα στους τοπικούς και υπεροπτικούς υπεύθυνους και μην περιμένετε κανείς να σας βοηθήσει από ρομαντική περιβαλλοντική συμπάθεια διότι αυτή εξαντλήθηκε. Επίσης το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό είναι πιο πιθανό να σας δικαιώσει σε σύγκριση με το τρικυμιώδες εθνικό

@12:03 - Άκυρο το σχόλιο. Τελείως όμως. Το θέμα είναι ότι με το συγκεκριμένο φράγμα καταστρέφεται ολοκληρωτικά ένας πολύ βασικός πόλος έλξης τουρισμού στην Αρκαδία. Τι σχέση έχουν οι φορολογικές δηλώσεις; Με την ίδια λογική να ζητήσω και εγώ την δική σου φορολογική δήλωση μιας και εμφανίζεσαι ως ελεγκτής. Μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα στις συζητήσεις. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα με το φράγμα. Δεν θα περάσει, συμφωνώ.

Μεγαλοφυές πλάνο του βιβλιοπώλη Αδωνι για να φέρει την ανάπτυξη. Δίνουμε leader στο κοσμο εδώ και 20 χρονια να κανει ξενοδοχεια και επιχειρησεις και μετά τα καστρέφουμε ολα

Θέλει η Αρκαδία τουρισμό. Χαχαχα. Πάρτε ανεμογεννήτριες και φράγματα. Αρκαδία τέλος. Χορηγός ταφόπλακας η κυβέρνηση μαρμαρόκολλα ο Νίκας!

Ελπίζω οι Νεοδημοκράτες που μάσησαν ΕΣΠΑ LEADER κτλ τα τελευταία χρόνια και έριξαν τα λεφτά τους στον τουρισμί και το Μαίναλο να πάνε μια βόλτα από τα υπουργεία. όχι για το περιβάλλον... για τις γαλάζιες τσέπες τους

Την Γορτυνία την αποτελειωνουν με αυτά. Μόνο ο τουρισμός έμεινε εκεί που αναπτύχθηκε από την φυσική ομορφιά. Χαρίζουν ποτάμια και βουνά σε φίλους και γνωστούς. Ένα τόσο μικρό φράγμα δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα.

Αλητεία μεγάλη αυτή. Καταστροφή τοσων επιχειρησεων για να βγάζει λεφτά ΕΝΑΣ και οι αλλοι ν απληρώνουμε και τριπλασιο το ρευμα. Ματσουκι που θελετε ρε αδωνι και σκρεκα

@Νίκος Παπαγεωργίου - Κάνετε μεγάλο λάθος. Ο κύριος Μπουντρούκας που διαμαρτύρεται, έχει συγκεκριμένα επιχειρήματα. Δεν λέει όχι σε όλα. Δεδομένα με το φράγμα τελειώνει το τουριστικό κομμάτι που αφορά τον ποταμό Λούσιο. Για όποιον έχει την παραμικρή σχέση με την ορεινή Αρκαδία, είναι σαφές ότι οι χειμερινές δραστηριότητες στην Αρκαδία είναι πολύ συγκεκριμένες. Μακράν οι δύο πιο γνωστές είναι το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου και rafting στον Λούσιο, δευτερευόντως στον Ερύμανθο. Με το φράγμα καταστρέφεται ένας τεράστιος τουριστικός πόλος έλξης σε ένα νομό που μαραζώνει.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.