Οι Άπιστοι Θωμάδες της Εκκλησίας μας

Οι Άπιστοι Θωμάδες της Εκκλησίας μας

Δεκέμβριος 02, 2020 - 10:32
23 σχόλια

Εικόνες θλιβερές, εικόνες οδύνης, πόνου και χάους κυριαρχούν στη χώρα μας με το 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Δυστυχώς από όποια πλευρά και να το δούμε, η χώρα μας βρέθηκε τελείως απροετοίμαστη απέναντι σε αυτό τον αόρατο εχθρό. Συνάνθρωποί μας χάνονται, ο φόβος έχει καταλάβει όλους μας. Φόβος όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Έχουμε κατακλιστεί από λοιμωξιολόγους, αρνητές, ψεκασμένους, αναλυτές, όλοι έχουν μια άποψη για το κοινό καλό.

Μέσα σε όλους αυτούς και οι ιεράρχες. Οι κεφαλές της εκκλησίας στη χώρα μας. Άνθρωποι με ειδικό βάρος στην κοινωνία, των οποίων ο λόγος έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Το «Θείο κήρυγμά τους» για κάποιους είναι τυφλή υπακοή. ΔΥΣΤΥΧΩΣ  για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ποντάρουμε σε κουτσά άλογα. Ο Αρχιεπίσκοπος όπως και άλλοι ηγέτες εκκλησιών, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος καταρχάς φάνηκε πολύ λίγος στο να πείσει τους διπλανούς του ιεράρχες, ότι η υγεία τους απειλείται και παράλληλα και η υγεία των πιστών, δεύτερον να σώσει όλους αυτούς αλλά και τον εαυτό του από το να κολλήσουν τον ιό και τρίτον γιατί αποδεικνύεται πως τελικά έβαλε τον ιερό δίσκο της εκκλησίας πάνω απ΄όλα. Οι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν κατά δεκάδες, τα προβλήματα της επόμενης μέρας θα είναι τεράστια, είτε οικονομικά είτε υγείας. Εκεί λοιπόν περίμενες να ακούσεις κάποιες σωστές απόψεις από την εκκλησία, η οποία ασκεί μια τεράστια επιρροή στο καθημερινό γίγνεσθαι. Ξαφνικά την βλέπεις να αντιπαλεύεται οποιαδήποτε λογική και επιστημονική εξήγηση για την πανδημία.

Οι ιεράρχες λοιπόν θεωρώντας την πίστη τους στο Θεό πιο ισχυρή από την υγειονομική κρίση, αψήφησαν τις οδηγίες που δόθηκαν, και απ’ότι φαίνεται παραβίαζαν τους περιορισμούς που έχουμε όλοι μας. Ακόμη καλούσαν κι άλλους να τους παραβιάσουν βάζοντας μπροστά τη Θρησκεία και την Θεία Κοινωνία, προσβάλοντας έτσι την αγνότητα της πίστης, αλλά και την αγάπη που μπορεί να έχει κάποιος για τη θρησκεία και την πίστη του στο Θεό. Αρνήθηκαν να αποδεχτούν τη σοβαρότητα της κατάστασης με την ατολμία αποδοχής τους και τις παραπλανητικές δηλώσεις τους. Αποσιώπησαν κρούσματα, απέκρυψαν γεγονότα με αποτέλεσμα να δίνουν πάτημα στον κάθε αμφισβητία να κατακρίνει όχι μόνο την εκκλησία αλλά και οτιδήποτε γύρω από αυτήν. Αγνόησαν ότι η δομή της εκκλησίας μας είναι βασισμένη στην πίστη στο Θεό και αυτή είναι που μας σώζει, όχι η επικαλούμενη αγιοσύνη τους.  Λίγοι ήταν οι ιεράρχες όπως ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που βγήκαν να μιλήσουν και να τοποθετηθούν με ευθύτητα ή ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυριωτικής Νικόλαος ο οποίος με τις πράξεις του έδειξε την διαφωνία του απέναντι στη λαϊκίστικη λογική που επικράτησε τελικά.

Τι θα περίμενε λοιπόν ένας αγνός πιστός από την εκκλησία μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες; Σίγουρα όχι διχαστικές δηλώσεις και πράξεις. Θα περίμενε η εκκλησία μας να επενδύσει στην κοινωνική συνοχή. Υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Δηλαδή δεν μπορούν οι κεφαλές της εκκλησίας μας να αντιληφθούν ότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα γενικευμένου πανικού η οργανωμένη σκέψη είναι σχεδόν αδύνατη; Μικρές καλές ιδέες που με την υλοποίησή τους μπορούν να γεννήσουν «ηδονή» και να λύσουν προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά ακόμη και πολιτικά. Αντί αυτού η εκκλησία μας δείχνει μια νοοτροπία «μπαχτσισμού» αποκαρδιώνοντας αυτόν που θέλει να πάει εκεί με τις δυνάμεις του και την καθαρότητα της ψυχής του.

Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μαζί στους νόμους και στις διαδικασίες. Αλλιώς  θα γίνουμε ζούγκλα. Ζούγκλα είτε ενός ολοκληρωτισμού είτε ζούγκλα ενός χάους. Πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Δεν μπορεί ο νομοταγής πολίτης να θεωρείται κοροΐδο. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι επιστήμη και πίστη μόνο μαζί μπορούν να προχωρήσουν. Τίποτα δεν είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Χρειαζόμαστε το φως, το αναζητάμε, αλλά θέλουμε το γνήσιο φως της πίστης, της αγάπης και της ηθικής.

Γιατί για άλλη μια φορά επικράτησε η λογική του διχασμού και όχι η λογική του να προστατέψουμε το ευρύ κοινό;

 

*ο Δημήτρης Τσαντήλας είναι μηχανικός πληροφορικής με μεταπτυχιακά στη διεθνοποίηση επιχειρήσεων και στις διαπραγματεύσεις

 

 

Ειδήσεις: 

23 Σχόλια

Ο τίτλος ανεπιτυχής. Και κάνατε το λάθος να φανερώνετε τη δική σας θρησκευτική υπαγωγή. Στο τέλος είναι σαφής και η υποταγή σας. Αδιάφορος λόγος σαν τους πολλούς που διαβάζουμε.

Αγαπητέ συνονόματε, ή αποδεχώμαστε ότι πάνω από όλα είναι ο Θεός και τρέχουμε χωρίς φοβο σε Αυτόν και συμμετέχουμε στα Άγια μυστήρια όλοι μας με βαθιά μετάνοια και κάνουμε λιτανείες, ή λέμε ότι εδώ ο Θεός δεν μπορεί να βοηθήσει και ακούμε τους ειδικούς! Δεν μπορείς να είσαι και με τους δύο! Αν δεν γονατίσουμε και δεν ζητήσουμε συγχώρεση και δεν τρέξουμε μαζί με τους άρχοντες του τόπου στις εκκλησίες να μεταλάβουμε τον Κύριο, αυτά τα δεινά δεν θα περάσουν. Δεν δικαιολογήται ο αποκλεισμός του εκκλησιαστικού σώματος ,που είναι οι πιστοί, από την συμμετοχή στα Θεία μυστήρια! Ο Θεός μαζί σου!

Συγχαρητήρια για το άρθρο, το οποίο εξετάζει με ψυχραιμία την στάση της Διοικούσης Εκκλησίας έναντι του κορωνοϊού, δίχως να ολισθαίνει στον συνήθη φτηνό αντικληρικαλισμό του συρμού. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η οντολογική προσέγγιση του καθενός μας-αυτή σε τελική ανάλυση αποτελεί ζήτημα συνειδήσεως. Αλλά εφόσον η Εκκλησία αποτελεί δομικό στοιχείο του έθνους (είτε μας αρέσει, είτε όχι), όλοι, θρησκευόμενοι και μη, πρέπει να συμπορευθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας. Η ανευθυνότητα ορισμένων ιεραρχών (όπως και ορισμένων αναρχοαυτόνομων εξάλλου) ας μην γίνει άλλοθι για νέους φατριασμούς.

Μέχρι το "αποδεικνύεται περίτρανα" συμφωνούμε, αλλά απο εκει και κάτω ακυρώνεις ό,τι έγραψες. Δεν υπάρχει πίστη μαζί με επιστήμη. Επιστήμη είναι ό,τι αποδεικνύεται!!!!

Τελικά όταν ένας άνθρωπος -ερευνητής του φωτός και της αληθείας δείχνει το δάσος , πολλοί κοιτούν το δάχτυλο!!!! Μπράβο στον κ. Δημήτρη για το άρθρο του. Μπράβο για τις κοινωνικές του αγωνίες. Βεβαίως και θα συμφωνήσω ότι η Εκκλησία και η επιστήμη πρέπει να συνεργάζονται άριστα ιδίως σε τέτοια θέματα.

Και ποια είναι η ευθύνη της εκκλησίας έναντη του ποιμνίου της???? Πώς το προφυλάσσει... Χωρίς αυτό δεν έχει λόγω ύπαρξης η εκκλησία... Δεν χρειάζεται να γεμίζουν τα νοσοκομεία με ανθρώπους που νομίζουν ότι θα γίνουν καλά με την πίστη τους.... Ακόμη και οι "άγιοι πατέρες", που κόβονται για την πίστη τους, κολάνε απο τον ιο

Η ευθύνη της εκκλησίας είναι να φθάσει τον άνθρωπο στην Θέωση μέσω της Κάθαρσης και του Φωτισμού. Για να επιτευχθούν αυτά πρέπει να έχουμε μυστηριακή σχέση με την εκκλησία. Δηλαδή να εξομολογούμαστε, να κοινωνούμε και γενικά να συμμετέχουμε.Δεν είναι η εκκλησία ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα ούτε κοσμική οργάνωση. Ετσι την καταντήσαμε όμως!!Ξεχάσαμε ότι υπάρχει μετά από εδώ η Οντως Ζωή και προσπαθούμε να γαντζωθούμε με νυχια και δόντια σε αυτή την ζωή την πρόσκαιρη. Η ζωή αυτή εδώ πρέπει να πορευθεί με βάση τις εντολές του Χριστού. Ότι άλλο λέτε ανήκει στην δυτική φιλανθρωπία και δεν είναι ορθόν...

@ 14:25 Οι μακαριστοί Λαγκαδά αγκαζέ με τον Σερβίας και τον Μαυροβουνίου σου στέλνουν like και την ευχή τους!

Φίλε Δημήτρη, πραγματικά πιστεύω οτι αυτά που γράφεις είναι πολύ σωστά. Απλά η κοινωνία μας και ειδικά η κοινωνία της Τρίπολης δυστυχώς δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτά που εννοείς. Συνέχισε έτσι και ας τους να λένε

O Σερβίας και Μαυροβούνιου κοιμήθηκαν στα 90 τους έτη αφήνοντας μεγάλο έργο !Κοιτα εσυ τι θα κανεις πέρα από ειρωνίες και εξυπνάδες κύριε Άθλιε αποτροπεε

Συμφωνώ απόλυτα ότι η εκκλησία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Συμφωνώ απόλυτα ότι η πίστη ειναι κατι διαφορετικό από την εκκλησία. Δεν ξέρω κατά πόσον η επιστήμη συμβαδίζει με την εκκλησία. Μπράβο πάντως που σα νέος κανεις τέτοιες σκέψεις. Συγχαρητήρια και στο site που τις δημοσιεύει. Τετοια άρθρα πρεπει να τα προωθεί περισσότερο

Ντροπή σου νέος άνθρωπος να λες τέτοια πράγματα για την εκκλησία μας και για την πίστη μας. Θα έπρεπε να είσαι υπόλογος αυτη τη στιγμή. Με αυτά που γράφεις απομακρύνεις τον κόσμο από το Θεό.!!!

Το παλικάρι εξέφρασε αυτό που σκέφτονται 90+% των Ελλήνων. Το πρόβλημα του κόσμου δεν είναι η θρησκεία - εκκλησία αλλά οι ιεράρχες που τα λάθη τους ΚΟΣΤΙΣΑΝ ΖΩΕΣ. Αυτή είναι η αλήθεια. Το παλικάρι δεν απομακρύνει κανένα από τον Θεό. Για αυτό έχουν φροντίσει κάτι Αμβρόσιοι και κάτι άλλοι ακατανόμαστοι που δεν εμπνέουν πλέον τον κόσμο.

Ας επισημανθεί ότι κάποιος πατέρας που εμφανίστηκε να την πει στον αρθρογράφο (που δεν ολοκληρώνει αυτό που ξεκινάει γιατί τα στρογγυλεύει στο τέλος) υπερασπίζεται τονμισθό του και γράφει για το μεροκάματο.

Μια χαρά τα έγραφε, στο τέλος σκέφτηκε και λίγο πολιτικά ο άνθρωπος. "Είδε" το κράξιμο που θα φάει από τους φανατικούς και προσπάθησε να το γλυκάνει κάπως για την εκκλησία/θρησκεία μήπως και γλυτώσει. Δεν την γλύτωσε. Η επιστήμη προφανώς και μπορεί να προχωρήσει και προχωράει χωρίς οποιαδήποτε πίστη σε θρησκείες.

Μπράβο σας κ. Τσαντήλα που είχατε τα παντελόνια που δεν έχουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι να γράψουν την αληθεια. Κάνει τσιζ να ακουμπάμε τους ιεράρχες (θεωρώ ότι σαν πολιτισμένη χώρα δεν είναι το πρόβλημα η θρησκεία αλλά η κεφαλή που διοικεί)

Απο μικρος ειχες παντα αποψεις πολυ προοδευτικες και διαφορερικες. παντα ομως με επιχειρηματολογια. Χαιρομαι που βλεπω μετα απο τοσα χρονια οτι εχεις εξελιχθει τοσο πολυ. Μια καθηγητρια σου...

Κυρία Ελένη, ευτυχώς που δεν πήρε τίποτα από εσάς. Τόνοι ανύπαρκτοι, σημεία στίξης άφαντα, μικρά μετά από τελεία. Ότι να 'ναι......Και είστε καθηγήτρια; Μπράβο!

Πιστεύω πως δεν μεταδίδεται καμιά ασθένεια με την θεία κοινωνία γιατί απλά δεν είναι είναι κρασί κ ψωμί...κ αν ίσχυε αυτό να είσαι σίγουρος ότι τα κρούσματα θα ήταν πολύ περισσότερα... αλλά δεν είναι. Η θεία λειτουργία προϋποθέτει την παρουσία των πιστών αυτός είναι ο λόγος που γίνεται. Στα σούπερ μάρκετ γίνεται χαμός κάθε μέρα, έχεις δει; Επίσης να ξέρεις, η θεία λειτουργία γινόταν ακόμα κ στην Σπιναλόγκα κ ο ιερέας δεν κόλλησε...

Συμφωνώ απόλυτα με τη φίλη Σοφία. Ρε παιδιά βάλτε αυτά τα άρθρα λίγο πιο ψηλά να φαίνονται, μην τα αφήνετε να φεύγουν απο την επικαιρότητα.

Και όμως βγαίνεις αληθινός ρε φιλε.Ορίστε ανοίγουν τις εκκλησίες να μειώσουν τη χασούρα τους.Μονο το χρήμα τους ενδιαφέρει τπτ άλλο. Πολύ εύστοχος πάντως. Μπαβο σου. Θα ήθελα να δω τι θα πει ένας παπάς τωρα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.