Νίκος Παπαθανάσης από Μεγαλόπολη: Οι επιχειρήσεις της περιοχής θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα από όλη την Ελλάδα

Νίκος Παπαθανάσης από Μεγαλόπολη: Οι επιχειρήσεις της περιοχής θα λάβουν τα περισσότερα χρήματα από όλη την Ελλάδα

Ιούλιος 19, 2022 - 11:17
4 σχόλια

Στη Μεγαλόπολη, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδα Καλλίρη, βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Ιουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Παρόντες, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης και ο αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών - Οικονομικών - Οργανωτικών – Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Ο κ. Παπαθανάσης απευθύνθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Μεγαλόπολης. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη ως προς τα ενεργειακά,αλλά και για την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπως ήταν φυσικό, αμέσως μετά το καλωσόρισμα από τον δήμαρχο κ. Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο, υπήρξαν φωνές, όπως του κ. Μανιάτη, που ζήτησε άμεσα απαντήσεις για όλα αυτά που ακούγονται ως υποσχέσεις τόσα χρόνια και τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μπροστά στην ενεργειακή ασφυξία που προκαλεί η Ρωσία του Πούτιν στην Ευρώπη, και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει εντολή να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη στις μονάδες, οι οποίες πάντως αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα επειδή η απολιγνιτοποίηση όπως σχεδιάστηκε και όπως προχώρησε, άφησε τις μονάδες παραγωγής λιγνίτη χωρίς συντήρηση και υποδομές.

Ωστόσο, ο κ. Παπαθανάσης δεν ήρθε να μιλήσει για την επιστροφή στον λιγνίτη, αλλά για το πρώτο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στη Μεγαλόπολη, ώστε η περιοχή να ενισχυθεί οικονομικά.

Ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η μέρα είναι σημαντική, διότι θα συζητηθεί το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί, και αφορά Μεγαλόπολη, Κοζάνη και Φλώρινα. «Ανακοινώνεται και εγκρίνεται 16 Ιουνίου και ανακοινώθηκε στην Καλαμάτα από τον  Πρωθυπουργό, εγκρίθηκε και έχει σημασία και αξία να κατανοήσουμε ότι φέρνει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ στις περιοχές αυτές, και που κανείς δεν γνώριζε πώς θα κατέληγε».

Ζούμε μια κρίσιμη εποχή, όπου ο πόλεμος έχει βρεθεί στη γειτονιά μας και η ενεργειακή κρίση είναι ψηλά στην ατζέντα, συνεχίζεται η εξόρυξη και η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, με αξιολόγηση των μονάδων, και επίσημα έχουμε προγράμματα απολιγνιτοποίησης που ξεκινούν άμεσα.
Ιδιαίτερη μέριμνα για τη Μεγαλόπολη.

«Προφανώς, ενώ συνεχίζεται η παραγωγή ενέργειας, συζητάμε για προγράμματα που ξεκινούν, επίσημα πλέον. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Πρωθυπουργός έθεσε την απολιγνιτοποίηση, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη και πρόγραμμα. Επίσημα, η πρώτη προκήρυξη θα βγει στον αέρα αυτή την εβδομάδα.  Ο διοικητής της υπηρεσίας θα παρουσιάσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πώς θα μοιραστούν τα χρήματα».

Η περιοχή εδώ έχει περάσει δύσκολα, αλλά επειδή ανήκουμε στην οικογένεια της Ευρώπης, να κατανοήσουμε ότι τα πράγματα στην Ευρώπη γίνονται μετά από κάποιες διαδικασίες. Κι όταν δεν καθυστερείς στην Ευρώπη, είσαι μπροστά στις εξελίξεις.
 

«Στη Μεγαλόπολη οι επιχειρήσεις θα πάρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στήριξης από όλη την Ελλάδα. Θα λάβουν επιχορήγηση για την πρώτη εγκατάσταση. Το ενδιαφέρον μας είναι βάσιμο και ισχυρό, και ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτή την εβδομάδα η προκήρυξη θα είναι στον αέρα.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που ανέλυσε τα βασικά σημεία του τομεακού προγράμματος. Όπως είπε, στόχος είναι «να γίνει πόλος επιχειρηματικότητας η Μεγαλόπολη, με επιχειρήσεις βιοοικονομίας, ψηφιακής οικονομίας. Βλέποντας την πίτα κατανομής πόρων, 491 εκατ. ευρώ, το 24%, θα πάει στη Μεγαλόπολη, είναι μια χρυσή ευκαιρία για να έχουν ανταποδοτικότητα και να ωριμάσουν έργα».

Ακολούθως, ο κ. Καλλίρης παρουσίασε το πρόγραμμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και κάλεσε τους πάντες να είναι έτοιμοι ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι έτοιμα τα σχέδια για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.


4 Σχόλια

ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ;;; "ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ"... Α ΝΑΙ! ΕΚΛΟΓΕΣ! ΜΕΤΑ "ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΗ".

μιλάει ο δήμαρχος και οι δύο πάνω δεξιά έχουν σκύψει και κρατιούνται για να μη γελάσουν ! ΛοΛ δεν περιγράφω άλλο

Τον μπερδευεις με τον αρχηγο της αντιπολιτευσης που οταν ανοιγει το συομα του θυμιζει φατσεα

16:45 Έλα, πες την αλήθεια. Αυτό σου το υπαγόρευσε κάποιος άλλος να το γράψεις, έτσι; Το μυαλό σου δεν μπορεί να φτάνει μέχρι εκεί. Αφού είσαι ξύλο απελέκητο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.