Το Κληροδότημα Παλαμήδη, η νέα πτέρυγα του Δεκάζειου και η υπόσχεση Νίκα για ανέγερση Γηροκομείου στη Μεγαλόπολη

Το Κληροδότημα Παλαμήδη, η νέα πτέρυγα του Δεκάζειου και η υπόσχεση Νίκα για ανέγερση Γηροκομείου στη Μεγαλόπολη

Δεκέμβριος 18, 2021 - 12:00
3 σχόλια

Φωτογραφία arcadiaportal.gr

Κάτι ενδιαφέρον είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, αναφερόμενος στην εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

Ο κ. Νίκας αφού εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την εκδημία του μητροπολίτη, είπε ότι αυτά που είχαν συζητήσει οι δυο τους θα πραγματοποιηθούν, όπως η ανέγερση του γηροκομείου της Μεγαλόπολης και η συνέχιση του αγώνα, στη μεταλιγνιτική εποχή, η Μεγαλόπολη να πάρει αυτό που της αξίζει.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η Μεγαλόπολη έχει χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει γηροκομείο. Ή, για να το πούμε πιο ορθά, η Μεγαλόπολη ύστερα από δικαστικές διαμάχες, έχασε τα περίπου 900.000 ευρώ από το Κληροδότημα Παλαμήδη. Χρήματα που ο εκλιπών είχε αφήσει στη διαθήκη του για να ανεγερθεί γηροκομείο για τη φροντίδα των συμπατριωτών του που κατάγονται από την Καρύταινα.

Τα χρήματα, έκρινε το δικαστήριο, δεν δόθηκαν στη Μεγαλόπολη επειδή δεν παρουσιάστηκαν εξασφαλισμένοι πόροι και αποδείξεις ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί Γηροκομείο στη Μεγαλόπολη και προτιμηθηκε να δοθούν τα χρήματα στο Δεκάζειο, που έχει ήδη έτοιμες δομές και που διεκδικούσε δικαστικά το ποσό, με αυτό ακριβώς το σκεπτικό (δείτε ΕΔΩ, όπου όλα τα άρθρα από το kafeneio-megalopolis.gr).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια και η απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία καθόριζε πώς θα διατίθονταν τα χρήματα.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στην απόφαση:

Την παράδοση του ποσού των οκτακοσίων σαράντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα επτά ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (846.447,32€) στο Ν.Π.Ι.Δ. – Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Δεκάζειο Γηροκομείο Τριπόλεως – Άγιος Νικόλαος», που εδρεύει στην Τρίπολη, προκειμένου να αποπερατωθεί και εξοπλιστεί πλήρως η νέα πτέρυγα του ανωτέρω Ιδρύματος, η οποία θα φέρει την ονομασία «Πτέρυγα Σωτηρίας και Θεόδωρου Παλαμήδη» και θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου εκατό επιπλέον ηλικιωμένους, με προτεραιότητα τους καταγόμενους από την Καρύταινα Αρκαδίας και από την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.

Η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου Τρίπολης, πάντως, δηλαδή η ολοκλήρωση του τελευταίου ορόφου, εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2021, με δωρεά της Ελένης Καρκαζή-Πουρνάρα, στη μνήμη του συζύγου της, Γεωργίου Καρκαζή, ο οποίος καταγόταν από την Τρίπολη. Δραστήριος επιχειρηματίας, που δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του από τις Ρίζες Τεγέας, ήθελε να τιμήσει τον τόπο του και αυτή την επιθυμία του εκτέλεσε μετά θάνατον η γυναίκα του.

Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Τα περίπου 900.000 ευρώ που τελικά παραδόθηκαν στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης, και δεν χρησιμοποιήθηκαν για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας, πώς και πότε θα αξιοποιηθούν; Εφόσον χρήματα για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας βρέθηκαν, μέσω της δωρεάς Καρκαζή.

Και με ποιους πόρους θεωρεί ο περιφερειάρχης ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστεί γηροκομείο στη Μεγαλόπολη, εφόσον τα χρήματα του κληροδοτήματος διατέθηκαν αλλού; Διότι, όπως διαπιστώνεται, το Δεκάζειο Γηροκομείο βρήκε πόρους για τη νέα πτέρυγα και δεν χρειαζόταν τα χρήματα του κληροδοτήματος από τη Μεγαλόπολη για να την αποπερατώσει.

Ακόμα, εκ του αποτελέσματος, η πτέρυγα του Δεκάζειου αποπερατώθηκε με δωρεά, επομένως τα χρήματα του κληροδοτήματος δεν θα αξιοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίον δόθηκαν στο Δεκάζειο. Ανάγκη για γηροκομείο στη Μεγαλόπολη όμως υπάρχει, εφόσον ο μακαριστός μητροπολίτης Ιερεμίας και ο περιφερειάρχης λ. Νίκας είχαν συζητήσει τα τελευταία δύο χρόνια να ανεγερθεί γηροκομείο εκεί.

Η ευκαιρία, όμως, έχει χαθεί. Και τα μέλη της προηγούμενης περιφερειακής αρχής που ήταν στο ΔΣ του Δεκάζειου που διεκδικούσε δικαστικά τα χρήματα του κληροδοτήματος δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την έκβαση της υπόθεσης και τελικά το Κληροδότημα Παλαμήδη να αποδοθεί σε ένα ίδρυμα που λαμβάνει δωρεές και τις αξιοποιεί, αλλά στη Μεγαλόπολη δεν υπάρχουν πουθενά άλλα «έτοιμα» χρήματα για να γίνει ένα γηροκομείο.

Ειδήσεις: 

3 Σχόλια

Υπάρχουν τα χρήματα Παλαμήδη? Σάμπως έχουν κάνει φτερά τα περισσότερα.Κάντε μία δημοσιογραφική έρευνα.

Ε. ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΙΚΑΣ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ...

Μην σας παίρνουν τα μυαλά οι ρασοφόροι και το περιβάλλον τους που έχει πιάσει όλα τα πόστα. Κοιτάτε να διαθέσετε τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών σε έργα που έχει ανάγκη η Περιφέρεια. Η Εκκλησία έχει χρήματα και μπορεί να κάνει παπάδες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.