Μεγαλόπολη: Κληροδότημα Παλαμήδη – Δεν το έχουμε ξεχάσει…. Τι απέγιναν τελικά τα χρήματα;

Μεγαλόπολη: Κληροδότημα Παλαμήδη – Δεν το έχουμε ξεχάσει…. Τι απέγιναν τελικά τα χρήματα;

Ιούλιος 12, 2021 - 08:25
0 σχόλια

Το Καφενείο Μεγαλόπολης εδώ και πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα του κληροδοτήματος Παλαμήδη. Για όσους δεν γνωρίζουν , ο Θεόδωρος Παλαμήδης με την διαθήκη του άφηνε 900.000 ευρώ περίπου για την φροντίδα των συμπατριωτών του που κατάγονται από την Καρύταινα.

Έγιναν προσπάθειες να φτιαχτεί ένα γηροκομείο στην Μεγαλόπολη αλλά τελικά τα χρήματα πήγαν στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης.

Διαβάστε μερικά στοιχεία για το θέμα:

Γηροκομείο Μεγαλόπολης: Τα χρήματα από την κληρονομιά Παλαμήδη πάνε στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης με δικαστική απόφαση

Τον ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2018 βγήκε και η τελευταία δικαστική απόφαση από το 4ο πολιτικό τμήμα του Άρειου Πάγου, τα χρήματα από την κληρονομιά του Καρυτινού Θεόδωρου Παλαμήδη δίνονται στο Δεκάζειο Γηροκομείο Τρίπολης και όχι για την κατασκευή του Γηροκομείου Μεγαλόπολης!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης , τα χρήματα χάθηκαν για την Μεγαλόπολη , επειδή δεν παρουσιάστηκαν εξασφαλισμένοι πόροι και αποδείξεις , ότι υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί Γηροκομείο στην Μεγαλόπολη. Οπότε τα δικαστήρια αποφάσισαν να δώσουν τα χρήματα στο Δεκάζειο που έχει ήδη έτοιμες δομές.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια και η απόφαση από την αποκεντρωμένη διοίκηση , η οποία καθόριζε πως θα διατεθούν τα χρήματα.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε στην απόφαση:

Την παράδοση του ποσού των οκτακοσίων σαράντα έξι χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα επτά ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (846.447,32€) στο Ν.Π.Ι.Δ. – Κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Δεκάζειο Γηροκομείο Τριπόλεως – Άγιος Νικόλαος», που εδρεύει στην Τρίπολη, προκειμένου να αποπερατωθεί και εξοπλιστεί πλήρως η νέα πτέρυγα του ανωτέρω Ιδρύματος, η οποία θα φέρει την ονομασία «Πτέρυγα Σωτηρίας και Θεόδωρου Παλαμήδη» και θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου εκατό επιπλέον ηλικιωμένους, με προτεραιότητα τους καταγόμενους από την Καρύταινα Αρκαδίας και από την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Την εποχή εκείνη γράφαμε στο Καφενείο Μεγαλόπολης:

Όπως σας έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η κληρονομιά και η επιθυμία του αείμνηστου Παλαμήδη , αφού έμεινε ανενεργή για πολλά χρόνια, τελικά μέσα από δικαστικές αποφάσεις καταλήγει στην Τρίπολη. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα παντού σε όλες τις αποφάσεις , το Δεκάζειο ίδρυμα παίρνει τα 845.000 ευρώ , θα αποπερατώσει με τα χρήματα αυτά την νέα πτέρυγα του, θα την ονομάσει «Πτέρυγα Σωτηρίας και Θεόδωρου Παλαμήδη» και δεσμεύεται να φιλοξενεί σε αυτή 100 επιπλέον ηλικιωμένους με προτεραιότητα από την περιοχή της Μεγαλόπολης. Ποιος όμως θα μας εγγυηθεί ότι θα συμβεί αυτό; Ποιος θα ελέγχει αν οι ηλικιωμένοι από την Μεγαλόπολη φιλοξενούνται κατά προτεραιότητα, αν το ίδρυμα τους παίρνει χρήματα η όχι; Ποιος θα φροντίσει να χρησιμοποιηθούν τα 845.000 ευρώ για τον σκοπό που αναφέρεται στις αποφάσεις και δεν θα πάνε αλλού; Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν απαντάει στα ερωτήματα μας. Για το συγκεκριμένο θέμα όλοι κρατούν το στόμα τους κλειστό.

Σήμερα Κυριακή 11 Ιουλίου 2021, 3 χρόνια μετά, βγάζουμε το θέμα και πάλι στην δημοσιότητα και απευθύνουμε πάλι τα ίδια ερωτήματα.

Εκκλησία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Τρίπολης, πρέπει να ερευνήσουν το θέμα και πρέπει να δώσουν απαντήσεις.

Τα χρήματα διατέθηκαν για τον σκοπό που αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου;

Δημιουργήθηκε – αποπερατώθηκε – εξοπλίστηκε πλήρως η νέα πτέρυγα με τα χρήματα αυτά και δόθηκε το όνομα του Παλαμήδη;

Υπάρχει λογοδοσία , έγινε έλεγχος και από ποιον; που ακριβώς πήγαν τελικά τα χρήματα από την διαθήκη του Παλαμήδη;

Εμείς σαν Καφενείο Μεγαλόπολης, δεν ξεχνάμε το θέμα, θα συνεχίσουμε να βάζουμε τα ερωτήματα , μέχρι να απαντηθούν.

δείτε επίσης μερικά σχετικά άρθρα μας:

Μητρόπολη Μεγαλόπολης: Ενημέρωση για το κληροδότημα Παλαμήδη, Γηροκομείο και την απόφαση να πάνε τα χρήματα στην Τρίπολη

Κληροδότημα Παλαμήδη: 845.000 ευρώ στο Δεκάζειο και 7.162 στον Δικηγόρο-Εκτελεστή της Διαθήκης

Από το Καφενείο Μεγαλόπολης

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.