Η ΔΕΥΑΤ διπλασίασε την τιμή νερού στο Πάπαρη

Η ΔΕΥΑΤ διπλασίασε την τιμή νερού στο Πάπαρη

Μάιος 19, 2016 - 08:58
0 σχόλια

Πριν από  μερικές ημέρες οι κάτοικοι του χωριού μας πήρανε τους λογαριασμού ύδρευσης που για πρώτη φορά έχει εκδώσει η ΔΕΥΑΤ.

Από την ανάλυση των λογαριασμών αυτών προκύπτει ότι η ΔΕΥΑΤ σε σύγκριση με τους προηγούμενους λογαριασμούς έχει προσθέσει ειδικό τέλος 80% επί της καθαρής αξίας του νερού. Αν λοιπόν υπολογίσουμε την αξία 200 κυβικών νερού για ένα εξάμηνο θα πληρώναμε

                                                ΠΡΙΝ                                 ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΤ
ΑΞΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ                    200 x 0,20 = 40                  200 x 0,20 = 40
ΠΑΓΙΟ                                      10                                       10
Φ.Π.Α  13%                              40 x 0,13  = 5,20                 40 x 0,13  = 5,20
ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ  80 %             0                                          40 x 0,80 = 32
Φ.Π.Α  23%                           

   10 x 0,23 = 2,30                  42 x 0,23 = 9,66
ΣΥΝΟΛΟ                                 57,50                                   96,86             

ΔΙΑΦΟΡΑ  39,36

Η ΔΕΥΑΤ για σωστή ενημέρωση των καταναλωτών πρέπει δίπλα από το ειδικό τέλος 80%  να συμπληρώνει και τον νόμο 1069/1980 ο οποίος αναφέρει ότι επιβάλεται υπέρ των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης πρόσθετο ειδικό τέλος σε ποσοστό 80% επί της αξίας του καταναλισκομένου ύδατος προς τον σκοπό μελέτης, κατασκευής και επέκτασης έργων. Ο ίδιος νόμος στο άρθρο 26 αναφέρει: με απόφαση του Διοικητικού  Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο η ΔΕΥΑΤ μπορεί:

α) να καθορίζει ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης για τους κατοίκους των δήμων και τοπικών διαμερισμάτων που μετέχουν στην επιχείρηση, οι οποίοι εξυπηρετούνται με δικό τους δίκτυο ανεξάρτητο από το ενιαίο δίκτυο της επιχείρησης και
β) να θεσπίζει διαφορετικά τιμολόγια κατά περιοχές ανάλογα με τα εκτελούμενα έργα η με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων της περιοχής.

Δεδομένου ότι το χωριό Πάπαρι έχει δικό του ανεξάρτητο δίκτυο, δικές του πηγές και γεωτρήσεις και προσπαθεί να κατασκευάσει με ιδιωτική  χορηγία  καινούργια δεξαμενή, και επειδή η ΔΕΥΑΤ  δεν του παρέχει την ίδια ποιότητα νερού είναι τουλάχιστον άδικο οι καταναλωτές του να επιβαρύνονται με το ειδικό τέλος 80%.

Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένο η ΔΕΥΑΤ να ακυρώσει όλους τους λογαριασμούς που αφορούν τους καταναλωτές του χωριού μας και να υπολογίζει όπως παλιά την αξία του νερού αφού  με τον τρόπο αυτό υπερκαλύπτεται το κόστος κατανάλωσης και όταν φροντίσει να συνδέσει το δίκτυο του χωριού μας με το ενιαίο δίκτυό της ώστε και οι καταναλωτές στο Πάπαρι να έχουν την ίδια ποιότητα νερού και να μη πληρώνουν ένα σωρό χρήματα σε εμφιαλωμένα νερά τότε να προσθέσει το ειδικό τέλος 80%

Ο κ. ΜΑΝΔΡΩΝΗΣ στον οποίο θέσαμε το θέμα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με  το άρθρο 26 του νόμου 1069/80 η ΔΕΥΑΤ μπορεί να καθορίζει ειδικό τιμολόγιο μόνο επί της αξίας του νερού, αφού όμως  ο νομοθέτης  δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Άποψή μας είναι ότι  το ειδικό τιμολόγιο πού ορίζει το άρθρο 26 αφορά το σύνολο των ποσών που εισπράττει η ΔΕΥΑΤ εκτός από το Φ.Π.Α.
Η ΔΕΥΑΤ  πρέπει να  απαντήσει και  στα παρακάτω ερωτήματα:

α) είναι  σύννομο  να εισπράττει αναδρομικά  το ειδικό τέλος 80%;  και
β) πότε  λήγει η ισχύς του άρθρου του ν1069/80  με το οποίο επιβάλλεται το ειδικό τέλος;

Οι κάτοικοι του χωριού μας ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση στα παραπάνω  αιτήματα και επιφυλάσσονται να ασκήσουν, όταν αυτοί κρίνουν, κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Από το paparaios.weebly.com

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.