Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού μέσα στον χρόνο (pics)

Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού μέσα στον χρόνο (pics)

Μάιος 19, 2016 - 09:07
5 σχόλια

Μετά τη απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Τρίπολη ως  κέντρο της Πελοποννήσου ήταν ιδανική για ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Αρχικά η εκπαίδευση γινόταν στην πλατεία Άρεως.

Η πλατεία είχε πολλά ονόματα, Σεραγίου έπειτα  Βασ. Γεωργίου, συνταγματάρχη Σμολένσκι, Βασ. Κωνσταντίνου και τελικά λόγω της υπάρξεως των στρατιωτικών δυνάμεων, ονομάστηκε Πλατεία Άρεως -από τον θεό του πολέμου τον Άρη. Επίσημα το 11ο Σ. Π. συγκροτήθηκε το 1897. Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από τις γύρω πόλεις (Ναύπλιο και ‘Άργος) που ζητούσαν να γίνει εκεί, αλλά έγιναν μεγάλα συλλαλητήρια στη Τρίπολη και ο διάδοχος Κωνσταντίνος όρισε ως έδρα του Συντάγματος.

Αμέσως ύστερα έστειλε αξιωματούχους για να βρουν μαζί με τον Δήμαρχο τα κτήρια όπου θα στεγαζόταν. Η εγκατάσταση αρχικά έγινε σε πολλά κτήρια της πόλης, η Διοίκηση στο Δημαρχείο, στο Διδασκαλείο ο 5ος και 6ος λόχος, στην Πλατεία Άρεως στο Β΄ Δημοτικό ο 7ος λόχος.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες, το 1905, αγοράστηκε το κτήριο Χατζηχρήστου στη Πλατεία Άρεως, πίσω από το πάρκο που ήταν τα Δημοτικά Σχολεία Αρένων. Η πόλη όμως μεγάλωνε και δεν ήταν δυνατόν να υπάρχει στρατόπεδο μέσα σ΄ αυτή. Ύστερα από πολύ προσπάθεια με ειδικούς από την Αθήνα, ο Δήμος Τριπόλεως βρήκε ένα οικόπεδο στην θέση «Μπόγρενα», στους πρόποδες της Ανάληψης. Το όνομα προέρχεται από την Μπόγρενα, μια γυναίκα που επί Τουρκοκρατίας της είχε χαρίσει την περιοχή ένας Τούρκος Αγάς.

Τον Ιούνιο 1909 έγινε η θεμελίωση των κτηρίων από τον διάδοχο του θρόνου Κωνσταντίνο. Το 11ο Σ. Π. συμμετείχε σε όλους τους Πολεμικούς αγώνες της Ελλάδος, όπως στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο 1897, Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Μικρασιατική εκστρατεία, Ελληνο-ιταλική σύρραξη και στην εισβολή τη Γερμανίας 1940-41.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946, το 11 Σ. Π. γίνεται κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και ονομάζεται  Κέντρον Βασικής Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Τριπόλεως - ΚΒΕΤ. Το 1949 μετονομάζεται σε ΚΕΝ, το 1964 11ο Σ. Π. Σ/χου Διονυσίου Παπαδόγγονα και το 1983 σε Στρατόπεδο Στρατηγού Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Το στρατόπεδο το περικλείει πετρόχτιστος μαντρότοιχος ύψους 2,5 μέτρων. Τα κτήρια του στρατοπέδου είναι τρία, παραλληλόγραμμα και πετρόκτιστα, διώροφα, αντικριστά μεταξύ τους -τα δύο των νεοσυλλέκτων και αυτό του διοικητηρίου ανάμεσα.

Το ύψος του κάθε ορόφου είναι 4 μέτρα. Η πύλη του στρατοπέδου είναι πετρόχτιστη επίσης. Φτιάχτηκαν ξεχωριστά κτήρια μαγειρεία, στέγαστρο σίτισης των στρατιωτών, αθλητικοί χώροι, υπόστεγα οχημάτων, νέος στίβος μάχης, αποθήκη πυρομαχικών και χώρος εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Τα δυο πεδία βολής βρίσκονται πίσω από το άλσος του Αγίου Γεωργίου δίπλα στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Το 11ο Σ. Π. συμμετείχε και σε κοινωνικό έργο, όπως κατάσταση εκτάκτων αναγκών (κατάσβεση πυρκαγιών Συλίμνας 1967, Μερκοβούνι 1969, Δημητσάνα 1970, Νεοχώρι 1971 κ.ά.), φύλαξη εκλογικών κέντρων, σε έργα υποδομής (κατασκευή γέφυρας Αγ. Νικολάου), φιλανθρωπικές ενέργειες διανομή γευμάτων σε άπορες οικογένειες κ.ά.

Με τις σύγχρονες απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη νέα δομή τους και τους καινούργιους σχεδιασμούς, το μέλλον του Συντάγματος στην Τρίπολη δεν φαίνεται λαμπρό... Υπάρχει φόβος ότι θα τερματίσει το βίο του, ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Μακάρι να διαψευστώ –η απώλειά του θα είναι πλήγμα για την πόλη.

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του αείμνηστου Αλκισθένη Θεοφανόπουλου, του Αντωνίου Πετρόπουλου, από δικό μου αρχείο. Φωτογραφίες και πληροφορίες από το βιβλίο «Η Ιστορία του 11ΟΥ Συντάγματος Πεζικού« –όπως επίσης και κάποιες φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Στρατηγού Κουδούνα Μ. Οι πληροφορίες επίσης είναι και από το βιβλίο «IV Μεραρχία Πεζικού Ιστορική Διαδρομή από ιδρύσεως μέχρι σήμερα», Επιμέλεια κειμένων Τχης ( ΠΖ ) Δρακόπουλος Θεόδωρος.

ΧΡΗΣΤΟΣ Η. ΜΗΤΣΙΑΣ

Για να επικοινωνήσετε με τον κ. Μήτσια στείλτε του email στο xristoshmitsias@hotmail.com


5 Σχόλια

Πολύ ωραίο το άρθρο. Ήμουν και φαντάρος στο 11ο . Μάλιστα είμαστε τυχεροί που έχουμε δυο στρατόπεδα εν ενεργεία. πρέπει οι τοπικοί κυβερνόντες να τα κρατήσουν με νύχια και με δόντια γιατί άμα κλείσουν μπορεί να έχουν άλλη χρήση και δεν θα μας αρέσει. Όσον αφορά το δίδυμο Γαλανιάδη - Μήτσια είναι τυχερό το Arcadia Portal που το έχει. Γράφουν πολύ ωραία άρθρα και έχουν ανεβάσει το site. Ελπίζω οι απολαβές τους να είναι αναλόγως με τα επιτυχημένα κείμενα τους.

Μήνυμα 2 - Ελπίζω οι απολαβές τους να είναι αναλόγως με τα επιτυχημένα κείμενα τους. Αλλά μάλλον όπως ακούγεται σε άλλα μπλοκ ότι είναι μηδαμινές έως και καθόλου. Ίσως υπάρχει προσέγγιση από άλλα site ή έντυπα μέσα όπως λέγεται. Ελπίζω το Arcadia Portal να μεριμνήσει αυτό γιατί είναι το καλύτερο και δυνατότερο στην Αρκαδία. Συγγνώμη για την σύσταση αλλά είμαι αναγνώστης από την αρχή σας και θέλω να είστε πρώτοι. Με εκτίμηση Γεώργιος Χαραλαμπόπουλος. Αθύνα

Κύριε Χαραλαμπόπουλε σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για την ιστοσελίδα μας . Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ο κύριος Μήτσιας και η κυρία Γαλανιάδη δεν εργάζονται στο Arcadia Portal , αρθρογραφούν ελεύθερα όπως και άλλα πρόσωπα . Με εκτίμηση **Arcadiaportal.gr**

Ημουν κι εγώ εκεί .Αργά λόγω σπουδών 78Β.Οι αναμνήσεις....πολλές.Ευχαριστώ με την σειρά μου το arcadia portal γιά το αφιέρωμα. Αν...δεν έχουμε μέλον ας...χαρούμε το παρελθόν. Φίλε Γιώργη ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να πω και εγώ με την σειρά μου γιά το arcadia portal. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας, ενημέρωσης,που παρακολουθώ και εγώ χρόνια. Τι του βρίσκω ; Είναι σοβαρό ρε φίλε ! Δεν ασχολείται με κουτσομπολίστικα θέματα, αλλά με την πραγματική έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση ! Θερμά συγχαρητήρια στα στελέχη του arcadia portal. Μπράβο παιδιά !

Το άρθρο πράγματι είναι πάρα πολύ καλό.Για τους νεότερους όμως θα πρέπει να πούμε ότι εκεί μέσα υπέφεραν φαντάροι από τα καψόνια τα βάραβαρα καψόνια κάποιων αγράματων που έβγαζαν το άχτι τους πάνω στους φαντάρους πιστεύοντας ότι προσέφεραν υπηρασίες στην πατρίδα.Ντροπή τους.Μερικοί κυκλοφορούν χωρίς ντροπή.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.