ΥΠΕΣ: Τι ισχύει για ορισμό και συγκρότηση οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ δήμων

ΥΠΕΣ: Τι ισχύει για ορισμό και συγκρότηση οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ δήμων

Ιανουάριος 16, 2024 - 17:45
0 σχόλια

Με εγκύκλιό του, το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τις δήμους της χώρας να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων και των συνδέσμων στους οποίους συμμετέχουν.

Ειδικότερα το ΥΠΕΣ, σημειώνει ότι με την παρούσα εγκύκλιο, θέτουμε υπόψη των νέων αυτοδιοικητικών αρχών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τη λειτουργία των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. καθώς και τη συγκρότηση των οργάνων διοίκησης αυτών.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση των δημοτικών ΝΠΔΔ, των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών των δήμων  κοινωφελείς επιχειρήσεις, επανέρχονται σε ισχύ οι αντίστοιχες για κάθε νομικό πρόσωπο Ο.Τ.Α. πρότερες οργανικές διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίες προβλέπουν αναλογική συμμετοχή εκπροσώπων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας των δημοτικών συμβουλίων στη διοίκησή τους.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα όργανα διοίκησης του δημοτικού νομικού προσώπου είναι το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του, ενώ δεν αποκλείεται και η δυνατότητα λειτουργίας εκτελεστικής επιτροπής.

Όσο αφορά στον ορισμό και θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κατά το έτος έναρξης της δημοτικής περιόδου και

κατόπιν της εκλογής του προεδρείου του, το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει απόφαση για τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου και των

αναπληρωτών τους, καθώς, επίσης, και για τη διάρκεια της θητείας του.

Η θητεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου λήγει, σε κάθε περίπτωση, με την εγκατάσταση των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου (παρ. 1 άρθρου 240 Κ.Δ.Κ.).

Κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 240 παρ. 1 Κ.Δ.Κ., το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου αποτελείται από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) μέλη, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από το δημοτικό συμβούλιο.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου μπορούν να είναι ο δήμαρχος, αιρετοί εκπρόσωποι του δήμου, εκπρόσωπος των εργαζομένων του νομικού προσώπου και δημότες ή κάτοικοι.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.