Χαράτσι και Νομιμότητα

Χαράτσι και Νομιμότητα

Νοέμβριος 24, 2012 - 14:21
1 σχόλια

Πριν λίγο καιρό βουλευτής της ΝΔ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πληρώνει το λεγόμενο «χαράτσι», που και ουσιαστικά μπορεί να είναι χαράτσι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αν και γινόταν αντιληπτό ότι κάτι θα ήξερε, δεν ήθελα να το πιστέψω ότι μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν παρακολούθησα αν υπήρξε απάντηση, αλλά πριν λίγες μέρες άλλος βουλευτής της ΝΔ σε τηλεοπτική εκπομπή είπε ορθά – κοφτά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πληρώνει το χαράτσι.

Η παρούσα στην ίδια εκπομπή βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά το αποδέχτηκε και αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι μια «πολιτική θέση»!!!!!.
΄Εκανα μια μικρή έρευνα στον περίγυρο και διαπίστωσα ότι πράγματι είναι αρκετοί που δεν πληρώνουν το χαράτσι, με την ίδια λογική της «πολιτικής θέσης», αν και έχουν να το πληρώσουν, άλλοι επίσης που δεν το πληρώνουν με την αιτιολογία «μα δεν πληρώνεται ούτε από βουλευτές και άλλους πολλούς – λόγω της «πολιτικής τους θέσης» - γιατί να το πληρώσω εγώ;» και άλλοι που δεν έχουν να το πληρώσουν (εξαιρώ την τελευταία περίπτωση στο παρόν).
Εγώ, μέλη της οικογενείας μου, άλλοι γνωστοί μου πληρώνουμε το χαράτσι. Οι περισσότεροι κάτοικοι αυτής της χώρας το πληρώνουν, όπως εξάγεται από τα στοιχεία. Τα όποια ποσά συγκεντρώνονται από το χαράτσι, υποθέτω ότι δαπανώνται για μισθούς, συντάξεις, δαπάνες νοσοκομείων, σχολείων κ.λ.π., ή όπου αλλού τέλος πάντων κρίνει ο υπουργός οικονομικών, για τις ανάγκες της χώρας.
Δεν θα ασχοληθώ καθόλου για το αν πρόκειται για φόρο σωστό, αντικειμενικό κλπ. Και παρακαλώ ας μην χρησιμοποιηθεί «το ποιόν του φόρου» ως επιχείρημα. Αναφέρομαι μόνο και μόνο στα περί της ισότητας των Ελλήνων Πολιτών. ΄Αρθρο 4 του Συντάγματος: «παρ. 1. Οι ΄Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. Παρ. 2. Οι ΄Ελληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Παρ. 5. Οι ΄Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Ενώ λοιπόν οι ΄Ελληνες, όπως και κάθε άλλος λαός σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, έχουν ίσες υποχρεώσεις, με την μη πληρωμή του χαρατσιού λόγω «πολιτικής θέσης», δημιουργούνται δύο κατηγορίες Ελλήνων. Εκείνοι που πληρώνουν σαν βλάκες ή σαν συνειδητοί πολίτες (διαλέξτε ό,τι θέλετε) και εκείνοι που δεν πληρώνουν, λόγω πολιτικής θέσης. Ωστόσο στις παροχές που δίνει το κράτος από τα έσοδα του χαρατσιού, συμμετέχουν και τις απολαμβάνουν και εκείνοι που δεν πληρώνουν λόγω πολιτικής θέσης!!!!.
Δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις, αν ο ισχυρισμός περί πολιτικής θέσης είναι ειλικρινής ή προσχηματικός (για να τα τσεπώνουν). Θέλω μόνο να σταθώ στο ότι αυτή η πολιτική θέση δημιουργεί - όπως παραπάνω αποδείχθηκε -  δύο κατηγορίες Ελλήνων. Αυτή, συγχωρέστε με, δεν μπορεί να είναι πολιτική θέση. Είναι για κλάματα, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλά, ακόμα, νομίζω ότι θίγει την αξιοπρέπεια και τον καλώς εννοούμενο εγωϊσμό εκείνων που δεν πληρώνουν λόγω της πολιτικής θέσης. Ανέχονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολείο, οι γονείς τους σε νοσοκομείο κλπ, με χρήματα που πληρώνουν μόνο οι άλλοι και όχι αυτοί; Λίγο τσίπα δεν υπάρχει; Και εν τέλει τι προτείνεται απ΄ αυτήν την πολιτική θέση; Να μην πληρώνει κανείς άραγε; Μα έστω και ένας να πληρώνει (που πληρώνουν, όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι), μιλάμε για κατάφωρη, απολύτως συνειδητή, παράβαση κάθε έννοιας ισότητας.
Τελικώς: Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να βρει άμεσα τρόπο να αποκατασταθεί αυτή  η αδικία, σε βάρος των κορόιδων.
΄Αντε και στην υγειά των κορόιδων!!.

Νίκος Δελφάκης, δικηγόρος – δημοτικός σύμβουλος Τρίπολης

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Κύριε Δελφάκη, η εφαρμογή των νόμων a la cart σε αυτή την χώρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, προβλήματά της. Η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια στην σχεδόν καθολική παραβατικότητα των πολιτών και έχουμε σαν αποτέλεσμα μια κοινωνία επιπέδου Οθωμανικής επαρχίας. Δείτε την εικόνα της πόλης μας. Τι γίνεται με την στάθμευση, την ηχορύπανση, την φοροδιαφυγή, τα σκουπίδια κοκ. Τραγική η πολιτεία, τραγικοί και οι πολίτες. Στο παράδειγμα που φέρατε η λύση είναι απλή. Επιβολή προστίμων και είσπραξή τους. Αυτό που βλέπουμε συνήθως είναι να μην γίνεται τίποτα από τα δύο. Μερικές φορές πέφτουν κάποια πρόστιμα αλλά σχεδόν ποτέ δεν επιβάλλεται η είσπραξη τους. Έτσι έχουμε ένα μπάχαλο. Κάποια κορόιδα πληρώνουν και κάποιοι "οθωμανοί" δεν πληρώνουν. Ως πότε θα τους ανεχόμαστε άραγε;