Βυθισμένη στο χάος για τέταρτη μέρα η Γαλλία - Τεθωρακισμένα και απαγορεύσεις στα social media από τον Μακρόν

Βυθισμένη στο χάος για τέταρτη μέρα η Γαλλία - Τεθωρακισμένα και απαγορεύσεις στα social media από τον Μακρόν

Ιούλιος 01, 2023 - 11:30
0 σχόλια

Πριν από τέσσερις μέρες ένας 17χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικού στη Ναντέρ, σχεδόν εξ επαφής, κατά τη διάρκεια ελέγχου της Τροχαίας. Η εισαγγελία απεφάνθη ότι δεν συνέτρεχε λόγος να γίνει χρήση όπλου από τον αστυνομικό, κατά τη διάρκεια του αστυνομικού ελέγχου και ο αστυνομικός κατηγορείται για φόνο εκ προθέσεως. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την εξέγερση των Γάλλων, οι οποίοι χθες για τέταρτη νύχτα βγήκαν στους δρόμους στη Μασσαλία και στη Λυών. Κτίρια πυρπολήθηκαν, καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες ενώ ένας διαδηλωτής που έπεσε από ταράτσα κτιρίου κατέληξε.

Σε Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών με αστυνομικούς.

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής Γάλλος ποδοσφαιριστής Κιλιάν Μπαπέ, εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα. Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση στη χώρα του μετά την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» τον Δεκέμβριο του 2018, απάντησε κατεβάζοντας 45.000 αστυνομικούς στους δρόμους  και τεθωρακισμένα οχήματα.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι οποίες μεταδόθηκαν από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα λάβει «πρόσθετα μέτρα» για την καταστολή των ταραχών και απηύθυνε έκκληση «σε όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα».

Επιπλέον, ζήτησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα από το TikTok και το Snapchat να αφαιρούν αναρτήσεις με εμπρηστικό περιεχόμενο και να εντοπίζουν χρήστες που συνδέονται με βίαια επεισόδια. Αναφερόμενος στο φαινόμενο του μιμητισμού πράξεων βίας που προβάλλονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστήριξε ότι «μερικές φορές ορισμένοι από αυτούς τους νέους ξαναζούν στους δρόμους τα video games που τους έχουν ασκήσει τοξική επίδραση».

Εν τω μεταξύ, viral έχει γίνει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει τον Εμανουέλ Μακρόν σε συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι την περασμένη Τετάρτη, τη δεύτερη δηλαδή βραδιά των βίαιων και εκτεταμένων επεισοδίων. «Η Γαλλία καίγεται και ο Μακρόν χορεύει», ήταν τα σχόλια των χρηστών κάτω από τις φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου και της συζύγου του με τον Βρετανό τραγουδιστή και τον σύντροφό του. 

Φωτογραφία: print screen από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

 

 

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.