Υπογράφτηκε μεγάλο έργο ανάπτυξης για την Αρκαδία

Υπογράφτηκε μεγάλο έργο ανάπτυξης για την Αρκαδία

Σεπτέμβριος 12, 2011 - 10:48
7 σχόλια

Υπογράφτηκε στις 5/8/2011 και με αριθμό πρωτοκόλλου 34833/ΔΕ/6047/2-8-2012, από τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η απόφαση για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η υλοποίηση του υποέργου «Καθαρισμός Αποστραγγιστικών Τάφρων - Καναλιών», ύψους 3,075,000,00 ευρώ, το οποίο εντάσσεται στα έργα που υλοποιούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τέως Δήμο Λεβιδίου του Νομού Αρκαδίας, «Αρδευτικά Δίκτυα Έλους Κανδήλας»,

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και μετά από πολλές προσπάθειες, ένα ακόμη έργο ανάπτυξης για την περιοχή της Αρκαδίας υλοποιείται, το οποίο θα στηρίξει την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού, θα ευοδωθεί μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν περίπου είκοσι χρόνια.
Το έργο «Καθαρισμός Αποστραγγιστικών Τάφρων - Καναλιών», χρηματοδοτείται ύστερα από μια νέα, βελτιωμένη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ, εξοικονομώντας 1.700,00 €.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιοποιηθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου για τον «Καθαρισμό των Αποστραγγιστικών Ταφρών του Αναδασμού Κανδήλας Ν. Αρκαδίας» από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο βουλετής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναλύει την υλοποίηση του έργου 

 

Στον τέως Δήμο Λεβιδίου του Νομού Αρκαδίας, εκτελείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το έργο «Αρδευτικά Δίκτυα Έλους Κανδήλας», που αφορά στον αναδασμό, άρδευση με υπόγειο σωληνωτό δίκτυο και αποστράγγιση 19.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, επτά τοπικών διαμερισμάτων, με μια σειρά υποέργων.

Μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010, για το συγκεκριμένο έργο είχαν ήδη απορροφηθεί περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους, είχε καταστεί όμως ανενεργές, μιας και υπολειπόταν η ολοκλήρωση δύο βασικών υποέργων που θα του επέτρεπαν να αποδοθεί ολοκληρωμένο στους πολίτες.

Τα δύο υποέργα που υπολείπονταν ήταν: α) ο Καθαρισμός των  αποστραγγιστικών τάφρων – καναλιών, για το οποίο υπήρχε ολοκληρωμένη μελέτη στη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών της κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.Α.Α.Τ. ύψους 4.700.00,00 ευρώ την οποία είχε συντάξει ο Δήμος Λεβιδίου και β) οι Εργασίες Λειτουργικής Διαμόρφωσης κτημάτων των Τελικών Δικαιούχων , προϋπολογισμού 680.000 ευρώ, για το οποίο η ΤΥΔΚ Αρκαδίας είχε συντάξει σχετική μελέτη και την είχε στείλει στη Διεύθυνση Σχεδιασμού Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Τον Μάρτιο του 2010, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Λεβιδίου παρουσία των αρμόδιων φορέων (Δήμαρχο Λεβιδίου, Πρόεδρο και μέλη ΤΟΕΒ, Γραμματέα Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ), όπου και ενημερώθηκα για την εξέλιξη του έργου. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν αφενός τα δυο έργα που υπολείπονταν και αφετέρου το θέμα της υπογραφής της «Μελέτης για την Ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων Έλους Κανδήλας».

Στις 26 Μαρτίου 2010 απέστειλα επιστολή στην τότε Υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή με την οποία την ενημέρωνα για το έργο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 08 Απριλίου 2010 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσία της Υπουργού, του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΠΑΤ, κ. Ευάγγελου Δίβαρη και του κ. Αλέξανδρου Αναστόπουλου, Διευθυντή Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠΑΑΤ, αποφασίστηκαν τα εξής:

Α) Όσον αφορά στο έργο «Καθαρισμός Αποστραγγιστικών Τάφρων - Καναλιών», ο κ. Α. Αναστόπουλος δεσμεύτηκε ότι, με δική του εισήγηση, η διεύθυνσή του θα καταρτίσει νέα μελέτη, εντός 70 ημερών, αξιόπιστη και οικονομική, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Β) Σχετικά με το δεύτερο έργο, τις «Εργασίες Λειτουργικής Διαμόρφωσης κτημάτων των Τελικών Δικαιούχων», η Υπουργός δεσμεύτηκε ότι κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα προτείνει στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, την έγγραφή του έργου, για να εξασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο η χρηματοδότησή του.

Γ) Όσον αφορά στη Μελέτη Ανανέωσης Περιβαλλοντικών Όρων Έλους Κανδήλας, όπως ενημερώθηκα από τον κ. Επαμεινώνδα Τολέρη, Διευθυντή της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, το έγγραφο διαβιβάστηκε στην αρμόδια υπηρεσία τη Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010.

Στις 19 Απριλίου απέστειλα ενημερωτική επιστολή προς την Υπουργό και τα μέλη του ΤΟΕΒ.

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Αρκαδίας, στην Τρίπολη (10.06.2010), παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, όπου έθεσα το θέμα, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τηρώντας τη δέσμευση που είχε δώσει στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, ανακοίνωσε επίσημα τη χρηματοδότηση της μελέτης, η οποία θα ήταν έτοιμη έως το τέλος Ιουλίου, καθώς και τη χρηματοδότηση του έργου «Εργασίες Λειτουργικής Διαμόρφωσης κτημάτων των Τελικών Δικαιούχων», προϋπολογισμού 680.000 ευρώ.

Στις 19-7-2010 εκδόθηκε η απόφαση για την έγκριση Υπηρεσιακής μελέτης για τον «Καθαρισμό των Αποστραγγιστικών Ταφρών του Αναδασμού Κανδήλας Ν. Αρκαδίας» από το ΥΠΑΑΤ προϋπολογισμού 3.075.000 €, η οποία ολοκληρώθηκε εντός 75 ημερών.

Στις 27-9-2010 με επιστολή μου ενημέρωσα το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκανδαλίδη για την πορεία των έργων και την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσής τους.

Στις 13-01-2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκ νέου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ κ. Χαράλαμπο Σταμάτη.

Στις 20-4-2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου ο κ. Δίβαρης παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σκανδαλίδη ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα έχουν βγει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου για τον «Καθαρισμό των Αποστραγγιστικών Ταφρών του Αναδασμού Κανδήλας Ν. Αρκαδίας».

Σε ό,τι αφορά το έργο «Εργασίες Λειτουργικής Διαμόρφωσης κτημάτων των Τελικών Δικαιούχων», προϋπολογισμού 680.000 ευρώ, το ΥΠΑΑΤ με το υπ. αριθμ. πρωτ. 8461/15-10-2010 έγγραφο του ενημέρωνε τον (τέως) Δήμο Λεβιδίου για τις ελλείψεις της μελέτης την οποία είχε εκπονήσει η ΤΥΔΚ Αρκαδίας και για το πώς θα πρέπει να τροποποιηθεί η μελέτη ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί το έργο. Το έγγραφο αυτό και οι παρατηρήσεις τους ΥΠΑΑΤ έχουν γνωστοποιηθεί στον (τέως) Δήμο Λεβιδίου, το Νέο Δήμο Τρίπολης  και στα Μέλη του ΤΟΕΒ, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί ότι θα την διορθώσουν και θα την ολοκληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση περιβαλλοντικών όρων του Έργου «Αρδευτικό δίκτυο στο πεδινό τμήμα του πρώην έλους Κανδήλας», η σχετική ΚΥΑ υπογράφτηκε από τους δύο συναρμόδιος Υπουργούς (Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης), έστω και καθυστερημένα, στις 16-3-2011. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τον Ο.Κωνσταντινόπουλο


7 Σχόλια

Εάν κάποιος καθίσει και κάνει έναν απλό υπολογισμό για το πόσο έχει κοστίσει αυτό το έργο θα αντιληφθεί ότι δεν πρόκειτε να γίνει ποτέ απόσβεση των ποσών που έχουν καταναλωθεί από το 1980 (αν θυμάμαι καλα) που ξεκίνησε ο αναδασμός και η αποστράγγιση. Ας ασχοληθεί κάποιος δημοσιογράφος με αυτή την έρευνα.... Οσον αφορά τη φύση του έργου ... ετοιμαστείτε να δείτε σε μερικά χρόνια τη Σαχάρα της Αρκαδίας .... Διότι αν διαρκώς πετάμε τα νερά της βροχής στη θάλασσα και αντλούμε διαρκώς απο το υπέδαφος για το πότισμα, καποτε θα εξαντλήσουμε τις υπόγειες φυσικές δεξαμενές. Βεβαια η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη όπως δεν είναι και τα μυαλά αυτών που αποφασίζουν. Νομίζω πως στην περιοχή της Κανδήλας δημιουργούνται οι συνθήκες για μια νέα Κάρλα.....

Πολύ σωστός ο ανώνυμος. Έχω πολύ καλή γνώση της περιοχής και των ατόμων που διαχειρίζονται τα ύδατα της περιοχής. Το έργο είναι απαράδεκτο. Ξεκίνησε τότε.. την εποχή της ελονοσίας... Είναι απίστευτη η σπατάλη του νερού στην περοχή. Είναι μια τρέλλα. Αποξήραναν τη Στυμφαλία, αποξήραναν τη λίμνη Κανδήλας και διέλυσαν όλο το οικοσύστημα.Έχει αποδειχτεί η άμεση σύνδεση των δυο λεκανών απορροής..... Τα έλατα του Μαινάλου ξεραίνονται εξαιτίας της έλειψης υγρασίας....... Οι πηγές στερεύουν.Όχι μόνο στην Αρκαδία αλλά και στην Αργολίδα γιατί αυτοί που ασχολούνται θα έπρεπε να ξέρουν ότι έχει αποδειχτεί ότι μεγάλες ποσότητες νερού κατευθύνονται στην Αργολίδα....... Αλλά τι τους νοιάζει αφού κάποιοι της ΤΟΕΒ έχουν κάποιες εκατοντάδες στρέμματα γης με ηλιοτρόπια και άλλες αηδίες. Ενω τα παραγματικά παραγωγικά κομμάτια με οπορωφόρα δέντρα μένουν χωρίς νερό....... Για κάποια χρόνια είχαν μπαζώσει ακόμα και το κανάλι που οδηγεί το νερό στις φυσικές καταβόθρες. Αυτές εμπλουτίζουν όλο το υπόγειο υδατικό δυναμικο.......... Αλλά τι τους νοιάζει......αυτοί κονομάνε....... Αυτοί με τα εκατοντάδες στρέμματα λέω. Κάποτε έβαλαν μπρός και τις νέες τεράστιες γεωτρήσεις για να γεμίσουν κάτι τεράστιες νέες δεξαμενές ,και μέσα σε μισή ώρα άδειασαν κυριολεκτικά τη γη από νερό. Αλλά τι τους νοιάζει ........αυτοί κονομάνε....... Έργο χιλιάδων ετών της φύσης αυτοί το διαλύουν με συνοπτικές διαδικασίες.... Μας πουλάν και εκδούλευση κιόλας...... Κε Κωνσταντινόπουλε κάποιος βοηθός σας αν τον έχετε ακόμα γνωρίζει έστω και λίγο την κατάσταση. Τώρα αν εσείς ενημερωθήκατε από τη ΤΟΕΒ τότε είστε κακώς πληροφορημένος. Υπάρχουν συμφέροντα προσωπικά. Δεν υπηρετούν το κοινό συμφέρον αυτοί οι άνθρωποι. Στή διάθεσή σας αν θέλετε να μάθετε τι γίνεται σε σχέση με τα νερά της περιοχής.

Βαρύγδουπος τίτλος για μια ανοησία που αποφασίστηκε πρίν από 60 χρόνια. Η απόλυτη ηλιθιότητα. Ξοδεύτηκαν δισεκατομύρια για να επωφεληθούν ελάχιστοι άνθρωποι. Κάποιοι κονόμησαν αλλά οι πολλοί έχασαν. Με ηλιοτρόπια κε Κωσταντινόπουλε δεν υπάρχει ανάπτυξη.Είναι ευτελούς αξίας αν δε το γνωρίζετε....... Τα νερά του έλους Κανδήλας δεν περιορίζονται μόνο σε αυτό τον κάμπο κε Κωνσταντινόπουλε. Διαχέονται υπογείως σε τεράστιες αποστάσεις. Το νέο αυτό έργο που διαλαλείτε δε θα προσθέσει ούτε ένα πόντο καλλιεργήσιμης γης στην περοχή. Μάθετε τι συμβαίνει γιατί σε λίγα χρόνια η λίμνη του Λάδωνα που τόσο σας ενδιαφέρει θα είναι πίστα μοτοκρός και βάλτος με κουνούπια τα καλοκαίρια..... Αυτή τη στιγμή που μιλάμε μόνο αν ξαναδημιουργηθεί μια λίμνη έκτασης 2-3 χιλιάδων στρεμμάτων μπορεί να καλυτερέψει η κατάσταση. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αποθηκεύουν νερό σε τεράστιες εκτάσεις λόγω της επερχόμενης λειψυδρίας και εσείς μας διαλαλείτε την αποξήρανση της λίμνης ως αναπτυξιακό έργο. Είναι τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός. Σε ποιόν απευθύνεστε; Στα παιδάκια του δημοτικού που δεν έχουν βιβλία;

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΚΑΝΑΛΙ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΑΝΤΑ ΤΟ ΣΠΑΤΑΛΑΝΕ!ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΑΛΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ & ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΝΤΟΥ.ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΣΤΟΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ!!!

Η πρώτη τάφρος που πρέπει να καθαριστεί είναι η τάφρος που οδηγεί τα νερά στις φυσικές καταβόθρες. Πρέπει μάλιστα να βρεθεί οριστική λύση ώστε να παραμένει καθαρή πάντα. Οι δε καταβόθρες Βλαχέρνας επίσης πρέπει να καθαριστούν όπως επί δεκαετίες γινόταν. Υπάρχουν διάδρομοι εδώ και δεκαετίες μέσα στις καταβόθρες για τον καθαρισμό τους. Σήμερα μέχρι και δέντρα έχουν φυτρώσει μέσα στις καταβόθρες. Εκεί πρέπει να κατευθύνεται το νερό, και όχι στην τεχνητή σήραγγα απορροής που στέλνει το νερό απευθείας στη θάλασσα. Αυτές οι καταβόθρες τροφοδοτούν όλους τους υπόγειους ορίζοντες της περιοχής,τις περισσότερες πηγές των γύρω περιοχών,ακόμα και τον Αργολικό κάμπο. Εκείνη η πόρτα μπροστά από τη σήραγγα είναι ακόμα ανοιχτή δεν έκλεισε ποτέ αυτό το καλοκαίρι. Οι ελάχιστες βροχές που έπεσαν αντί να πάνε στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα πετάχτηκαν στη θάλασσα. Αυτό είναι το (έργο) της ΤΟΕΒ που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τα δικά τους και των φίλων τους πιθανότατα,(τυροκομεία) συμφέροντα. Αυτό θα σταματήσει και ας το πάρουν χαμπάρι. Τελειώνει το παιχνίδι αυτό και θα ληφθούν άλλα μέτρα από δω και στο εξής.

<p> Διαγράφηκε σχόλιο του χρήστη Δημαρχεύον.<br /> Δεν έχει σχέση η κα Παπαδοπούλου στο άρθρο αυτό.</p> <p> Admin</p>

Ο κάμπος αυτός για να παράγει τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που κόστισε στον Ελληνικό λαό πρέπει να περάσουν 5 αιώνες. Μετά από 500 χρόνια χρόνια θα κάνει απόσβεση με άλλα λόγια. Άλλωστε άπαντες γνωρίζουν την τεράστια αποτυχία του έργου πλην φυσικά της ΤΟΕΒ και των λοιπών. Η ιστιοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναφέρει ξεκάθαρα ότι πρόκειται περί αποτυχημένου έργου.