Τσιρώνης: Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους (vid)

Τσιρώνης: Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους (vid)

Μάιος 17, 2016 - 15:40
0 σχόλια

… και οι Δήμοι σφυρίζουν αδιάφορα

Τις ανησυχίες τους για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου κκ. Ανδρικόπουλος και Καμπόσος σε ομιλίες τους σε εκδήλωση για την ανακύκλωση στην Τρίπολη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού κ. Τσιρώνη.

Τη συνεδρίαση Δήμων, Περιφέρειας και κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Ανδρικόπουλος ο οποίος, όπως φάνηκε, δεν φαίνεται να αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση καθώς παραδέχτηκε ότι οι δήμαρχοι δεν μπορούν να βρουν λύση με τα απορρίμματα αν τους «απειλούν» καθημερινά. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Καμπόσος μίλησε για τα συμφέροντα τα οποία παίζοντα πίσω από τα απορρίμματα και τα οποία δεν αφήνουν τις διαδικασίες προς επίλυση να εξελιχθούν.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδειξε την πρόθεσή της να μην υποστηρίζει το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και να δώσει τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Στο σημείο μηδέν όσον αφόρα στη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον κίνδυνο να γεμίσουν οι δρόμοι των πόλεων ξανά με απορρίμματα να είναι ορατός.

Και ενώ ο υπουργός βλέπει ότι οι Δήμοι κωλυσιεργούν, και δεν μπορούν να βγάλουν μία απόφαση, ένα συμπέρασμα, αλλά απλώς σφυρίζουν αδιάφορα, ο υπουργός εμμένει σε αυτή την τακτική να μην δίνει κάποια λύση έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες παρά αρκέστηκε και σήμερα στην Τρίπολη να εξηγήσει για ακόμα μία φορά τις αξίες της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και όλων των οραμάτων που έχει για τη χρηστή πράσινη διαχείριση. Πραγματικά, ο υπουργός έχει επαναλάβει τόσες φορές  το γεγονός ότι ο ίδιος κομποστοποιεί το υπόλειμμα των οικιακών του απορριμμάτων που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν ή αν θεωρεί ότι κάθε φορά συμμετέχει σε μια ενημέρωση και όχι σε συνεδριάσεις για την εξεύρεση λύσης.

«Το γιατί έχω τόση μεγάλη αγάπη για τους δημάρχους από ό,τι στις Περιφέρειες είναι ένα ερώτημα που ακούω συχνά», παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης απαντώντας ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ξεκαθαρίζοντας ότι από τη φύση του το στερεό αστικό απόβλητο είναι στην ευθύνη των Δήμων επειδή οι Δήμοι είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες και οι Δήμοι είναι αυτοί που μπορούν να ακολουθήσουν το τετράπτυχο που προωθεί η κυβέρνηση για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Έχει αναρωτηθεί άραγε ο υπουργός αν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας μπορούν να τα καταφέρουν, αν θέλουν πλέον να κάνουν σωστή διαχείριση, αν δεν εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα;

Τα στάδια τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να μετατραπεί το σκουπίδι από πρόβλημα σε ευκαιρία τα οποία στηρίζονται στο τετράπτυχο πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση μόνο ο Δήμος μπορεί να τα υλοποιήσει.

«Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους δήμους να  πετύχουν τους στόχους του τετράπτυχου»

Όταν είχε επισκεφθεί την Τρίπολη παλαιότερα, ο υπουργός είχε μιλήσει με τον Δήμο  συμβουλεύοντάς τον να μην μαζεύει τίποτα από απορρίμματα παρά μόνο τα αποφάγια, τα οποία θα γίνονταν κομπόστ, γλιτώνοντας το κόστος μεταφοράς, αλλά είχε μιλήσει και για τη διαχείριση η οποία θα έφερνε όφελος από τα ανταποδοτικά.

Όσα και αν ειπωθούν, όσες συνεδριάσεις, συναντήσεις, διαβουλεύσεις και αν γίνουν τα πράγματα δεν αλλάζουν, τα απορρίμματα παιδεύουν τους Δήμους και σε λίγο θα απειλούν και τις ζωές των πολιτών, καθώς ενόψει θέρους η δημόσια υγεία θα πασχίζει να γλυτώσει από τα απορρίμματα που θα σαπίζουν στους δρόμους. Τα παιχνίδια πρέπει να τελειώσουν, για το καλό των πολιτών, και θα έπρεπε να έχουν ληφθεί δραστικές λύσεις χθες.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Τσιρώνης: Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους δήμους


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.