Τρίπολη: Παρατήρηση ηλιακής δραστηριότητας

Τρίπολη: Παρατήρηση ηλιακής δραστηριότητας

Αύγουστος 10, 2023 - 18:43
0 σχόλια

Αγαπητοί φίλοι, το κοντινότερο άστρο στη Γη, ο Ήλιος, είναι από μόνος του ένας εξαιρετικός στόχος για τα ειδικά ηλιακά τηλεσκόπια με τα οποία μπορούμε με απόλυτη ασφάλεια να τον παρατηρούμε. Το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου δημιουργείται και εξελίσσεται μέσω πολύπλοκων μηχανισμών που βασίζονται στην περιστροφή των διάπυρων αερίων που τον αποτελούν.

Κάθε 11 περίπου χρόνια, επαναλαμβάνεται ένας κύκλος που ξεκινά με τη γέννηση ενός συμμετρικού μαγνητικού πεδίου το οποίο στη συνέχεια περιελίσσεται σε κάθε περιστροφή του Ήλιου, παρασύρεται από τα δινορεύματα αερίων και γεννά ασταθείς γεωμετρίες που εκδηλώνονται ως εκρηκτικά φαινόμενα (κηλίδες, εκλάμψεις, στεμματικές εκτινάξεις μάζας). Αυτά τα φαινόμενα κλιμακώνονται στο ηλιακό μέγιστο το οποίο για τον υπό εξέλιξη ηλιακό κύκλο, θα συμβεί το 2024-2025.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου στις 11-12.30 το μεσημέρι, ο σύλλογος μας θα μεταφέρει 2 τηλεσκόπια στο χώρο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Τρίπολης, με τα οποία θα παρατηρήσουμε τις ηλιακές κηλίδες και προεξοχές του μητρικού μας άστρου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας για την παρατήρηση.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.