Τατούλης
symvolo

Τρίπολη: Εγκαίνια της έκθεσης πινάκων με θέμα τις Ευζωνικές Στολές

Τρίπολη: Εγκαίνια της έκθεσης πινάκων με θέμα τις Ευζωνικές Στολές

Ιανουάριος 25, 2019 - 12:27
0 σχόλια

Διοργάνωση και εγκαίνια έκθεσης πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική στολή - Η Ιστορική διαδρομή της μέσα από 40 έργα του Ι. Μυλωνά», στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Τρίπολης.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 έως τις 10 Φεβ 2019 και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 7 Φεβ 2019 και ώρα 11:00.

 Η εξέλιξη της στολής του Εύζωνα από το 1821 μέχρι σήμερα και η εναρμόνισή της με την εποχή, τον τόπο και τις πολιτικές συνθήκες αποτυπώνεται στην έκθεση με πίνακες ζωγραφικής του ζωγράφου- ενδυματολόγου Γιάννη Μυλωνά.

Η διοργάνωση της έκθεσης είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς.
Η σειρά των έργων έχει προκύψει μετά από πολυετή έρευνα του ζωγράφου, ο οποίος είναι και ενδυματολόγος και η έκθεση έτσι όπως παρουσιάζεται σήμερα έχει μοναδικότητα, σημείωσε ο επιμελητής της. Οι πίνακες παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά, ώστε να φαίνεται η ιστορική διαδρομή της ενδυμασίας με τους αμέτρητους συμβολισμούς. Η Ευζωνική στολή εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όταν η φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση παρουσιάζεται ο πίνακας με τη στολή που φορούσε ο Κολοκοτρώνης, όταν υπηρετούσε ως ταγματάρχης στα Ιόνια Νησιά, στο σύνταγμα Ελλήνων εθελοντών. Παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων επέρχεται μια πλήρης αλλαγή, η στολή γίνεται χακί, όπως οι στρατιωτικές στολές. Ανάλογα με την αλλαγή του πολιτεύματος, βασιλεία ή δημοκρατία αλλάζει το έμβλημα, το σήμα στο φάριο (το καπέλο, το οποίο σε διαφορετικές περιόδους έφερε εθνόσημο ή βασιλική κορώνα), ή αλλάζει ο οπλισμός.

Σκοπός της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να «ταξιδέψει» η έκθεση σε όλη την Ελλάδα και έχει δημιουργήσει μία ειδική κινητή συλλογή, που θα παρουσιαστεί και σε άλλες ελληνικές πόλεις.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.