Τour κάτω από τον κατακόκκινο βράχο της Τσακωνιάς (pics)

Τour κάτω από τον κατακόκκινο βράχο της Τσακωνιάς (pics)

Ιανουάριος 02, 2019 - 11:41
0 σχόλια

Στη ρίζα ενός κατακόκκινου βράχου βρίσκεται η πρωτεύουσα της Τσακωνιάς.

Ο λόγος για το Λεωνίδιο και για την Νότια Κυνουρία. Με μόλις μία μονοήμερη εκδρομή, μπορείς να ανακαλύψεις αρκετά από τα μυστικά της Νότιας Κυνουρίας, αφού οι κοντινές αποστάσεις σου επιτρέπουν να αλλάζεις διάθεση και εικόνες.

Από την μία μπορείς να περπατήσεις στην αμμουδιά και από την άλλη μπορείς να περιηγηθείς στα στενά σοκάκια του Λεωνιδίου. Έπειτα μπορείς να «σκαρφαλώσεις» στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας, αλλά και να  αναρριχηθείς, αν είσαι λάτρης της αναρρίχησης,  στον φημισμένο βράχο που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες όλο το χρόνο.

Ξεκινώντας πρωί από την Τρίπολη, μπορείς να φτάσεις σε περίπου 1,5 ώρα στην ναυτική πολιτεία της Αρκαδίας, το Λεωνίδιο. Αν και πλησιάζοντας την Νότια Κυνουρία ο δρόμος έχει στροφές, το τοπίο θα σε αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο.

Φτάνοντας στο Λεωνίδιο συναντάς τρεις ανεμόμυλους κάπου στην άκρη, οι οποίοι σε υποδέχονται και σε προϊδεάζουν για αυτό που θα αντικρίσεις στην συνέχεια.

Σταθμεύεις το όχημά σου κοντά στον παραποτάμιο δρόμο, πλησίον της Φάμπρικας Πολιτισμού και από εκεί μπορείς να περιπλανηθείς ανάμεσα στα αρχοντικά της πόλης.

Τυπικά δείγματά της είναι η αγορά στο κέντρο της πόλης με τον κεντρικό της δρόμο, και πολλά όμορφα αρχοντικά διεσπαρμένα στην πόλη, με όμορφες αυλόπορτες, χαρακτηριστικά χρώματα.

Μπορείς να πιεις το καφεδάκι σου και να δοκιμάσεις κάποιο σπιτικό γλυκό μελιτζανάκι.

Όταν πια πεινάσεις, κατευθύνσου στο λιμάνι της Πλάκας, πέντε λεπτά μόλις από την πόλη του Λεωνιδίου. Κάθησε σε ένα ταβερνάκι, δοκίμασε ιμάμ και μουσακά με μελιτζάνα Λεωνιδίου, και έπειτα απόλαυσε μια βόλτα στην παραλία.  Τα παγωμένα νερά έρχονται από της πηγές της Ι.Μ Αγίου Νικολάου Σίντζας  και πέφτουν στη θάλασσα.

Μετά την παραλία, ήρθε η ώρα για το βουνό και για την Ιερά Μονή Παναγιάς Έλωνας.  Από την πρωτεύουσα της Τσακωνιάς και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων εντοπίζουμε τη μονή στο φαράγγι του Δαφνώνα. Τη διαδρομή ορίζει με γραφικό τρόπο το ποτάμι Δαφνιάς, ο αρχαίος Σεληνούντας, που δημιουργεί απότομες και άγριες χαράδρες.

Ο επισκέπτης φθάνει στην τοξωτή είσοδο και ανεβαίνει τα πλατιά σκαλοπάτια, περνάει στο μικρό διάδρομο, διαβαίνει από τη δεύτερη πύλη και περπατάει στον 100 μ. διάδρομο. Το συγκρότημα των κελιών είναι τριώροφο. Εδώ, συναντάς, και το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων, και το Ασκητάριο.

Στη Μονή θα δοκιμάσεις παραδοσιακό λουκουμάκι, θα πιεις το καφεδάκι σου και θα αγναντέψεις τη θέα απολαμβάνοντας την ηρεμία του τόπου αυτού.

Ήρθε η ώρα της επιστροφής. Έχοντας λοιπόν γεμίσει τις μπαταρίες με θετική ενέργεια  και όμορφες εικόνες , μαζεύεις τον δρόμο σου.

Η μονοήμερη εκδρομή έφτασε στο τέλος της και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν τα σχέδια για το tour No 2. Πολλές οι ομορφιές της Αρκαδίας για να επιλέξεις μοναχά μία. Αλλά μένοντας στη Νότια Κυνουρία, θα πρότεινα να επισκεφτείτε  τον παραδοσιακό οικισμό του Κοσμά που βρίσκεται χτισμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ.

Έφη Καστραντά


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.