Τοποθέτηση παγίδων στον Πάρνωνα για τους εχθρούς της καστανιάς (pics)

Τοποθέτηση παγίδων στον Πάρνωνα για τους εχθρούς της καστανιάς (pics)

Ιούλιος 31, 2023 - 12:05
0 σχόλια

Σε συνέχεια τοποθέτησης παγίδων στον παρνωνα για την παρακολούθηση των εχθρών της καστανιάς. Το πρόγραμμα εκτελείται από το Γεωπονικο πανεπιστήμιο Αθηνών χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Πελοποννήσου ύστερα από πρόταση του δήμου μας. Τα είδη των εντόμων που είναι σημαντικά και που αποτελουν αντικείμενο του προγράμματος είναι:

1. Τα   καρποφάγα   Λεπιδόπτερα    (Laspeyresia splendana,   Laspeyresia fagiglandana   και
Pammene fasciana, κν. καρπόκαψες)

2. Ο βαλάνινος (Curculio elephas)

3. ​Τo ξυλοφάγo λεπιδόπτερo Cossus cossus και άλλα ξυλοφάγα έντομα (Cerambycidae, Cossidae, Buprestidae).
Μέσω των δράσεων που θα αναλάβει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το δίκτυο παρακολούθησης των πληθυσμών των εντομολογικών εχθρών της καστανιάς, θα παρέχεται η δυνατότητα στους παραγωγούς έγκαιρης ενημέρωσης για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης ανά είδος εντόμου και περιοχή κάτι που μέχρι σήμερα γινόταν περισσότερο εμπειρικα με αποτέλεσμα να είχαμε πολλούς άσκοπους ψεκασμούς. Οι συγκεκριμένες παγίδες θα αποτελέσουν ένα εργαλείο στα χέρια των γεωπόνων. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν εναλλακτικές και φιλικές προς το περιβάλλον μέθοδοι αντιμετώπισης και θα αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων επιστημονικών και θεσμικών διαδικασιών θα οδηγήσουν στην απόκτηση γνώσης για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο που θα συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας της παραγωγής και στην αποφυγή προβλημάτων στην ποιότητα του κάστανου του Πάρνωνα, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών, η οικονομία της υπαίθρου, να προστατευθεί το περιβάλλον, αλλά και να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για την ανάδειξη του κάστανου του Πάρνωνα, ως ένα ξεχωριστό προϊόν που παράγεται, εφαρμόζοντας τους κανόνες της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον καταναλωτή.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή  του Γ.Π.Α και πολυ καλο φιλο Δρ Περδίκη Διονύση για την άψογη συνεργασία μας και σίγουρα θα συνεχίσουμε και έχουμε ετοιμάσει παρόμοιες προτάσεις και για την ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής μας, καθώς την περιφέρεια Πελοπόννησου που αποδέχθηκε και χρηματοδότησε την πρόταση μας και τους προέδρους τον τοπικών κοινοτήτων που αγκάλιασαν και στήριξαν για ακόμη μια χρόνια το πρόγραμμα.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος  επισφραγίζεται η ισχυρή βούληση της δημοτικής αρχής για συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα ώστε  να στηρίξουμε εμπράκτως τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.