Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Τσίπρα και όριο η 8η Μαΐου

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Τσίπρα και όριο η 8η Μαΐου

Απρίλιος 27, 2015 - 12:22
0 σχόλια

Στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και στους δανειστές της, ενώ νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Κυριακής 26 Απριλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα ακριβώς αυτό.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ενώ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, εκφράστηκε η βούληση εκ μέρους και των δύο για συχνή επικοινωνία καθ' όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Ακόμη, στον απόηχο του Eurogroup της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στο Brussels Group, όπως αποφασίστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκη με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Το Brussels Group θα επαναληφθεί διά ζώσης την Τετάρτη, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε μια αποτίμηση των έως σήμερα διαπραγματευτικών ενεργειών και του Eurogroup της Παρασκευής, ενώ παράλληλα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά εναλλακτικές προτάσεις επάνω στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

ΟΡΟΣΗΜΟ Η 8η ΜΑΪΟΥ
Όπως φαίνεται, οι επόμενες δύο εβδομάδες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες. Το αργότερο έως τις 8 Μαΐου θα πρέπει να έχουν βρεθεί τα σημεία σύγκλισης ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές της, καθώς στις 11 Μαΐου στο Eurogroup πρέπει να λάβει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση δόσεων.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στο θέμα του ασφαλιστικού και ειδικά σε ό,τι αφορά στη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Θα αντιπροτείνει, όμως, τη θεσμοθέτηση αυστηρότερων κανόνων για τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ίσως μια προσαρμογή στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, ώστε να είναι πιο αναλογικές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι. Ακόμη, υπάρχει πρόταση μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις να χρησιμοποιούνται για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Παράλληλα, ως προς τα εργασιακά, το άλλο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μεταθέσει τις αποφάσεις για τα εργασιακά -και ειδικά για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού- για μετά τον Ιούνιο. Ωστόσο το ΔΝΤ επιθυμεί να υπάρξει δέσμευση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.