Το θρυλικό αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα (pics)

Το θρυλικό αρχοντικό Αντωνόπουλου στη Δημητσάνα (pics)

Αύγουστος 18, 2015 - 17:04
0 σχόλια

Παλαιότερη κατοικία του Ανανία Λαμπάρδη, μητροπολίτη Μυστρά, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στη λακωνική πόλη, το 1760. Στη συνέχεια περιήλθε στην ιδιοκτησία της οικογένειας του Αθανασίου Αντωνόπουλου, προκρίτου της Δημητσάνας στις παραμονές του ’21. Στη σάλα του σπιτιού θρυλείται ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση οπλαρχηγών (Θ. Κολοκοτρώνης, Κ. Δεληγιάννης) πριν από την έναρξη του Αγώνα.

Το ιστορικό τριώροφο αρχοντικό (1780) της οικογένειας Αντωνόπουλου «έζησε» πολλά μυστικά του Αγώνα. Μάλιστα, σε αυτό στεγάστηκε το Γυμνάσιο έως το 1929. Στο αρχοντικό αυτό ο Παπαφλέσσας συζήτησε πολλά θέματα της Φιλικής Εταιρείας. Το αρχοντικό αυτό έχει αναπαλαιωθεί και γίνονται προσπάθειες δημιουργίας μουσείου.

Η αρχική δόμηση χρονολογείται στον 17ο αιώνα, ενώ αργότερα πραγματοποιήθηκε αναπαλαίωση, στη διάρκεια της οποίας προστέθηκαν και επιπλέον αρχιτεκτονικά μέλη.

Αν και έχουν περάσει χρόνια η πολυτέλεια και η κομψότητά του έχουν μείνει ανέπαφες στον χρόνο, με την μεγάλη σάλα και με το περίτεχνο ταβάνι να μαρτυρούν τις ένδοξες μέρες που έχουν περάσει από τότε του η οικία αυτή πρωταγωνιστούσε στα γεγονότα της Επαναστάσεως.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας πρόσφατα πραγματοποίησε εκδήλωση για την ανάδειξη του αρχοντικού.

Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.