Θέσεις της Δράσης για την οικονομία

Θέσεις της Δράσης για την οικονομία

Απρίλιος 18, 2012 - 12:59

Ως γνωστόν η Δράση είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα με ρηξικέλευθες ιδέες . Η βασική μας θέση είναι ότι θέλουμε να άρουμε τα εμπόδια στο δρόμο όσων θέλουν να τα καταφέρουν στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Συνεπώς είμαστε υπέρ της πλήρους απελευθερώσεως των επαγγελμάτων , αγορών και προϊόντων , της καταργήσεως των νομικών περιορισμών στις εργασιακές σχέσεις , της μειώσεως της ληστρικής φορολογίας που οδηγεί αναπόδραστα στη φοροδιαφυγή.

Θέλουμε ένα κράτος σύμμαχο και όχι εχθρό .  Προκειμένου να μειωθούν η φορολογία και η γραφειοκρατία που θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα επιδιώκουμε τον περιορισμό του κράτους στις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες με κατάργηση κάθε περιττού οργανισμού και ταυτόχρονη απόλυση του προσωπικού. Στόχος είναι η απόλυση 400000 δημοσίων υπαλλήλων εντός τριών ετών . Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό ακούγεται σκληρό , αλλά σκεφθείτε ότι για κάθε δημόσιο υπάλληλο που απολύεται σώζονται οι θέσεις εργασίας δύο έως τριών υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα , διότι οι τελευταίοι έχουν μικρότερες αμοιβές από τους συναδέλφους τους του δημοσίου.  Επομένως με το μέτρο αυτό υπηρετούμε το γενικό συμφέρον. Άλλωστε, η Δράση προτείνει οι απολυθέντες δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν το 70% των τακτικών τους αποδοχών για μία τριετία μετά την απόλυσή τους. Αυτό είναι ένα αρκετά γενναιόδωρο δίχτυ ασφαλείας και η λογική του μέτρου είναι ότι εντός τριών ετών θα έχει ανακάμψει η οικονομία και θα μπορέσουν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα .

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη φορολογία η Δράση προτείνει την απλούστευση του συστήματος με επιβολή ενιαίου συντελεστού 20% για όλα τα εισοδήματα έως τα 100000 ευρώ όποια και αν είναι η προέλευση αυτών. Για εισοδήματα μεταξύ 100000 και 300000 προτείνεται συντελεστής 25% και τέλος τα υψηλότερα εισοδήματα φορολογούνται με συντελεστή 30%.  Τα επιχειρηματικά κέρδη θα φορολογούνται με συντελεστή 20% . Καθώς αυτό το σύστημα είναι απλό και δίκαιο, οδηγεί σε δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και συνεπώς σε αύξηση των φορολογικών εσόδων . Επίσης, στα πλαίσια του σεβασμού της περιουσίας, η Δράση είναι υπέρ της καταργήσεως κάθε φόρου στα ακίνητα είτε πρόκειται για φόρο κατοχής είτε μεταβιβάσεως αυτών . Το μόνο που θα φορολογείται θα είναι η υπεραξία που ενδεχομένως προκύπτει κατά την πώληση ακινήτου και για αυτήν θα ισχύει ό,τι και για τη φορολόγηση εισοδημάτων. Ο μόνος φόρος στην ακίνητη περιουσία θα επιβάλλεται από την τοπική αυτοδιοίκηση και θα είναι ανταποδοτικός. Σημειωτέον ότι αυτό συνεπάγεται τη μη χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος.

Όσον αφορά στις συντάξεις η Δράση επιδιώκει την θέσπιση βασικής συντάξεως 700 ευρώ για όλους τους πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη , η οποία θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του κράτους. Συνεπώς καθίστανται περιττά τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία ,τα οποία σταδιακώς θα παύσουν να υφίστανται και θα απολυθεί το προσωπικό τους . Οι οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν είναι σημαντικές και θα καλύψουν το κόστος της μεταβατικής περιόδου που θα απαιτηθεί, καθώς δεν θα θιγούν όσοι είναι ήδη στη σύνταξη και όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συντάξεως μεγαλύτερο των 700 ευρώ . Η περιουσία των ταμείων θα εκποιηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή των συντάξεων. Υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα λαμβάνει υψηλότερη σύνταξη και με μικρότερη δαπάνη για τον  κρατικό προϋπολογισμό . Όποιος επιζητεί υψηλότερη σύνταξη από τα 700 ευρώ θα ενθαρρύνεται να φροντίσει για αυτό μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται και ένας τρίτος στόχος. Καταργούνται αυτομάτως οι εισφορές του εργοδότου και του εργαζομένου και συνεπώς εξαφανίζεται το μη μισθολογικό κόστος , το οποίο είναι τεράστιο ως ποσοστό του μισθού . Εξυπακούεται η επακόλουθη ανάκτηση ανταγωνιστικότητος για την ελληνική οικονομία . Με άλλα λόγια δεν θα υπάρχει πλέον λόγος για μείωση μισθών και ταυτοχρόνως θα μειωθεί η ανεργία .

Η Δράση πιστεύει στις δυνατότητες των Ελλήνων. Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό σας . Επιλέξτε Δράση, τη δημιουργική αντίδραση.

Αλέξανδρος Γιόκαρης , υποψήφιος με τη Δράση στην Αρκαδία

Ειδήσεις: