Το τέλος της σχέσης

Το τέλος της σχέσης

Ιούνιος 21, 2018 - 12:18
0 σχόλια

Το Ποτάμι πίσω δεν γυρνάει... Αλλά στην πολιτική όλα γίνονται. Η συγκατοίκηση του παλαιού ΠαΣοΚ και του Ποταμιού ήταν πολύ δύσκολη από την αρχή. Όπως ένα ζευγάρι αντιθέτων: το φλερτ είναι συναρπαστικό, οι πρώτοι μήνες είναι παθιασμένοι, και μόλις το πράγμα σοβαρέψει, ουδείς υποχωρεί και ο καθένας παίρνει τον δρόμο του.

Αλλά, μια στιγμή: δεν έγιναν τα πράγματα ακριβώς έτσι.

Η σχέση του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού θύμιζε μάλλον συνοικέσιο και γάμο συμφέροντος παρά μια παθιασμένη σχέση. Γεννήθηκε από την ανάγκη να γεμίσει το κενό της Κεντροαριστεράς, αλλά και από την ανάγκη των δύο κομμάτων να συνυπάρξουν για να υπάρξουν στο δύσκολο πολιτικό τοπίο που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η πολιτική κρίση, τα αριστερά κόμματα που έγιναν φιλελεύθερα. Εξάλλου, ζούμε στη χώρα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τους ΑΝΕΛ, το ΠαΣοΚ με το Ποτάμι δεν θα έβρισκαν κοινά;

Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος αποχώρησε προχθές μετά την ασυμφωνία στο κόμμα για το Σκοπιανό, προαναγγέλλοντας και την αποχώρηση του κόμματος από τη συμπαράταξη την 1η Ιουλίου, έθεσε τα πράγματα ως εξής: «Ο Σταύρος (σ.σ. Θεοδωράκης) νόμιζε ότι θα μπούμε στο ΠαΣοΚ και ότι θα πάρουμε το μαγαζί. Αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί».

Και δεν συνέβη, αφού η Φώφη Γεννηματά νίκησε κατά κράτος όλους τους αντιπάλους της. Η Φώφη Γεννηματά εκπροσωπεί το παλιό ΠαΣοΚ, το κόμμα των «νοικοκυραίων», και επέβαλε αυτή ακριβώς τη γραμμή στη δύσκολη απόφαση για τη στήριξη ή όχι της συμφωνίας για το Σκοπιανό, δυσαρεστώντας τόσο τον Θεοδωράκη όσο και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο η βάση του κόμματος, εκείνοι που πήγαν δύο Κυριακές να την ψηφίσουν και πάλι πρόεδρο, είναι το παλιό ΠαΣοΚ.

Πολλοί είδαν, με την ένωση των δύο αυτών κομμάτων, μια ελπίδα η Κεντροαριστερά να ενδυναμωθεί, να κερδίσει τους δυσαρεστημένους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Ωστόσο, ο Θεοδωράκης πρέπει να παραδεχτεί ότι η βάση του κόμματος αποτελείται από ανθρώπους του ΠαΣοΚ. Αν ερχόταν μια βόλτα από εδώ κατά την παρουσίαση του Κινήματος Αλλαγής στην Αρκαδία, και αν ήξερε πρόσωπα και πράγματα, θα διαπίστωνε ότι οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ στηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής.

Και πού θα πάει το Ποτάμι; Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι, αν και πριν από τις εκλογές πολλά έχουν να δουν τα μάτια μας. Εδώ είδαμε στο «παρά πέντε» την Άντζελα Γκερέκου να πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία.

Με τη Νέα Δημοκρατία; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να ενισχυθεί η μεταρρυθμιστική του πτέρυγα. Αλλά υπάρχει το Μακεδονικό στη μέση.

«Δεν μπήκαμε στο Κίνημα Αλλαγής για να διεκδικήσουμε θέσεις αλλα για να σπρώξουμε παραδοσιακές δυνάμεις σε πιο προοδευτικές θέσεις. Είναι τελικά πολύ δύσκολο. Το Κίνημα Aλλαγής είναι πιο συντηρητικό από αυτό που θα θέλαμε», έγραψε στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Και τώρα το Ποτάμι, μετά την 1η Ιουλίου, πρέπει να αναζητήσει εκ νέου τη θέση του στον κεντρώο χώρο.

Γαλανιάδη Εύα

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.