"Ταφόπλακα" για τις επιχειρήσεις ο αντικαπνιστικός νόμος

"Ταφόπλακα" για τις επιχειρήσεις ο αντικαπνιστικός νόμος

Φεβρουάριος 17, 2011 - 09:53
18 σχόλια

-Ταμπέλες που γράφουν «Η επιλογή είναι Δικαίωμα» έκαναν την εμφάνισή τους στα καταστήματα της Τρίπολης
Της Χριστίνας Τσιορωτά

   Άδειασαν τα καταστήματα στο μεγάλο τους ποσοστό αφού ως αποδεικνύεται οι καπνιστές είναι οι περισσότεροι… η αγαπημένη αν και «κακιά» συνήθεια η οποία έτυχε ολικής απαγόρευσης με νόμο (παρ ότι τσιγάρα πωλούνται ελεύθερα παντού και φυσικά λαμβάνονται φόροι από αυτά), αποδεικνύεται πως δεν κόβεται γι αυτό και οι καπνιστές κάθονται σπίτι τους! Μαζί με αυτούς και οι μη καπνιστές , αφού αν ο συνοδός σου είναι καπνιστής δεν πηγαίνει σε κατάστημα που το κάπνισμα δεν επιτρέπεται και ως εκ τούτου ; μένει σπίτι κ ο μη καπνιστής!

   Τα καταστήματα σε μια ύστατη προσπάθεια να μην βάλουν λουκέτο, αγωνίζονται να διαμορφώσουν χώρους εξωτερικούς οι οποίοι να μπορούν να φιλοξενήσουν καπνιστές, με υποτυπώδη ζέστη, παράλληλα όμως να μην είναι και παράνομοι αφού αυτές οι κατασκευές προϋποθέτουν άδειες και φυσικά χρήματα. Οι καταστηματάρχες αναγκάστηκαν βέβαια να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη αφού η διαμόρφωση εξωτερικού χώρου εν τω μέσω του χειμώνα δεν είναι ανέξοδη κυρίως ένεκα των σομπών που χρησιμοποιούνται. Κάποιοι , ακόμα και στην πόλη της Τρίπολης, εδώ που με 1 βαθμό κελσίου κόσμος πίνει καφέ έξω, κατασκευές έκαναν την εμφάνισή τους με αποτέλεσμα ν ακολουθήσουν καταγγελίες στο δήμο και στις υπηρεσίες προκειμένου να ακολουθηθούν τα νόμιμα και να επιβληθούν πρόστιμα.
Μην έχοντας επιλογή, αφού οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας είναι συνεχείς και τα πρόστιμα τσουχτερά, τα τασάκια έφυγαν από τα τραπέζια των εσωτερικών χώρων και ο κόσμος , οι καπνιστές, βγήκαν έξω…

Η επιλογή είναι δικαίωμα

 Ο νόμος εφαρμόζεται λοιπόν, ας δούμε τι σημαίνει αυτό όμως για την αγορά. Στην ευφυέστατη πινακίδα που πολλοί καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει στα καταστήματά τους μαζί με το no smoking εν ίδει διαμαρτυρίας, αναγράφεται πέραν του ότι Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, το συγκλονιστικό νούμερο των 40.000 θέσεων εργασίας που έχουν χαθεί. Γίνεται λόγος για ερήμωση για λουκέτα για μια αγορά η οποία δεν επιβιώνει ουσιαστικά. Στους τυχερούς της όλης υπόθεσης , οι περιοχές που δεν διαθέτουν δημοτική αστυνομία αφού εκείνη είναι αρμοδία για τους ελέγχους. Σε αυτά ατ μέρη λοιπόν καπνίστε αφειδώς, τι κι αν η ισονομία πηγαίνει περίπατο!
Στην αντίπερα όχθη, οι καταγγελίες. Εκατοντάδες πολίτες καταγγέλλουν τις παραβιάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των νοσοκομείων σαφέστατα και δεν έχουν άδικο . στο 1142 λοιπόν Έως τις 9 Φεβρουαρίου η γραμμή δέχθηκε 15.356 καταγγελίες: από αυτές, οι 13.124 αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι 1.189 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, οι 741 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και οι 302 άλλους χώρους (αεροδρόμια, σταθμούς, κ.λπ.)
 Το 44,9% των καταγγελιών αφορούν στην Αττική και το 19,6% στην κεντρική Μακεδονία.
Από τις 1.189 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, όπου παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, οι 462 έγιναν για δημόσιες υπηρεσίες, οι 219 για νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, οι 201 για εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι 170 για νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, οι 54 για υπουργεία, οι 51 για αστυνομικά τμήματα και οι 32 για δημόσιες τράπεζες.
Από τις 741 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους ιδιωτικού τομέα, οι 584 έγιναν για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε εταιρείες και καταστήματα.
Οι 36 έγιναν για ιδιωτικά σχολεία, οι 28 για τράπεζες, από 25 για ιδιωτικά νοσοκομεία-ιατρεία, και γραφεία της ΔΕΗ, από 14 για ιδιωτικά κανάλια και ξενοδοχεία, 10 για εμπορικά κέντρα και 5 καταγγελίες για περίπτερα.
   Οι 302 καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους αφορούν, 113 κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, 82 μέσα μαζικής μεταφοράς, ΤΑΧΙ, 35 σε αίθουσες δεξιώσεων, 29 σε χώρους αναμονής και 24 στο αεροδρόμιο.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η γραμμή καταγράφει τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου καθώς και τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
   Χρυσή τομή μπορεί να υπάρξει… τα καταστήματα δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν πελατεία αυτές τις δύσκολα οικονομικά ημέρες και το Κράτος δεν μπορεί να βάζει το κεφάλι του στο έδαφος και να αρνείται να δει τις συνέπειες της απαγόρευσης. Η νοοτροπία δεν δύναται ν αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες ούτε και στο βωμό αυτής της αλλαγής να μαραζώσουν οι αγορές. Πόσο μάλλον όλα αυτά όταν το Κράτος είναι ανέτοιμο να ελέγχει συνολικά την εφαρμογή του νόμου του… στην Τρίπολη για παράδειγμα οι 2 από τις 3 υπηρεσίες που έχουν καθοριστεί ως ελεγκτικές , δήλωσαν αδυναμία και.. έξω από την πόρτα!
Υ.Γ :Δεν ανήκω στους καπνιστές για να μην παρεξηγηθεί το άρθρο. Θεωρώ όμως πως μπορούν άλλα μέτρα να ληφθούν ώστε και η επιλογή του μη καπνιστή να είναι σεβαστή αλλά και εκείνη του καπνιστή! Αναρωτηθείτε… επέβαλε ποτέ κανείς σωστά συστήματα εξαερισμού σε όλα αυτά τα καταστήματα; Όχι! Γι αυτό και πολλά από αυτά ήταν πάντα πνιγμένα στους καπνούς! Δεν υπάρχει εδώ το «πονάει χέρι, κόβει χέρι»… Υπάρχει και η ίαση! Ειδάλλως ο ασθενής θα καταλήξει από ακατάσχετη αιμοραγία!
 
 

Ειδήσεις: 

18 Σχόλια

κυρία Τσιορωτά. Με τον εξαερισμό δεν εξασφαλίζεται η μέση λύση στο πρόβλημα με το κάπνισμα. Δεν υπάρχει εξαερισμός που να απομακρύνει έστω και ημιτελώς τον καπνό από ένα χώρο. Στο γήπεδο πας, σε ανοικτό χώρα, καπνίζει ο διπλανός σου και μόλις γυρίσεις σπίτι βρωμάς ολόκληρος τσιγάρο!!!! Μην ανακυκλώνεται ένα επιχείρημα που δεν στέκει. Σε τόσες χώρες, περισσότερο προηγμένες από την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, έχουν καταλήξει στην πλήρη απαγόρευση. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία κτλ. Λέτε αυτοί να μην ήξεραν περί εξαερισμού??? Για να είναι ολοκληρωμένο το ρεπορτάζ πηγαίνετε και σε ένα νοσοκομείο σε μια μονάδα εμφραγμάτων να δείτε τα αποτελέσματα του καπνίσματος. Παθητικού και ενεργητικού. Περάστε μετά και εκεί που βρίσκονται οι ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνων που οφείλονται στο τσιγάρο. Εκτός από το να βγάλει λεφτά ένα καφέ, υπάρχει πρώτα από όλα η ΥΓΕΙΑ, η ΖΩΗ η ΙΔΙΑ. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα προκειμένου να κρατάμε ισορροπίες. Αν δεν έχουν δουλειά τα καφέ, δεν πειράζει. Τουλάχιστον θα ζήσουν ΠΟΛΛΟΙ συνάνθρωποι μας για να καταναλώσουν κάτι άλλο. Από όποια μεριά και να το δεις με την απαγόρευση του καπνίσματος μόνο όφελος μπορούμε να έχουμε σαν κοινωνία.

Tα νούμερα και τα συμπερασματα ειναι αυθαίρετα.... ο αρμοδιος αντιδήμαρχος που είπε οτι "συστασεις κανουμε δεν βάζουμε πρόστιμα" έχει το ακαταλόγιστο, "συλογική ευθύνη, πολιτική ασυλεία", όπως θέλετε πες τε το

ΕΝΤΑΞΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΕΡΔΗ ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ...... ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΚΑΦΕ....

Πάνω από όλα η υγεία μας. δεν με νοιάζει που γκρινιάζουν οι μαγαζάτορες αλλα πρέπει να το δουν και διαφορετικά το θέμα. δηλαδή η κρίση και το ότι ο κόσμος δεν έχει τόσα χρήματα, και το ότι ο καφές έχει 3€ (?!!?!!!?) δεν τους λέει κάτι?? όλος ο κόσμος περιορισε τις εξόδους του! όλες οι επιχειρήσεις έχουν μείωση τζίρου... ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ για τα μειωμένα κέρδη!

<p>&nbsp;Αν το Υπουργείο νοιαζόταν για την υγεία μας θα απαγόρευε τα είδη καπνού γενικά και δεν θα λάμβανε απο αυτά φόρους... το οτι τοαπαγορεύει σε συγκεκριμένους χώρουςδεν σημαίνει πως οι καπνιστές το κόβουν! Η λογική του &quot;κάπνισε αλλά στο σπίτι σου&quot; με συγχωρείτε αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνη.</p> <p>Σύμφωνη δεν με βρίσκει ούτε το εισιτίριο των 5 ευρώ της κατα τ άλλα δημόσιας και δωρεάν υγείας,αλλά γι αυτό δεν είδα να γράφει κανείς σας τίποτα!!</p> <p>Υπάρχει χρυσή τομή και μπορεί να βρεθεί!</p> <p>Το να κλείσουν καταστήματα δεν είναι η λύση.</p> <p>ούτε ν ανοίξει πόλεμος μεταξύ καπνιστών και μη μιας και όλοι έχουν το δικαίωμα της επιλογής.</p> <p>Τα νούμερα δεν είναι αυθαίρετα, είναι τα επίσημα που δόθηκαν απο το Υπουργείο για την γραμμή.</p> <p>όσο για την τιμή του καφέ, αυτή πέφτει οταν η αντίδραση είναι μαζική. κάτι ανάλογο έγινε στηνΚόρινθοκαι ο καφές έφτασε στα 2 ευρώ...</p> <p>κανείς μας δεν είναι αμέτοχος ούτε μπορεί να θεωρεί οτι ο άλλος θ αγωνιστεί ενώ εκείνος κάθεται σπίτι του,κάνει το τσιγάρο του, πίνει τον καφέ του...</p> <p>Ευχαριστώ για την παρότρυνση των ολοκληρωμένων ρεπορτάζ, όποιοςόμως καπνίζει είτε κανονικά είτε παθητικά είναι καθαρά επιλογή του. οι επιπτώσεις στην υγεία είναι απλά εκείνο το ταμπελάκι που όλοι αγνοούν επάνω στα πακέτα με τα τσιγάρα και προοιδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες... Δεν θα νιώσω ένοχη λοιπόν για όλους εκείνουε που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιλέγουν το κάπνισμα...</p> <p>&nbsp;</p>

Θαπρεπε να ντρεπεσαι για αυτα που γραφεις.Εκτος βεβαια αν εχεις καποιο συμφερον.Αληθεια θα ηθελες να ερθω να καπνισω στο δωματιο του παιδιου σου και να σου πω μετα οτι η επιλογη ειναι δικαιωμα.Φυσικα δεν νομιζω να εισαι ακομα μανα.

ektos apo antikapnisths eisai kai antiepagelmatias alla den sevevsai alles gnwmes.Oloi theloume thn ygeia mas kai oloi agapame th zwi.An itan diaforetikos o nomos tha htan ola diaforetika.Gia fantasoy na elegxoyn toys kapnistes xwris na exoyn sti mesh toys magazatores?????????

1. Κάποιος που καπνίζει παθητικά το επιλέγει????? Ο υπάλληλος ενός καφέ, που δεν καπνίζει, το επιλέγει να ρουφάει τον καπνό των άλλων ή μήπως απλά αποκλείονται από τα καφέ και τα μπαρ οι επισκέπτες και αυτοί που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν καπνίζουν? Ευτυχώς που στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο δεν σκέφτονται έτσι. 2. Πουλάνε και μαχαίρια αλλά απαγορεύεται να τα χρησιμοποιήσουμε για να σφάξουμε κάποιον. Ελπίζω να καταλαβαίνετε τον παραλληλισμό. 3. Δεν απαγορεύτηκε το κάπνισμα. Μπορεί κάποιος να καπνίσει σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ εξωτερικό χώρο καθώς και στο σπίτι του. Απλούστατα δεν επιτρέπετε σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους πια. Το να απαγόρευαν την πώληση του θα ήταν βλακώδες αφού μπορεί κάποιος να καπνίσει παντού εκτός από εκεί που προβλέπει ο νόμος. 4. Το αν πεθαίνουν παιδιά στην Αφρική, υπάρχει παγκόσμια θέρμανση ή αν έχει προβλήματα αναπαραγωγής η Καρέτα-Καρέτα είναι το καθένα πολύ σημαντικό θέμα αλλά δεν έχει να κάνει με την συζήτηση που κάνουμε. Το κάθε θέμα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά. Πόσο κάνει ο καφές, αν έχει κρίση και αν θα πάρει το CL η Barcelona δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που συζητάμε. 5. Επειδή είδα ότι θα ανάψουν κεριά στα καφέ, ας πάνε να δουν πόσα κεριά έχουν ανάψει με συνανθρώπους μας που έχουν πεθάνει από το κάπνισμα. Έλεος, 2011 λέει το ημερολόγια, ούτε στα αυτονόητα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε?

Όσο για το σχόλιο που γράφει κάποιος περί παιδιών. Μην ανησυχείς καπνίζουν στα καφέ με τα παιδιά τους αγκαλιά!!!! Καπνίζουν και στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, παντού. Αν σηκώσει λίγο πυρετό το παιδί του δίνουν και αντιβίωση και πέφτουν να κοιμηθούν ευτυχισμένοι. Καφές, τσιγάρο, κουτσομπολιό και να είναι οι ιδιοκτήτες των καφέ ευχαριστημένοι. Αυτά είναι τα σημαντικά πράγματα στην ζωή. Τώρα αν το παιδί είναι εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα από 10 ημερών, δεν λέει τίποτα. Εξάλλου οι γιατροί που κάνουν τις έρευνες είναι απατεώνες. Εδώ υπάρχει τόση ρύπανση, το τσιγάρο σας μάρανε? Καταπληκτικά επιχειρήματα που ακούς από καπνιστές. Για να μην τους τσουβαλιάζουμε όλοι υπάρχουν αρκετοί καπνιστές που σέβονται. Δυστυχώς είναι η μειοψηφία. Προσοχή παιδιά μην κλείσει κανένα καφέ και πέσει έξω η οικονομία. Προτείνω όχι μόνο να επιτραπεί το τσιγάρο αλλά να βάλουμε και ναργιλέδες μέσα και καμία φούντα επίσης. Εκεί να δείτε κόσμο τα καφέ. Επίσης να πουλάνε αλκοολ και χασίς τα περίπτερα. Οι πωλήσεις θα πάνε στα ύψη. Όλα προκειμένου να είναι ευχαριστημένοι οι μαγαζάτορες...

οι καρεκλοκενταυροι που προσεχουν την υγεια ολων μας ας βγουν λιγο εξω να τους δουμε να χαλασουν κανα φραγκο και να αφησουν τις δικαιολογιες για υψηλες τιμες γιατι οταν πανε στην αθηνα και θελουν να το παιξουν μεγαλοβιομηχανοι πανε στα κολωνακια και στα mall και τους αρμεγουν κανονικοτατα αλλα ειμαι σιγουρος οτι ολοι αυτοι που φωναζουν τον εχουν δεσει το γαιδαρο τους,ας κανουν καμια βολτα το βραδυ να δουν πως ειναι η πολη μας

<p>&nbsp;οι γονείς φροντίζουν να προφυλάσουν τα παιδιά τους και ναμην τα υποβάλλουν στο παθητικόκάπνισμα των ιδίων και των άλλων.</p> <p>πολλοί γονείς όμως, επιλέγουν τις καφετέριες για ν απολαύσουν το καφεδάκι τους σέρνοντας μαζί και τα καρότσια με τα μωρά! εκεί δεν φταίει κανένας άλλος εκτός απο τους ίδιους! εκτός κι αν οι καφετέριες είναι χώρος για μωρά!</p> <p>είμαι παιδί καπνιστών , έχω καπνίσει παθητικά χρόνια ολόκληρα χωρίς κανείς να σέβεται τηνεπιλογή μου αυτή..</p> <p>Δεν είμαι μάνα αλλά αν κάποτε γίνω δεν θα πηγαίνω το παιδί μου σε μέρη όπου καπνίζουν...</p> <p>Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε! ο καπνός βλάπτει τα παιδιά και στο σπίτι του καθενός. και εκεί δεν υπάρχει κανένας νόμος που να πααγορεύει το κάπνισμα...</p> <p>ότι γράφω το υπογράφω και όχι δεν ντρέπομαι... ίσως να ντρέπονται όσοι υπογράφουν με το &quot;Ανώνυμος&quot;...!</p>

Τόσα χρόνια που θυσαύριζαν οι καφετέρειες σε βάρος μας έχοντας τον καφέ σε τιμή καφετέρειας του Μονακό, δεν είδα να ανάβουν κεράκια για να μας ευχαριστήσουν που σαν τετράποδα τους τα ακουμπούσαμε και λέγαμε ευχαριστώ. Ο νόμος είναι νόμος. Όποιος αντέξει κύριοι καφετειούχοι. Έμαθε και η κουτσή Μαρία και άνοιγε καφετέρεια λες και η Τρίπολη είναι μητροπολιτικό κέντρο με 500.000 κόσμο. Και να ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Αν υπάρχει κάποιος εργαζόμενος σε καφετέρεια και δεν γουστάρει το ντουμάνι, γιατί να είναι υποχρεωμένος να το αναπνέει για ώρες κάθε μέρα? Ε λοιπόν όχι. Θα πάρει φωτιά το 1142 και ας κλείσουν όλες.

Οι γονείς έχουν δικαίωμα να πάνε για καφέ μαζί με το παιδί τους ένα πρωί Σαββάτου ή Κυριακής σε ένα χώρο καθαρό από τσιγάρο? Δεν έχουμε όλοι παππούδες και γιαγιάδες για να παρκάρουμε τα παιδιά μας, ούτε και λεφτά για να πληρώνουμε να μας κρατάει το παιδί κάποιος όταν θέλουμε να βγούμε για καφέ. Μήπως όποιος είναι γονιός πρέπει να είναι και εξόριστος από τα καφέ γιατί είναι τεκέδες? Τόσο δύσκολο είναι να δούμε το προφανές? Δεν είναι όλα για το χρήμα και το κέρδος. Υπάρχει και κάτι που λέγεται ποιότητα ζωής. Γονείς που πάνε τα παιδιά τους σε χώρους που καπνίζουν είναι απλά ανεύθυνοι. Προσωπικά όποτε έχω δει να καπνίζουν δεν έχω κάτσει. Σηκώνομαι και φεύγω και σκέφτομαι ότι ζω στην Ουγκάντα.

ΤΣΙΟΡΩΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ;ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ.......ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΦΤΑΣΕ ΕΔΩ Η ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.......ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣ..........ΑΚΟΥΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ....Ε ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ.........TeamV

<p>Δεν είναι η επιλογή δικαίωμα; Το μάθαμε και αυτό!<br /> Δεν κατανοώ την λογική του τύπου &laquo;που τα είδα, τι έκανα και τι έγραψα&raquo;. Όλοι σας έχετε το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη και εγώ στην δική μου. Το ρεπορτάζ απεικονίζει τις συνέπειες σε μια συγκεκριμένη μερίδα επαγγελματιών. Κατά τη γνώμη σας δεν θα έπρεπε να αναφερθεί; <br /> Ζω σε αυτήν την πόλη και εργάζομαι, έχω άποψη και κρίση. Παράλληλα έχω και καλή όραση! Για να μην κλείσουν ή αν θέλετε για να εξυπηρετήσουν την μερίδα των καπνιστών, όλα αυτά τα μαγαζιά είδατε τι έκαναν; Γέμισαν τον πεζόδρομο με κατασκευές, ήδη η δημοτική αρχή κατέγραψε πολλές από αυτές να είναι παράνομες&hellip; αυτό σας αρέσει;<br /> Η φράση &laquo;η επιλογή είναι δικαίωμα&raquo; είναι εντός εισαγωγικών και σημαίνει αγαπητέ μου φίλε, που ως φαίνεται έχεις μείνει στα χρόνια του στρατού για ν αποκαλείς τον κόσμο με το επίθετο του μόνο, πως κάποιος άλλος το λέει ή πως κάπου αναγράφεται. Η φράση αποτελεί το σύνθημα που ανέγραψαν στην πινακίδα που πολλά καταστήματα έχουν τοποθετήσει στα μαγαζιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μήπως θα τους αφαιρέσεις και αυτό το δικαίωμα; Παράλληλα ναι, είναι και δική μου άποψη πως η επιλογή είναι δικαίωμα. <br /> Αν δεν ήταν θα είχαμε ένα άλλο πολίτευμα (αν και αυτό πλέον τίθεται εν αμφιβόλω στις μέρες που ζούμε).<br /> Υ.Γ Δεν είμαι καπνίστρια και θέλω να έχω την επιλογή να απολαμβάνω τον καφέ μου σ ένα χώρο που δεν είναι τεκές. Αυτό όμως δεν μου δίνει το δικαίωμα να κλείνω τα μάτια στον τρόπο εφαρμογής και στις συνέπειες που έχει αυτή η εφαρμογή για κάποιες ομάδες πληθυσμού.<br /> Αλήθεια δεν σας ενοχλεί που υπηρεσίες όπως το σώμα επιθεωρητών και η διεύθυνση υγείας της περιφέρειας έχουν δηλώσει αδύναμες να εφαρμόσουν το νόμο και έχουν ρίξει το μπαλάκι στη δημοτική αστυνομία; <br /> Θεωρείτε δίκαιο το γεγονός ο νόμος να εφαρμόζετε μονάχα όπου υπάρχει τέτοια;<br /> Μακάρι να ήμασταν μια ευρωπαϊκή χώρα αλλά δεν είμαστε και δεν ξέρω κατά πόσον μπορούμε να γίνουμε όταν στο Κοινοβούλιο μας κατά τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ υπάρχουν παπατζήδες! Καλή μέρα σας!</p> <p>&nbsp;</p>

Αγαπητή Χριστίνα (σε προσφωνώ με το μικρό σου γιατί σε λίγο θα μας πεις και χουντικούς), η επιλογή υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρχαν χώροι για καπνιστές και χώροι (δήθεν) για μη καπνιστές. Όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και αλλού που ο νόμος εφαρμοζόταν ΑΥΣΤΗΡΑ. Καταπληκτικοί εξαερισμοί κτλ. Αποδείχτηκε ότι δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα. Δεν μπορεί ο εξαερισμός να τραβήξει τον καπνό από το τσιγάρο επαρκώς και οι παρέες ήταν αδύνατον να χωριστούν με αποτέλεσμα οι ΜΗ-καπνιστές να υπομένουν τους φίλους τους καπνιστές και να έχουν ΒΛΑΒΗ στην υγεία τους από αυτή την κατάσταση. Για τους εργαζόμενους στα μαγαζιά ας μην μιλήσουμε. ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ. Προκειμένου να μην σπάσεις αυγά και να τα έχεις καλά με όλους μιλάς για δικαίωμα επιλογής. Μα δεν έχει σχέση πουθενά με αυτό που συζητάμε. Αυτοκίνητο μπορεί να πάρει ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ έχει δίπλωμα οδήγησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ανέβει σε μια πλατεία, ούτε να πάει σε ένα πεζόδρομο και ΟΠΟΥ γενικώς γουστάρει. Υπάρχουν κανόνες χρήσεις. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ΚΟΚ καταπιέζει τους οδηγούς. Υπάρχει η πολιτεία που πρέπει να σκέφτεται το καλό του συνόλου και ορίζει κανόνες. Όπως υπάρχουν κανόνες για το αυτοκίνητο και πολλά άλλα, έτσι ορίστηκαν κανόνες και για το τσιγάρο. Η επιλογή υπάρχει. Αυτός που θέλει να καπνίσει μπορεί να πάει σε ένα μαγαζί και ΑΝ θέλει να καπνίσει να βγει έξω 5 λεπτά να ξεχαρμανιάσει. Με τις ανάγκες του εθισμού θα προχωρήσει μπροστά η κοινωνία ή με σκεπτικό την ποιότητα ζωής και την υγεία των πολιτών της??? Μήπως ακόμα χειρότερο το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να βγάζουν χρήματα από τους εθισμένους οι μαγαζάτορες????

xristina ,τι ενοείς ? Οι συνέπειες της απαγόρευσης του καπνίσματος στην τσέπη καποιων επαγγελματιών ,έχουν μεγαλύτερη σημασία για σένα απο τις συμέπειες του καπνίσματος στην υγεία των παθητικών καπνιστών???? Και δεν σου μιλάω για τους καπνιστές,αυτούς δεν τους λοιπάμαι...είναι επιλογή τους,τους μη καπνιστές όμως ποιός τους σεβάστηκε???? Ποιός ενδιαφέρεται για το αν καταπιέζονται ότα πηγαίνουν για καφέ σε ένα χώρο γεμάτο τσιγάρο- αφού δεν έχουν και άλλη επιλογή απο το να μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους???? Σου ανταποδίδω την φράση σου "η επιλογή είναι δικαίωμα",είναι το δικταίωμα που έχει ο μη καπνιστής να ζεί ελέυθερος στην πόλη του, να απολαμβάνει κι αυτός τον καφέ του μαζί με τους φίλους του στα καφέ και να μην καταπιέζεται απο τον φασισμό των καπνιστών που τα θέλουν όλα δικά τους και προκειμένου να απολαύσουν το τσιγάρο τους αδιαφορούν για την υγεία των άλλων. Θα ήθελα να δωσω συγχαριτήρια στον Φουγάρο, και σε παρακαλώ να διαβάσεις πολλές φορές τα σχόλειά του. Πιστεύω οτι εκφράζει το δίκαιο.Εμένα με εκφράζει απόλοιτα. Ετσι πρέπει να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε όλοι μας και να μάθουμε να σεβόμαστε τον διπλανό μας.Ηζωή ειναι ωραία και δεν αξίζει να την θυσιάζουμε στο βωμό του τσιγάρου!

Είμαι ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ, όμως πιστεύω οτι Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ( στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ) Αλλο λοιπόν οι χώροι που είναι υποχρεωτική η παραμονή, άλλο τα οι καφετέρειες τα μπάρ κέντρα διασκέδασης κλπ. Η επιλογή σε χώρους καπνιστών με την επιβολή τσιγαρόσημου είναι μια καλή λύση.