«Τα νεοφιλελεύθερα προβλήματα του ΕΣΥ και η πολιτική εναλλακτική»

«Τα νεοφιλελεύθερα προβλήματα του ΕΣΥ και η πολιτική εναλλακτική»

Ιανουάριος 28, 2024 - 19:27
0 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί, σε διάφορες χώρες, για την υποβάθμιση των δημοσίων συστημάτων υγείας. Οι λόγοι που γίνονται αυτό, είναι η αντίληψη των υποστηρικτών τους ότι τα συστήματα αυτά αποτελούνται από επιχειρηματικές μονάδες με σκοπό το κέρδος, και οι λήπτες των υπηρεσιών υγείας παρομοιάζονται με «παχιές αγελάδες» από τις οποίες τα μεγάλα ιατρικοεπιχειρηματικά συμφέροντα θα αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος. Η υιοθέτηση αυτών των πολιτικών στη χώρα μας, συνεπάγεται την αδυναμία αντιμετώπισης των δυσμενών συνθηκών που καταδυναστεύουν τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τους λήπτες των υπηρεσιών υγείας που προσέρχονται σε αυτό για τη θεραπεία τους.
Το ΕΣΥ και ειδικά οι πνευμονολογικές κλινικές ασφυκτιούν λόγω της έξαρσης της θετικότητας του νέου κορονοϊού και των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ταυτόχρονα, η επιστροφή στην εργασία και στα σχολεία μετά τις γιορτές, επιβάρυνε την ήδη τεταμένη κατάσταση, που ήδη είχε οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας. Η πίεση στα νοσοκομεία οφείλεται στην υποστελέχωση του ΕΣΥ και στην απουσία μέτρων ενίσχυσης του κατά την τελευταία τετραετία. Η απόδοση ευθυνών από την κυβέρνηση στην πανδημία, στην γρίπη και στις κοινωνικές συμπεριφορές, ασφαλώς δεν προσανατολίζει στη λύση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί μόνο με έναν ειδικευόμενο γιατρό. Οι κυβερνητικές πολιτικές αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ με ιατρούς, αρκούνται σε ιδιωτικοποιήσεις από τη διοίκηση για την εργασία στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη του νοσοκομείου. Δηλαδή στους τρεις τομείς, που εδώ και δεκαετίες, αποτελούν το πεδίο στο οποίο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν να παραδώσουν τα μεγαλύτερα τμήματα των νοσοκομείων στα ιδιωτικά συμφέροντα, συγκρούονται με τις προοδευτικές πολιτικές, που επιδιώκουν την εργασιακή σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία.
Καθώς η υπερεργασία του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας τείνει να γίνει καθεστώς, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα. Η απάντηση του υπουργείου Υγείας στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, βασίζεται στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας για το λόγο αυτό επιπλέον κίνητρα σε αυτή την εναλλακτική.

Είναι καιρός οι διοικήσεις των Νοσοκομείων να επιλεχθούν με αξιοκρατικά κριτήρια. Να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να παρακάμπτεται η σειρά αξιολόγησης των Διοικητών, ούτε η αντικατάσταση τους να γίνεται άνευ προκηρύξεως. Τίποτα βέβαια δεν προϊδεάζει ότι η αξιοκρατική διαδικασία θα συμβεί. Από Ακαδημαϊκή σκοπιά και ο Καθηγητής Μόσιαλος αναφέρθηκε στις επιλογές των διοικητών. Με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση των διοικητών και επιλογή των διοικήσεων με νέα κριτήρια, αναφέρθηκε στην ελπίδα αυτή τη φορά να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές.

Είναι φανερό ότι μόνο μια αλλαγή πολιτικής υγείας μπορεί να εκσυγχρονίσει το ΕΣΥ και να το θεραπεύσει από τις ποικίλες και χρόνιες δυσλειτουργίες του. Εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ προς μια κατεύθυνση εκσυγχρονισμού με προσανατολισμό προς την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες υγείας, μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να οικοδομήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ΕΣΥ. Για να πραγματοποιηθεί αυτή η μεταρρύθμιση, θα πρέπει το ΕΣΥ και οι λειτουργοί του να υποστηριχθούν έμπρακτα με ενίσχυση υποδομών, διπλασιασμό των αποδοχών των υγειονομικών και πρόσθετα μέτρα.

Τρίπολη, 20-01-2024

Γεώργιος Ι. Φαράντος*
* Ο Δρ. Γεώργιος Φαράντος είναι Διδάσκων (ΕΛΚΕ) Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας και υπεύθυνος ομάδας υγείας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αρκαδίας

efsyn.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.