Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας (pics)

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στην Κοκκινοράχη Γορτυνίας (pics)

Νοέμβριος 22, 2019 - 09:21
0 σχόλια

Με φθινοπωρινό καιρό έγινε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019, ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου ή της Παναγίας της Μι(ε)σοσπορίτισσας, όπως λέγεται λαϊκά, στον ομώνυμο ναό του χωριού μας.

Οι λιγοστοί κάτοικοι, μαζί με τους επισκέπτες που ήρθαν από την Αθήνα για το ελαιομάζωμα παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο πατήρ-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος από την Αετορράχη, με την βοήθεια του Χαράλαμπου Λαμπρόπουλου και του Χρήστου Νικολόπουλου στο ψαλτήρι.

«Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον,
και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις,
Εν Ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται,
και τον Χριστὸν τοις πάσι προκαταγγέλλεται,
Αυτὴ και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν,
Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις».

Από τα παλιά χρόνια τηρείται στο χωριό μας, το έθιμο της προσφοράς σιταριού. Η λαϊκή παροιμία λέει για την ημέρα αυτή: «Μισό ‘φαγα, μισό ‘σπειρα, μισό ‘χω για το μύλο ή μισό ‘χω στο κασόνι», εξ ου και Παναγία η Μι(ε)σοσπορίτισσα. Έτσι και φέτος τηρήθηκε το έθιμο με την φροντίδα του Συλλόγου. Ευλογήθηκε το σιτάρι υπέρ μνήμης των Απανταχού Κοκκινοραχιτών και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους, καθώς και άλλα κεράσματα (γλυκά, κουλούρια, τσίπουρο), στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με ανταλλαγή ευχών και κουβέντα για την επικαιρότητα.

Γεώργιος Διαμαντόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Κοκκινοραχιτών

Από το kokkinorachi.gr

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.