Τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο (photos)

Τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο (photos)

Νοέμβριος 21, 2010 - 21:10

Από τα Eισόδια της Θεοτόκου, της Παναγίας της Θεομήτορος πολύ ολίγα γνωρίζουμε. Αυτά όμως είναι αρκετά να μας πληροφορήσουν περί της αγίας ζωής της και να μας διδάξουν. Είναι λοιπόν σπουδαίο και θαυμαστό να διδάσκεται κανείς όχι από μιαν Αγίαν αλλά από την Παναγία.

Ένας σταθμός ιστορικός της Θεοτόκου και πολύ διδακτικός είναι τα Εισόδια. Πρόκειται για μία κυρίαρχη εορτή του μήνα Νοεμβρίου. Η παράδοσή μας λέγει τα εξής:
Ο Ιωακείμ και η Άννα έλαβαν από το Θεό ως δώρον των προσευχών και ως αμοιβή των αρετών τους την Μαρία. Αγάπη εκδηλούντες και τάμα εκπληρούντες, όταν η Μαρία έγινε τριών ετών έφεραν την Θεόπαιδα εις τον Ναόν δια να την προσφέρουν ως ευλαβικόν αφιέρωμα στον << Δοτήρα Κύριον>>. Παραλαμβάνεται λοιπόν από τους Αγίους Ιερείς και οδηγείται εις τα Άγια των Αγίων. Η Αγία κόρη μένει στον Ναό δώδεκα χρόνια, με μοναδικό έργον της να μελετά να προσεύχεται και να υπηρετεί τον Ναό. Ζή μια ζωή αγγελική, ανάλογη και η τροφή αυτής, Άγγελος Κυρίου έτρεφε αυτήν όπως και το Συναξάριον λέγει:
<< ΄Ενδον τρέφει σε Γαβριήλ Ναού Κόρη
΄Ηξει δε μικρόν και το
Χαίρε σοι λέξων >>
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα Εισόδια της Παναγίας είναι μια υπόθεση χαράς .
<< Χαίρει ο ουρανός και η γή
Τον ουρανόν τον νοητόν πορευόμενον....>>

Αυτήν την χαρά ένοιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, Κλήρος και Λαός στην Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Λεωνίδιο, στο Ιερό Μετόχι της Παναγίας της Ελωνας, στην Κυνουρία. Παραμονή και ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξανδρος και οι προσκεκλημένοι επ΄ ευκαιρία της Εορτής, Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελος και Ανδρούσης κ.κ. Θεόκτιστος, το εσπέρας, υποδέχθηκαν στην είσοδο του Λεωνιδίου την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της ΄Ελωνας, εν πομπή η Αγία Εικόνα λιτανεύτη μεχρι το Μετόχι της εν συνεχεία εψάλη Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετά Θείου Κηρύγματος και αμέσως ακολούθησε η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία μας. Ανήμερα τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της ΄Ελωνας λιανεύτηκε στους δρόμους της Πόλεως του Λεωνιδίου.
Ακολούθησε τράπεζα δια όλους τους προσκυνητάς και προσκεκλημένους, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια των Αρχόντων του Δήμου Λεωνιδίου, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ευχόμεθα η χάρη της Παναγίας της ΄Ελωνας να σκέπει πάντας.

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Ειδήσεις: